Arama

Thomas Edison

Güncelleme: 5 Ocak 2017 Gösterim: 130.390 Cevap: 17
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

EDİSON (Thomas Alva)

Ad:  Thomas Edison1.jpg
Gösterim: 1912
Boyut:  41.4 KB

amerikalı mucit
Sponsorlu Bağlantılar
(Milan, Ohio, 1847 - West Orange, New Jersey, 1931).

Hollanda kökenli bir eskicinin oğlu olan Edison, 12 yaşında trenlerde gazete satıyordu. Kendisine ayrılan bir yük vagonuna, kelepir olarak satın aldığı bir baskı makinesi yerleştirerek Weekly Herald adında bir gazete çıkardı; yazı ve baskı işlemlerini tren seferdeyken gerçekleştiriyor ve gazetesini yolculara satıyordu.

1862'de Port Huron'daki telgraf dairesine girdi; 1864’te, iki telgraf metnini ters yönlerde aynı tel üzerinde aynı zamanda göndermeyi sağlayan çittkanallı telgrafı icat etti. Ardından birçok telgraf şebekesi şirketinin mühendisliğim yaptı. Zenginleşen ve daha o dönemde büyük bir ün kazanan Edison, 1876'da Orange'da (New Jersey) kendine ait Menlo Park fabrikasını kurdu. Buluşlarının çoğunu burada yaptı. Bunların en önemlisi hiç kuşkusuz, 1877'de bulduğu fonograftır. Akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı, bu da ampulün halk arasında geniş bir biçimde satılmasını sağladı.

1895'ten başlayarak sinema göstericisini piyasaya sürdü; ekibinin ortaklaşa çalışması sonucunda binden çok buluşun patentini aldı. Buluşları arasında şunlar da sayılabilir: mikrotelefon (1877), dört ve altıkanallı telgraf makineleri ve fa toğraflarla devinim izlerimi yaratan bir ustalık örneği: kinetoskop (1891).

1914'e doğru, demir nikelli ve alkalili bir akümülatör geliştirdi. Bütün bu buluşları yaparken, 1883'te diyot lambasının kökeni olan "Edison etkisi"ni keşfetti. Edison, XIX. yy. sonu teknolojik gelişmeler ve pragmatizm toplumunu en iyi temsil eden kişidir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2017 19:40
Biyografi Konusu: Thomas Edison nereli hayatı kimdir.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
3 Kasım 2006       Mesaj #2
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
Thomas Alva Edison
Ad:  edidon1.JPG
Gösterim: 2112
Boyut:  55.3 KB

(d. 11 Şubat1847 – ö. 18 Ekim1931)
Sponsorlu Bağlantılar
20.yüzyıl yaşamını
icatlarıyla
büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır.

Bazı icatları tamamen orjinal olmamakla birlikte, eski icatların geliştirilmesi veya yönetimi altında çalışan yüzlerce çalışana aittir. Yine de Edison elinde bulundurduğu kendi adını taşıyan 1,097
Amerikan patentiyle
tarihteki en önemli ve en verimli mucitlerden biri olarak nitelendirilir. Patentlerinin çoğu Amerikan'nın haricinde Almanya, Fransa ve İngiltere onaylarına da sahiptir.

Gençliği


Thomas, Amerika'nın Ohio eyaletinde Samuel Ogden Edison, Jr. ve Nancy Matthews Elliott (1810–1871)'un 7. çocukları olarak doğdu. Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan'daki Port Huron'a yerleşen Edison, ilköğrenimine yaşadığı bir hastalık dolayısıyla geç başladı. Ancak yaklaşık üç ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Kanada'da daha önce öğretmenlik yapmış olan annesi büyük bir zevkle oğlunun eğitimine evde devam ediyordu. Okuması ve tecrübe edinmesi için onu sık sık teşvik ediyordu. Derslerinin çoğu R.G. Parker'ın Doğal Filozofi okulundan geliyordu. Son derece meraklı ve yaratıcı kişiliğe sahip bir çocuk olan Edison, 10 yaşına geldiğinde kendisini fizik ve kimya kitaplarına verdi. Bu arada evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurdu. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara ilgi duydu; bir süre sonra kendi başına bir telgraf aleti yaptı ve Mors alfabesini öğrendi. 12 yaşındaysa duymada güçlük yaşamaya başladı. Bunun sebebi olarak birçok teori ortaya atıldıysa da, Edison'a göre kendisi sağır oldu çünkü kendi kulakları tarafından bir tren vagonuna çekilmişti.

