Arama

NASA-Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi - Sayfa 4

Güncelleme: 12 Aralık 2018 Gösterim: 36.793 Cevap: 79
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Nisan 2017       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Yeni Keşifleri ile İlgili Bir Basın Toplantısı Düzenleyecek!


NASA'nın yeni keşifleriyle ilgili 13 Nisan'da düzenlemeyi düşündüğü toplantının asıl konusunu Europa ile ilgili araştırmalar oluşturacak. Açıklama yapacak olan NASA ekibi içerisinde Cassini projesini yürüten ekipten birkaç araştırmacı da yer alacak. NASA'nın ilgili toplantının Dünya dışı okyanus araştırmaları odaklı olacağı yönünde açıklama yapması, kilit noktanın Jüpiter'e en yakın 6. uydu olan Europa ile ilgili son araştırmalar olabileceğini düşündürüyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Europa'nın Yapısı ve Europa'da Yaşam Olasılığı!


Ad:  ,szSYRP4l3UWQz6IAuA0WMw.jpg
Gösterim: 255
Boyut:  55.6 KB
Europa'nın çekirdeği Jüpiter'in çekim etkisinde ve sıcak bir niteliğe sahip. Europa'nın yüzeyinde bulunan buz çatlakların, yer altı okyanusunun baskısı sonucunda, buz yüzeyindeki hareketlilik nedeniyle oluştuğu düşünülüyor. Buz altında bulunabilecek okyanuslar Europa'da yaşamı destekleyecek kadar enerji olabileceğine dair güçlü bir kanıt. Bilim insanlarına göreyse Europa, Güneş sistemi içerisinde yaşam potansiyeline sahip en uygun yer.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (12 Nisan 2017)

Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:42
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Nisan 2017       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Hubble ile Yeni Bir Galaksi Keşfetti!


Ad:  thumbs_b_c_d3e776cd52c18ef3ea499a5bf2c37b74.jpg
Gösterim: 284
Boyut:  101.7 KB
NASA, Başak Takımyıldızı'nda yer alan ve NGC 4536 adı verilen bir yıldız yağmuru galaksisi keşfetti. İlgili galaksinin yüksek çözünürlüklü görüntüsü, NASA tarafından kendi sitesinde yayınlandı. Hubble tarafından, WFC3 adlı geniş alan kamerası ile alınan görsellerde özellikle yıldız oluşum bölgelerindeki yoğunluk dikkat çekti.
Sponsorlu Bağlantılar

Yıldız yağmuru niteliği taşıyan galaksilerde, yüksek hızlarda gaz tüketen yıldız oluşum bölgeleri bulunduğu bildirildi. NASA'dan araştırmacılar, ilgili türden galaksilerin oluşumunda galaksi çarpışmaları, herhangi bir nedenle gaz yoğunlaşması ve dar bir kesitte büyük oranda gazın varlığı gibi kriterlerin etkili olabileceğini belirtti.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji / Görsel Telif Hakkı: NASA (14 Nisan 2017)

Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Nisan 2017       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Ortaklığı ile ISS'den 4K Çözünürlüğünde Canlı Yayın!


Ad:  1464411_ddf6957d3139de6261f7761240c3714d_640x640.jpg
Gösterim: 274
Boyut:  53.9 KB
NASA ve bulut bilişim servisi Amazon Web Services, uzaydan ilk kez 4K çözünürlüğünde canlı yayın yapmak için bir proje başlattıklarını duyurdu. 26 Nisan tarihinde ve Türkiye saati ile 20:30'da gerçekleştirilecek olan yayın için Amazon Web Services'in sunacağı teknolojilerden faydalanılacak.

İlgili yayın uzaydan yapılacak ilk 4K canlı yayın olma özelliğini taşıyor. Canlı yayın akabinde ise NASA'nın sunum projesini kendi sitesi üzerinden kullanıcılarla paylaşacağı belirtildi.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji (17 Nisan 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Nisan 2017       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı

Zorlu Uzay Misyonları için NASA Çalışanları Uzay Kumaşı Üretti!