Oniki yaşına geldiğinde ailesine yardım etmek için Port Huron ile Detroit arasında çalışan trende gazete ve şekerleme satmaya başlayan Edison, hayatını kurtardığı Jimmie Mackenzie tarafından telgraf operatörlüğü işine başladı. Jimmie'nin Michigan'daki Clemen Dağları'nda J.U. Mackenzie istasyon temsilcisi babası, oğlunun Edison'u kendi kanatları altına almasını ve onu yetiştirmesinden çok minnettardı. Edison'un sağırlığı onu etkilemişti ve yanındaki telegraftan gelen sesleri tekrar duyması için onu teşfik etti. Bu dönemde Edison, Michael Faraday'ın Experimental Research'ün "Electricity" adlı yapıtını okudu ve derinden etkilendi. Bunun üzerine bir yandan Faraday'ın deneylerini tekrarladı bir yandanda kendi deneylerine ağırlık vererek daha düzenli çalışmaya ve notlar tutmaya başladı. O yıllardaki akıl hocalarından biride telegrafcı ve kaşif Franklin Leonard Pope'tu. Kendisi fakirleşen Edison'a çalışması ve yaşaması için Elizabeth, New Jersey'deki yerini kullanmasına izin verdi.
Elektrikli telgrafla alakalı ilk buluşlarından biride borsadaki değerleri kaydeden bir cihazdı (stock ticker). Edison'un kabul görmüş ilk icadı elektrikli oy kaydediciydi, 28 Ekim 1868.

Evliliği


25 Aralık 1871 yılında, 2 ay önce tanışmış olduğu 16 yaşındaki Mary Stilwell ile evlendi. Üç çocukları oldu: Marion Estelle Edison (bilinen adıyla Dot), Thomas Alva Edison, Jr. (bilinen adıyla Dash) ve William Leslie Edison. Mary Edison 9 Ağustos 1884'te hayatını kaybetti.
1880'lerde Fort Myers, Florida'dan bir arsa satın aldı ve daha sonra burda kışları kalmak için kendine küçük bir ev inşa ettirdi. Otomobil endüstrisinin büyük adamı Henry Ford yakın bir zaman sonra Edison'un evinin birkaç yüz metre ötesine taşındı ve Edison ölene dek arkadaş kaldılar. 24 Şubat 1886 Edison ikinci evliliğini 19 yaşındaki Mina Miller ile gerçekleştirdi. Bu evliliğinden de üç çocuk sahibi oldu: Madeleine Edison, Charles Edison, ve Theodore Edison.
Babasının ölümünden bir süre sonra New Jersey valisi oldu.
Ad:  edison2.JPG
Gösterim: 1768
Boyut:  49.7 KB


Kariyerine Başlaması


Thomas Edison, kariyerine New Jersey'deki Newark'ta otomatik tekrarlayıcı ve geliştirilmiş telgraf cihazları ile mucit olarak başlamıştır. Ancak ona ün kazandıran ilk keşfi 1877 yılında geliştirdiği fonograftı. Bu başarı halk tarafından çok beklenmedik karşılanmış ve genelde büyülü olarak görünmüştür. Edison o zamanlarda yaşadığı şehir olan "Menlo Park'ın Büyücüsü" diye de bilinir. Edison'un fonografı kayıtlarını çok ince, kalay yaprağından yapılmış bir silindire gerçekleştirildiğinden kayıtlar sadece birkaç kez dinlenebilirdi. 1880'lerde balmumuyla kaplanmış karton silindirler kullanılan yeni modeller Alexander Graham Bell, Chichester Bell ve Charles Tainter tarafından üretilmeye başladı. Thomas Edison'un "Mükemmel Fonograf"ı yapmak için çalışmalarına devam etmesinin sebeplerinden biride budur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 21:47
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Mart 2007       Mesaj #3
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Edison, Thomas Alva
(d. 11 Şubat 1847, Milan, Ohio - ö. 18 Ekim 1931, West Orange, New Jersey, ABD)
bini aşkın buluş yapan, bu arada elektrik ampulünü, fonografı ve film gösterme makinesini geliştiren ABD’li mucit.
Ad:  Thomas Edison5.jpg
Gösterim: 14781
Boyut:  53.5 KB

Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan’daki Port Huron’a yerleşen Edison, ilköğrenimine burada başladıysa da yaklaşık üç ay sonra, “algılamasının yavaşlığı” nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bundan sonraki üç yıl boyunca özel bir öğretmen tarafından eğitildi.

İlk deneyleri ve buluşları.


Son derece meraklı ve yaratıcı kişiliğe sahip bir çocuk olan Edison, 10 yaşma geldiğinde kendisini fizik ve kimya kitaplarına verdi ve bu arada evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurdu. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara ilgi duydu; bir süre sonra kendi başına bir telgraf aygıtı yaptı ve Mors alfabesini öğrendi. O günlerde geçirdiği bir hastalık nedeniyle kulakları ağır işitmeye başladı.

On iki yaşma geldiğinde ailesine yardım etmek için Port Huron ile Detroit arasında çalışan trende gazete satmaya başlayan Edison, evlerindeki laboratuvarmı trenin yük vagonuna taşıyarak çalışmalarını burada sürdürdü. Bu arada, oğlunun hayatını kurtardığı bir istasyon şefinden telgrafçılığı öğrendi. Böylece, 1863-68 arasında telgrafçı olarak bir kentten öbürüne dolaştı. Bir yandan da bilimsel dergileri izliyor, kazandıklarını elektrik aygıtlarına ve kimyasal maddelere harcıyordu. 1868’de Boston’daki Western Union Telegraph Company’nin gece operatörü oldu.

Bu dönemde Edison, Michael Faraday’ın Experimental Researches in Electriciîy (1839-55; Deneysel Elektrik Araştırmaları) adlı yapıtını okudu ve derinden etkilendi. Bunun üzerine bir yandan Faraday’ın deneylerini tekrarladı, bir yandan da kendi deneylerine ağırlık vererek, daha düzenli çalışmaya ve notlar tutmaya başladı. Tüm zamanını deneylerine ayırabilmek için 1868’de işten ayrıldı ve kendine bir atölye kurdu. Aynı yıl geliştirdiği, elektrikli bir oy kayıt makinesinin patentini aldı. Aygıt oldukça ilgi topladı ama kimse tarafından satın alınmadı. Tüm parasını yitiren Edison, borç içinde Boston’dan ayrılarak New York’a yerleşti.

1869’da New York borsasında yüksek ücretle iş bulan Edison’un şansı, altın borsasınm düzenlenmesinde kullanılan telgrafın bozulması üzerine döndü. Borsa yetkililerinin istemi üzerine aygıtı ustaca tamir eden Edison, Western Union Telegraph Company’den, geliştirilmekte olan telgraftı kayıt (telem) aygıtları üzerinde yetkinleştirme çalışmaları yapma önerisi aldı. Bunun üzerine bir arkadaşı ile birlikte Edison Universal Stock Printer mühendislik şirketini kurdu ve sattığı patentlerle kısa sürede önemlice bir servet edindi. Bu parayla, New Jersey’deki Newark’ta bir imalathane kurarak telgraf ve telem aygıtları üretmeye başladı. Bir yandan da Western Union için araştırmalarını sürdürdü ve 1874’te, tek bir hat üzerinde iki sinyal birden gönderebilen çiftkanallı telgrafı geliştirerek, bu sinyallerin hattın iki doğrultusunda da gönderilebilmesini olanaklı kılan yeni bir telgraf aygıtı yaptı. Bir süre sonra imalathanesini kapatarak, New Jersey’deki Menlo Park’ta bir araştırma laboratuvan kurdu ve tüm zamanını yeni buluşlar yapmaya yönelik çalışmalara ayırdı.

Menlo Park'taki yılları.


Edison, oldukça yüklü bir harcama yaparak laboratuvarım, galvanometre ve elektrometre gibi gelişkin ölçüm aygıtlarıyla, elektrik üreteçleriyle, fotoğraf aygıtlarıyla donattı. Aynca, Newark’taki imalathanesinde çalışan 20 kadar ustasını, aileleri ile birlikte Menlo Park’a yerleştirdi. Kısa bir süre içinde ekip, aynı anda 40 proje üzerinde çalışır duruma geldi. Edison artık, yılda ortaîlama 400 yeni buluşun patent başvurusunda bulunuyordu.

1876’da Alexander Graham Bell’in geliştirdiği “konuşan telgraf” üzerinde çalışmaya başladı. Aygıta, karbondan bir iletici ekleyerek telefonu yetkinleştirdi. Ses dalgalarının dinamiği üzerine yaptığı bu çalışmalardan yararlanarak 1877’de, sesi kaydedip yineleyebilen gramofonu (fonograf) geliştirdi. Geniş yankı uyandıran bu buluşu, ününün uluslararası düzeyde yayılmasına neden oldu.

1878’de William Wallace’ın yaptığı 500 mum gücündeki ark lambasından etkilenen Edison, bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yöntemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirme çalışmasına girişti. Bu amaçla açtığı bir kampanyanın yardımıyla önde gelen işadamlarının parasal desteğini sağladı ve Edison Electric Light Company’yi kurdu. Oksijenle yanan elektrik arkı yerine, havası boşaltılmış bir ortamda (vakum) ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlıyordu. Bu amaçla, 14 ay boyunca filaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraştı. Sonunda 21 Ekim 1879’da, özel, yüksek gerilimli elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan, karbon filamanlı elektrik ampulünü halka tanıttı. Üç yıl sonra, New York sokakları bu lambalarla aydınlatılacaktı.

1883’te Edison, bir rastlantı sonucu, elektrik ampulünün içinde, sıcak ve soğuk elektrotlar arasında değişik türden bir akımın oluştuğunu, filamandaki karbon tanelerinin zamanla buharlaşarak lambanın yüzeyinde biriktiğini buldu. O dönemde “Edison etkisi” olarak adlandırılan bu termoiyonik salım olayı, sonradan radyo lambalarının temelini oluşturdu.

Sonraki yılları.