Ad:  ,Q7uZ_PF2KEivy6ZtThk48Q.jpg
Gösterim: 221
Boyut:  71.5 KB
Bir yandan Dünya dışında yaşama uygun gezegenler ile ilgili incelemelerde bulunan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir yandan da zorlu misyonlar içeren uzay çalışmaları doğrultusunda 3D nitelikli metalik uzay kumaşı üretti.

NASA tarafından, ortam koşullarına uyumlu olduğu belirtilen ilgili uzay kumaşının şu an için prototip aşamasında olduğu bildirildi. Ayrıca üretilen malzemenin yansıtma özelliğine sahip, gerilme kuvveti ve pasif ısı üretecek kapasitede olduğu belirtiliyor. Bu çalışmalardan sonra NASA'nın ilk zorlu misyonunu ise 2018 yılında yapılacak olan test çalışmasının ardından insanlı Mars projesi oluşturuyor.


Kaynak: Science / Ntv Bilim (20 Nisan 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Nisan 2017       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Cüce Gezegen İncelemeleri!


Ad:  thumbs_b_c_040dd77d24bf349cde4a560d87b0ba04.jpg
Gösterim: 278
Boyut:  58.9 KB
NASA, Dawn uzay aracını kullanarak yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda cüce gezegen Ceres'te belirgin toprak kaymaları belirledi. İlgili araştırma sonucunun söz konusu cüce gezegende buz olabileceğine dair güçlü bir kanıt niteliği taşıdığı belirtiliyor. Ayrıca cüce gezegen Ceres'te görülen toprak kaymalarının Dünya'daki toprak kaymalarına benzediği gözlendi. Araştırma sonucunda tespit edilen toprak kaymalarının ise 3 türe ayrıldığı belirtildi.

Tespit Edilen Toprak Kaymaları ve Özellikleri!

  • Büyük bir bölümü halka biçiminde olup, uçlara doğru kalın bir nitelik gösteren ve üst enlemlerde rastlanan Tip 1 adı verilen kayma, Dünya'da kutuplarda yer alan kaya buzulları ile buzla kaplı topraklara benziyor.
  • Çöküntü özelliği gösteren ve orta enlemlerde yer alan Tip 2 adı verilen kayma, Dünya'da çığ düşmesi sonucu oluşan çöküntülere benziyor.
  • Büyük çapta kraterlerin bulunduğu aşağı enlemlerde görülen Tip 3 adı verilen kayma ise Dünya'da belli miktar buzun çarpışarak erimesi sonucu ortaya çıkmış bir oluşuma benziyor.
NASA çalışanları tarafından yapılan bilimsel incelemeler sonucunda kayma dağılımı doğrultusunda cüce gezegenin özellikle üst enlemlerinin büyük ölçüde buz içerebileceği tespit edildi.

Kaynak: Nature Geoscience / AA Bilim Teknoloji / Görsel Telif Hakkı: NASA (20 Nisan 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mayıs 2017       Mesaj #36
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'dan Özel Balon Projesi!


Ad:  arastirma-100-gun-surecek,wIYNkuwu_0eSBs2EwbPZsw.jpg
Gösterim: 237
Boyut:  22.1 KB
NASA, Dünya atmosferine giren yüksek enerjili kozmik parçacıkları tespit etmek amacıyla uzaya bir balon gönderdi. İlgili bilimsel çalışmanın 100 gün süreceği ve projede yer alan veri toplayıcı balonun deniz seviyesinden 34 kilometre yükseğe çıkacağı belirtildi. Yeni Zelanda'dan gönderilen özel balonda ayrıca Çanakkale Savaşı'nda ölenlerin anısına kırmızı bir gelincik bulunuyor. Çok önceden gönderilmesi planlanan fakat olumsuz hava koşulları nedeni ile uzaya gönderilemeyen balonun bir stadyum kadar büyük olduğu ve Dünya çevresinde 3 kez turlayacağı bildirildi.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (26 Nisan 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Mayıs 2017       Mesaj #37
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Araştırmacıları Mars'ta Kullanılabilecek Tuğla Geliştirdi!