1887’de Menlo Park’tan New Jersey’deki West Orange’a taşman Edison, burada, önceki laboratuvannın on katı büyüklüğündeki Edison Laboratuvan’nı açtı. Bir süre sonra da laboratuvannın çevresine şirketinin fabrikalarını kurdu. Toplam 5 bin işçinin çalıştığı bu fabrikalarda elektrik ampulünün yanı sıra, fonograf, teksir makinesi, flüoroskop, pil, diktafon ile film kamerası ve göstericisi üretiliyordu.Thomas Edison, 1889'da ilk hareketli resim gösterimini gerçekleştirdi. Edison’un adıyla birlikte anılan en önemli buluşlardan biri olan ve çağdaş film makinelerinin öncüsü sayılan kinetoskopun asıl yaratıcısı aslında Edison değildi. Ama Edison, bu aygıtı geliştirerek ticari amaçla kullanılabilir duruma getirdi ve giderek yaygınlaştırdığı sinema gösterileriyle, o sıralarda bozulan mali durumunu düzeltti.

1890’lara doğru, uzun erimli iletime daha uygun olan alternatif akım geliştirildi. Doğru akımın üstünlüğüne inanan Edison, bir kampanya başlatarak kamuoyunu, yüksek gerilimli alternatif akım sistemlerinin son derece tehlikeli olduğu yolunda uyarmaya çalıştı. 1892’de ise, Edison General Electric Company’nin denetimini yitirdi ve şirketi General Electric Company’yle birleşti. 1899’dan başlayarak yeni bir akümülatör üzerinde çalışan Edison, 10 yıllık bir çabadan sonra, kendi adıyla anılan demir-nikelli akümülatörü geliştirdi. Öte yandan portland çimentosu üzerinde geliştirmeler yaptı ve bu malzemenin seri üretimini gerçekleştirdi. I. Dünya Savaşı sırasında, Deniz Kuvvetleri Danışma Kurulu’nun başkanlığını yaptı ve torpil düzenekleri ile denizaltısavar aygıtları üzerindeki çalışmaları yönetti. ABD Kongresi’ne baskı yaparak, 1920’de ilk askeri araştırma kuruluşu olan Deniz Araştırma Laboratuvan’mn kurulmasını sağladı.

İki kez evlenen Edison’un altı çocuğu oldu. Yaşamının sonuna değin yeni buluşlar yapmak için uğraş verdi ve geriye çığır açıcı buluşlarının yanı sıra, gözlemleriyle dolu 3.400 not defteri bıraktı.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 23:49
Gerçekçi ol imkansızı iste...
VooDooSouL - avatarı
VooDooSouL
Ziyaretçi
11 Temmuz 2007       Mesaj #4
VooDooSouL - avatarı
Ziyaretçi

Tho­mas Edison

Ad:  Thomas Edison2.jpg
Gösterim: 1900
Boyut:  72.7 KB

Dünyanın en büyük mucitlerinden biri olan Tho­mas Edison ABD'nin Ohio eyaletindeki Milan'da dünyaya geldi. Geniş bir düş gücü olan çok meraklı bir çocuktu. Öğretmeni onun bitmek bilmeyen sorularını aptallık belirtisi olarak gördüğünden, okuyamayacağına karar vererek üç ay sonra okuldan uzaklaştırdı. O yıllarda kimyaya büyük ilgi duyan Edison bu konuda bulabildiği her şeyi okudu ve daha 10 yaşındayken kendi eliyle sebze yetiştirip sata­rak, kazandığı parayla evlerinin kilerinde kimya deneyleri yapmaya başladı. 12 yaşınday­ken bir trende dergi ve meyve satıyor, bir yandan da trenin vük vagonuna yerleştirdiği küçük bir baskı makinesiyle haftalık bir gaze­te basıyordu. Ama bir gün. içinde kimyasal madde bulunan şişelerden biri kırılıp vagonda yangın çıkınca Edison hem trendeki işinden oldu. hem de ömür boyu ağır işitmesine yol açacak biçimde yaralandı.

Daha sonra telgrafçılık öğrenmeye karar veren Edison, 1863-68 arasında ABD ve Kanada'da birkaç telgrafhanede çalıştı. 1868'de bir atölye kurdu, ama yaptığı elek­trikli oy kayıt aygıtının patentini satamayınca bir yıl sonra parasız ve borçlu olarak Boston' dan Nevv York'a gitti. Altın borsasındaki telgraf aygıtının bozulduğu bir sırada rastlan­tıyla orada bulunması bir şans oldu. Edison aygıtı ustalıkla onardı ve başarısı telgraf şirketinde iş bulmasına yol açtı. Edison daha sonra, kayıt yapabilen ve borsadaki fiyatların duyurulmasında kullanılan bir telgraf aygıtı (geliştirdi ve patentini iyi bir fiyatla sattı. Sattığı patentlerden kazandığı parayla bir atölye kurdu ve kendi buluşlarının yapımına girişti.

Edison ilk başarılı yazı makinesinin yapıl­masına da katkıda bulundu. Bir telgraf teli üzerinden aynı anda altı mesajın birbirine karışmadan gönderilmesinin yolunu buldu. Edison 1877'de sesi kaydedip tekrarlayabilen gramofonu icat etti. Bu ona büyük bir sevinç verdi. İlk başarılı gramofon denemesinde aygıta "Mary'nin küçük bir kuzusu vardı" şiirini okuduktan sonra, gramofonu ikinci kez çalıştırdığında aynı sözcükler cızırtılı ama oldukça net bir biçimde yeniden duyulmuştu. O zaman fonograf adı verilen bu ilk gramofo­nun huniye benzer bir hoparlörü vardı ve mumdan yapılmış, silindir biçiminde plaklar kullanılıyordu. Edison'un öbür buluşları ara­sında telefon ağızlığı (verici), elektrik ampulü, demir-nikelli akümülatör, elektrikli oy kayıt makinesi, diktafon ("Edifon") da vardır. Günümüzde kullanılan film makinele­rinin öncüsü olan kinetoskopu ticari amaçla kullanılabilecek biçimde geliştiren de Edison'dur . Edi­son, elektrik ampulü üzerinde çalışırken bir rastlantı sonucunda "Edison etkisi" olarak bilinen olayı buldu. Ampulün filamanındaki karbon taneciklerinin zamanla buharlaşarak lambanın yüzeyinde biriktiği bu termoiyonik salım olayı sonradan radyo lambalarının te­melini oluşturmuştur.

Edison, I. Dünya Savaşı (1914-18) sırasında elde edilmesi güç olan kimyasal maddelerin yerini tutacak yeni maddeler yapmanın yolla­rını aradı. Başarısını zekâdan çok sıkı çalışmaya borçlu olduğunu söyleyen Edison yemek ve dinlenmeye zaman ayırmayı çok görür, kimi zaman laboratuvarındaki masalardan birinin üzerinde, giyinik olarak uyurdu.

MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 23:49
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Mart 2008       Mesaj #5
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Menlo Park

Ad:  menlo park.jpg
Gösterim: 1606
Boyut:  75.3 KB

Edison'un en önemli keşfi Menlo Park, New Jersey'deki ilk endüstriyel araştırma laboratuarıydı. Sürekli olarak teknolojik keşifler ve geliştirmeler-iyileştirmeler yapmak gibi özel bir amaç için kurulmuş ilk kurumdu. Edison birçok icadını resmi olarak bu labaratuarda üretmiş, birçok çalışanı onun direktifleri doğrultusunda bu icatların araştırma ve geliştirmesinde görev almıştır.

Elektrik mühendisi William Joseph Hammer, 1879 Aralık'ında Edisonun labaratuar asistanı olarak görevine başlamıştır. Telefon, fonograf, elektrikli tren, demir madeni ayıracı, elektrikli aydınlatma ve diğer birçok icatta büyük katkılarda bulunmuştur. Hammer'ı özel kılansa elektrik ampulünün icadındaki ve bu aletin geliştirme ve testleri sırasındaki çalışmalarıdır. Hummer 1880'de Edison'un lamba çalışmalarının şef mühendisi olmuş, bu mevkiideki ilk yılında Francis Robbins Upton'ın genel müdürlüğünü yaptığı fabrika 50.000 ampul üretmiştir. Edison'a göre Hammer elektrik ampulünün bir öncüsüdür. 1000e yakın patenti bulunmaktadır.

ÖNEMLİ Edison ampulu bulmuk için tam 3000 madde denemiş bulunmuktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Ekim 2016 00:01
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #6
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Thomas Edison3.jpg
Gösterim: 1802
Boyut:  60.1 KB
Thomas Alva Edison

(1847 Milan/Ohio-1931 West Orange/New Jersey),
Amerikalı mucit.

Alman-İngiliz-Hollanda asıllı atalardan gelen Edison, orta halli bir ailenin oğluydu. Michigan'da okula başladıktan 3 ay sonra okula alışamadığı gerekçesiyle ayrıldı. Birçok konuları annesinden ve annesinin verdiği fizik kitabından öğrendi. On yaşlarındayken evinin bodrumunda ilk laboratuvarını kurdu ve laboratuvarı için gerekli araç ve gereçleri alabilmek için trenlerde gazete satıcılığına başladı. Boş vakitlerini Detroit'teki kitaplıkta okumakla geçiriyordu. 15 yaşında, kendi olanaklarıyla gazete çıkarmaya başladı. 16 yaşında geçirdiği kızıl hastalığı, kulağında gittikçe artan bir sağırlık bıraktı. 1863 yılında telgraf memuru olarak ABD'nin orta batı bölgesini gezdi. Edison ilk olarak 1868'de elektrikli bir kayıt makinesi icat etti, fakat bundan ticarî bir kazanç sağlayamadı.