Ad:  ,JX0lwDuKQ0KpWYE9ddiAZQ.jpg
Gösterim: 229
Boyut:  33.5 KB
Mars gezegeninde bir koloni kurmak için çalışmalar yürüten Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ilk misyonu olan Mars için tuğla geliştirdi. San Diego Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışmada geliştirilen tuğlanın çelikle desteklenmiş betondan daha dayanıklı olduğu belirtildi. NASA araştırmacıları tarafından başlangıçta Mars toprağı baz alınarak yapılan tuğla simülasyonunda yüksek basınç olasılığında polimer yapılı maddelere gerek olmadığı keşfedildi.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (28 Nisan 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:44
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mayıs 2017       Mesaj #38
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Türkiye'de Deprem Tahmin Yer İstasyonu Kuracak!


NASA uzmanları tarafından kurulan GeoCosmo Bilim ve Araştırma Merkezi'nin başkanlığını yapan ve bulutları inceleyerek deprem tahminlerinde bulunan Ronald Karel, Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü'nde 'Deprem Tahmin Yer İstasyonu' kurulacağını bildirdi. İlgili projenin hava durumuna benzer deprem haritalarına zemin hazırlayacağı belirtildi.

GeoCosmo Bilim Araştırma Merkezi'nin kurucuları arasında yer alan ve bu merkezin Küresel Deprem Tahmin Projesi'nin Doğu Avrupa ve Asya Bölgesi başkanı seçilen Karel, Güneybatı Ege ve Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi üzerinde kurulacak olan deprem analiz istasyonlarının NASA uyduları ile birlikte hareket ederek yer altındaki değişik çaptaki deprem ön sinyallerinin uydu ve çeşitli yer aletleri tarafından bilgisayara kaydedileceğini ve bu çalışmanın Deprem Tahmin Sistemi (Global Earthquake Forecast System) Projesi içerisinde bulunduğunu belirtti.

Deprem olgusunun sadece litosferde meydana gelen olaylarla sınırlı kalmayacağını belirten Karel, GeoCosmo ile jeofizik, meteoroloji, oşinografi, atmosfer fiziği, kimyasal olaylar incelenerek deprem tahminlerinin çok önceden yapılabileceğini kaydetti. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 34 ülkede kurulacak istasyonlardan elde edilen verilerle depremin önceden tahmin edilebileceği ve deprem olasılığı yüksek haritalar oluşturularak söz konusu bilgilerin NASA'ya sunulacağı bildirildi.

Projenin, Dünya Meteoroloji Organizasyonu, UNESCO, American Geophysical Union, NOAA, American Weather Bureau, BBC World, Daily Telegraph ve USGS başta olmak üzere birçok bilim adamı, basın mensubu ve akademisyenlerin ilgi odağında bulunduğunu söyleyen Karel, yapılması düşünülen büyük araştırma ile deprem mekanizması kapsamında yer alacak olan deprem ön sinyallerinin zamanı, yeri ve kuvvetiyle tahmin edilebilmesinin amaçlandığını belirtti.

'İyonize Bulutlar' adlı 85 sayfalık araştırmasının NASA tarafından kabul edildiğini ve ilgili projeye dair çalışmaların bu araştırma doğrultusunda başladığını vurgulayan Karel, çalışmanın test aşamasında olduğunu, NASA'nın Agua ve Terra uyduları öncelikli olmak üzere birçok uydudan elde edilecek verilerden yararlanılacağını ve bu bilgilerin yeri gelince yayınlanacağını bildirdi.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (2 Mayıs 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:44
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mayıs 2017       Mesaj #39
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Geleceğe Dönük Uzay Projeleri!