Daha sonra iyi çalışma olanakları bulmak umuduyla New York'a gitti ve Low Gold İndicator Company'de çalışırken önemli bir arızayı kısa sürede tamir ettiği için ücreti yükseltildi. 1870'te bu şirkete elektrikli kayıt makinesinin beratını satarak 40.000 dolar elde etti. Bu parayla New York'ta bir atölye açarak çeşitli tamirler ve yeni araçları geliştirme işiyle uğraştı. 1874'te aynı hat üzerinden dört telgraf çekebilecek bir telgraf makinesi icat etti.

Daha iyi buluşlar yapabilmek amacıyla 1876'da New Jersey'de Orange'a yerleşti ve zamanın koşullarına göre oldukça iyi donatılmış bir laboratuvar kurdu. Bu laboratuvarda ilk olarak Bell'in telefon sistemini geliştirerek "kömür taneli" telefonu, 1877 yılında da Menlo Park'taki laboratuvarında gramofonu buldu ve geliştirdi. Bu gramofon, iğne aracılığıyla seslerin, üzeri ince kalay yapraklar geçirilmiş parafin ve tebeşir tozundan yapılmış bir silindir üzerine kaydedilmesine bağlıydı. İğnenin açtığı yivler, bir okuyucu iğneyi aynı şekilde titreştirerek sesin duyulmasını sağlıyordu. Bu buluş büyük yankı uyandırdı ve sahibini üne kavuşturdu. 1868 yılında akkor telli, içi boşaltılmış elektrik ampullerine uygun bir elektrik gerilimi uygulayarak bunların yaygın biçimde kullanımını elverişli duruma getirdi. Ampulü iyice geliştirerek 1870'te 40 saat süreyle yanmasını sağladı.

1882'de elektrikle aydınlanma yolunda bir çağın başlangıcı olarak New York'ta ilk elektrik santralını kurdu. Edison 1.000'den fazla buluşun beratını alarak dünyanın en verimli mucidi unvanını kazandı. Bulduğu ya da geliştirdiği araçlar içinde en tanınmışları batarya, elektrik motoru, diktafon, dinamo, film çekme ve oynatma makinesidir. Elektrik ampullerini seri şekilde üretmek üzere kurduğu şirketler, Edison General Electric Company adı altında bir holdingte toplandı. 1892'de en büyük rakibi olan Thomson Houston Electric Company'yi de satın aldı ve "General Electric Company" ortaya çıktı.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 23:50
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Temmuz 2011       Mesaj #7
ener - avatarı
Ziyaretçi
THOMAS EDİSON
Ad:  Thomas Edison4.jpg
Gösterim: 2701
Boyut:  53.7 KB

yaşadığı yüzyılın en önemli bilginidir. Amerika'ya ilk elektrik ışığını getirmesi, ününe iyice ün kattı. 73 yaşındaki mucit, üzerinde çalıştığı son aletin ölülerle konuşmak için çok önemli olduğunu bir radyo kanalında açıklayınca yer yerinden oynadı.

EDİSON'un açıklaması şöyleydi:
"Eğer kişiliğimiz ölümden sonra da yaşayabiliyorsa, dünyada kazandığımız bilgiyi, anıyı ve zekayı saklaması mümkün ve mantıklıdır. Bu nedenle ölüm dediğimiz olaydan sonra da kişiliğimiz devam ediyorsa dünyada bıraktıklarımızla ilişkiye geçmek isteyecektir. Bu kişiliğin maddeyi de etkileyeceği düşüncesindeyim; bu mantık doğruysa yeterince duyarlı bir alet yaparsam bu ilişkiyi kaydedebilirim."

TEYBE KONUŞAN ÖLÜLER

THOMAS EDİSON'un ölümünde sonra yaşanan bir tesadüf, büyük bilim adamının son çalıştığı aleti ve sözlerini ispat eder nitelikteydi. Ünlü İsveçli ressam, müzisyen ve flim yapımcısı FRİEDRİCH JÜRGENSON, ıssız bir yerde kuşların sesini teybine almıştı; evine dönüp çalışmalarını dinlemek için teybini çalıştırdığında kuş seslerinin yanında zayıf insan sesleri de geliyordu; bu sesler Norveç ve İsveççe konuşarak aralarında kuşları tartışıyorlardı.

Olayı tesadüf olarak kabul eden JÜRGENSON, bir radyo dalgasının karıştığını düşündü ve tekrar bir deneme yapmaya karar verdi. Bu kez daha değişik sesler duydu; bu sesler ona sesleniyor, kendilerinin ölmüş akraba ve arkadaşları olduklarını söylüyorlardı. Uzun çalışmalar ve deneyimlerden sonra 1968'de (KAİNATTAN SESLER) adlı kitabını yazdı. Bu kitap, bütün dünyada büyük yankılar yarattı; Alman hükümeti FREİBUR Üniversitesi parapsikoloji başkanının bulunduğu bir ekibe harcamalarının hükümet tarafından karşılanacağını söyleyerek profesör ve bilim adamlarının konuyla ilgili araştırmalar yapmasını istedi.


Alınan sonuçlarda bilim adamlarının raporlarında şunlar yazılıydı: Fabrikadan yeni çıkmış kasetle sessiz ortamlarda kayıt yapılıyor; kaset dinlendiğinde tanımlanan kelimelerle konuşan insan sesleri duyuluyor; bu seslerin kökeni çağdaş bilimce açıklanamıyor ve bu seslere "hiçbir yerden gelen sesler" adı veriliyor. Alman profesör HANS BENDER, bu raporun sonuna şunu ekleyerek deneyleri hükümet yetkililerine teslim ediyor: "Bu olay insanlık için nükleer fizikten bile önemlidir."


NASA DA HABERDAR

Olay Nasa'nın da ilgisini çekiyor. CAPE KENNEDY'den iki mühendis, görevlendirilmiş bilim adamlarını ziyarete geliyor; ekibin çalışmalarını, aletlerini ve yapılan deneylerini inceleyen ziyaretçiler, sorular sorduktan ve akıl da verdikten sonra hiçbir açıklama yapmayarak Amerika'ya geri dönüyorlar.

Görevli ekip şöyle düşündü: NASA'dakilerin konuyla ilgili bilgileri vardı, kim bilir onlar o etkin kayıt aletleriyle ne sesler alıyorlardı. Nereden köken alırsa alsınlar, profesör ve bilim adamlarından kurulu bu ekibin kainattan aldıkları sesler parapsikoloji alanında adeta çığır açtı.

Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 23:50
kahraman365 - avatarı
kahraman365
Ziyaretçi
13 Aralık 2011       Mesaj #8
kahraman365 - avatarı
Ziyaretçi

Edison (1847 - 1931)


İnsanlık tarihinin en ünlü mucitlerinden biri olan Thomas Edison 1847 yılında Amerika'nın Ohio eyaletinde dünyaya gelir. İlkokul hayatına Porthuron, Michigan'da başalar. Geleceğin en büyük mücitlerinden biri olan Edison algılamada güçlük çektiği gerekçesiyle öğrenime başladıktan henüz 3 ay sonra okuldan uzaklaştırılır.

Edison bundan sonraki eğitim hayatına özel hocalar eşliğinde devameder. 10 yaşına geldiğinede kimya ve fiziğe karşı büyük bir ilgisi doğar ve kimya ve fizik kitapları okumaya başlar.

Edison 12 yaşına geldiğinde ailesine yardımcı olabilmek için Porthuron ile Detroit tren hattı arasında gazete satmaya başlar ayrıca evindeki labaratuar çalışmalarınada trenin yük vagonunda devam eder. Edison bir gün Fraday'ın "experimental research in electricity" adlı eserini okur ve bunun üzerine hem Fraday'ın deneylerini tekrarlar hem de kendi çalışmalarına devam ettirir.

1868 yılında kendisine bir atölye kuran edison aynı yıl içerisinde icat ettiği oy kayıt makinesina patent alır.1876'da Grahambell'in geliştirdiği ve Edison'un ses dalgaları dinamiği üzerinde yaptığı çalışmalar sonuç verir ve 1877 yılında sesi kaydedip yineleyen gramafonu bulur. Bu buluş Edison'un uluslararası platformda ünlenmesine neden olur. 1878 yılında ise William Wallance'ın yaptığı 500 mum gücündeki ark lambasının üzerinde geliştirme çalışmalarına başlar. Hedefi arktan daha güvenli ve daha ucuz bir yöntem geliştirmektir. Çalışmalarını finansal açıdan devam ettirebilmek için kampanya başlatıp önde gelen iş adamlarınında desteğini alaraktan Edison Electric Light Companyi kurar. Flaman olarak kullana
bileceği bir metal tel için tam 13 ay boyunca çalışır ve sonunda 21 Ekim 1879'da karbon flamanlı elektirik ampulunu bulur.3 yıl sonra bütün Newyork sokakları bu ampullerle aydınlanır. Bir radyo progarmında edisonun üzerinde çalıştığı son aletin ölülerle konuşmak için olduğunu açıklar.

Edison'un radyodaki açıklamaları

Eğer kişiliğimiz ölümden sonrada yaşayabiliyorsa, dünyada kazandığımız bilgiyi, anıyı ve zekayı saklaması mümkün ve mantıklıdır. Bu nedenle ölüm dediğimiz olaydan sonra da kişiliğimiz devamediyorsa dünyada bıraktıklarımızla ilişkiye geçmek isteyecektir. Bu kişiliğin maddeyi de etkileyeceği düşüncesindeyim. Bu mantık doğruysa yeterince duyarlı bir alet yaparsam bu ilişkiyi kaydedebilirim.
Bu açıklama sonrasında yer yerinden oynadı.
Edison en son çalışması olan ölülerle konuşma makinasını icat edemeden 1931 yılında newjersey de hayatını kaybetti.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 23:55
azrail_b_J_K - avatarı
azrail_b_J_K
Ziyaretçi
13 Şubat 2012       Mesaj #9
azrail_b_J_K - avatarı
Ziyaretçi