NASA'ya ait Innovative Advanced Concepts programı geleceğe dönük projelere fon sağlayan bir program.Bu bağlamda NASA yatırım yaptığı bazı uzay projelerini açıkladı. Aralarında asteroid fırlatan robot projesi (soft bot) gibi enteresan bir projenin de yer aldığı NASA projelerinden bazıları;
  • Mars Keşif Balonları:

    Mars'ın atmosferinin ince olması gezegenin yüzeyinde zorlu bir uçuşa neden oluyor. Bu bağlamda NASA zeplin benzeri vakumlu hava araçları tasarlamış. Bu araçlar keşif araçlarının ulaşamadığı yerlere bile ulaşabilme niteliği taşıyor.
  • Mach Effect Fenomeni:

    NASA yıldızlar arası uçuşları mümkün kılmak için Mach Effect adı verilen fenomeni kullanmayı düşünüyor.Böylece yıldızlar arası yolculukların çok daha kısa bir sürede gerçekleşmesi mümkün olabilir.
  • Lazer Gücüyle Uçuş:

    NASA bu pojeyle uzay aracını lazerle itmek yerine lazeri araca tutarak ışığı elektriğe dönüştürmeyi ve ardından iyonlu itiş sistemine aktarmayı planlıyor.
  • Yer Çekimi:

    Uzayda yer çekimi olmadığı için NASA, periyodik olarak 180 derece dönebilen turbolift ile uzayda aşağı doğru bir çekim oluşturmayı düşünüyor.
  • Yıldız Yankıları:

    Yıldızların yoğunluklarındaki değişimler dalgalanma durumunda yakın konumdaki gezegenlerde bir yankı etkisi oluşturuyor. NASA bu veriler doğrultusunda sistem dışı gezegenlerin görüntülerini üretmeyi planlıyor.
  • Plüton'a Hızlı Tur:

    Bu proje direkt-füzyon yoluyla kısa sürede Plüton'un yüzeyine dokunabilecek bir konsept içeriyor.
  • Venüs Üzerinde Uçuş:

    Çok sıcak olması ve zehirli gazları barındırması nedeniyle yeterince araştırılamayan Venüs atmosferinin incelenebilmesi için NASA balon tabanlı bir modül tasarlıyor.
  • Solar Sörf:

    Bu projeyle NASA, ışığı büyük bir oranda yansıtan özel kaplamalı diğer araçlardan Güneş'e çok daha fazla yaklaşabilecek özel bir uzay gemisi tasarlıyor.
Kaynak: CHIP Bilim Teknoloji / Science (6 Mayıs 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:44
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mayıs 2017       Mesaj #40
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Bilgisayarı için Eski Kodları Optimize Edecek Geliştiriciler Arıyor!


NASA, kompleks sıvı dinamiklerini modelleyip, yeni nesil deneysel uçaklar tasarlayan araştırma laboratuvarı için yazılım hızını artırmak amacıyla Yüksek Performanslı Hızlı Bilişim Yarışması (HPFCC) düzenlemeyi düşünüyor. Bu proje ile NASA, kendi yazılımlarını olduğundan hızlı çalıştırmayı başarabilecek yetenekli geliştiriciler bulmayı hedefliyor.

NASA'nın 246.048 çekirdeğe sahip NVIDIA bilgisayarı için düşündüğü 3 aşamadan oluşan projenin ilk aşamasında NASA çalışanları tarafından FUN3D yazılımı kullanılarak bilişimsel akışkan dinamik modelleri oluşturulacak ve fiziksel model öncesi potansiyel uçak tasarımları analiz edilecek. Bu misyondan sonra Pleiades donanımında, Fortran'da yazılan eski FUN3D yazılım kodları indirilip ilgili sistemin hesaplama süresini kısaltıcı hack yöntemleri araştırılacak. FUN3D yazılımı ABD tarafından yazılan bir yazılım olduğu için proje sadece ABD geliştiricilerine açık olacak.

Kaynak: Bilimnet (8 Mayıs 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:44

Benzer Konular

19 Kasım 2016 / asla_asla_deme Uzay Bilimleri
25 Ekim 2010 / KisukE UraharA Coğrafya
12 Aralık 2007 / Misafir Deniz Bilimleri
10 Haziran 2008 / kompetankedi Taslak Konular