Thomas Edison (11 şubat 1847-18 ekim 1931)

  • 28 Ekim 1868 Elektrikli telgrafla alakalı ilk buluşlarından biride borsadaki değerleri kaydeden bir cihazdı (stock ticker). Edison'un kabul görmüş ilk icadı elektrikli oy kaydediciydi, 28 Ekim 1868.
  • 1868'de kendine atölye kurdu ve geliştirdiği elektrikli bir oy kayıt makinesinin patentini aldı.
  • 1876~ ABD Edison tarafından dünyanın ilk Endüstriyel Araştırma Laboratuvarı kuruldu
  • 1879 Edison graham bell ‘in geliştirmiş oldugu konuşan telgraf üzerinde çalışmalara başladı
  • Ve aygıtı karbodan bir iletici ekleyerek telefonu icat etmeye başladı
  • 1877~ ABD Thomas Edison Fonograf denilen ses kayıt cihazını icad etti
  • 1877 yılında sesi kaydedip yineleyen gramafonu bulur
  • Edison makinesini denemek için önce ahizeye “Merhaba” diye seslenmiş, folyoyu bir diyaframa bağlı bir iğnenin altından geçirdiğinde, aynı sözcüğün yinelendiğini işitmişti. Bu mekanik-akustik kayıt yöntemi 1920′de elektrikli sistemlerin ortaya çıkmasına kadar sürdü.
  • 1878 yılında ise William Wallance'ın yaptığı 500 mum gücünde ki ark lambasının üzerinde geliştirme çalışmalarına başlar
  • 1879 13 ay boyunca çalışır ve sonunda 21 Ekim 1879 da karbon flamanlı elektirik ampulunu bulur.
  • Elektrik mühendisi William Joseph Hammer, 1879 Aralık’ında Edison’un laboratuvar asistanı olarak görevine başlamıştır. Telefon, fonograf, elektrikli tren, demir madeni ayıracı, elektrikli aydınlatma ve diğer birçok icatta büyük katkılarda bulunmuştur
  • 1880~ ABD Thomas Edison elektrikli ampulü güvenli hale getirerek satışa sundu
  • 1880'lerde balmumuyla kaplanmış karton silindirler kullanılan yeni modeller Alexander Graham Bell, Chichester Bell ve Charles Tainter tarafından üretilmeye başladı
  • Otomatik tekrarlayıcı ve geliştirilmiş telgraf cihazı
  • Oksijenle yanan elektrik arkı yerine havası boşaltılmış bir ortamda ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlıyordu. Bu amaçla 13 ay boyunca flaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraştı
  • Edison'un fonografı kayıtlarını çok ince, kalay yaprağından yapılmış bir silindire gerçekleştirildiğinden kayıtlar sadece birkaç kez dinlenebilirdi.
  • 1883′de hayatının en büyük icadı olan Edison etkisi denen olayı gerçekleştirdi; yani ısıtılmış bir flamanın moleküler boşlukta elektron yayılmasını buldu.
  • 1883′te bulduğu bu olay sıcak katotlu tüplerin temelini oluşturdu. Daha sonra Akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı, bu da ampulün halk arasında yaygınlaşmasını sağladı.
  • Günümüzde kullanılan film makinelerinin öncüsü olan kinetoskopu ticari amaçla kullanılabilecek biçimde geliştiren de Edisondur
  • Edison ilk başarılı yazı makinesinin yapılmasına da katkıda bulundu.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 22:19
serhat_11 - avatarı
serhat_11
Kayıtlı Üye
16 Şubat 2013       Mesaj #10
serhat_11 - avatarı
Kayıtlı Üye
Thomas Alva Edison
(d. 11 Şubat 1847 – ö. 18 Ekim 1931),
20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır.

Bazı icatları tamamen orijinal olmakla birlikte, eski icatların geliştirilmesi veya yönetimi altında çalışan yüzlerce çalışana aittir. Yine de Edison elinde bulundurduğu kendi adını taşıyan Amerikan patentiyle tarihteki en önemli ve en verimli mucitlerden biri olarak nitelendirilir. Patentlerinin çoğu Amerika'nın haricinde Almanya, Fransa ve İngiltere onaylarına da sahiptir.

Thomas Edison çocukluk dönemi


Thomas Alva Edison, Milan, Ohio'da doğdu.Yedi kardeşin 7.si olmaktadır. Babası Samuel "The Iron Shovel" Edison, Jr. (1804–1896, Kanada), anneside Nancy Matthews Elliott (1810–1871)dur. Kendisinin Hollandalı olduğu düşünülmektedir. Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan'daki Port Huron'a yerleşti ve ilköğrenimine burada başladı. Fakat başladıktan yaklaşık 4 ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldıBu arada evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurdu. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara ilgi duydu; bir süre sonra kendi başına bir telgraf aleti yaptı ve Mors alfabesini öğrendi.

O günlerde geçirdiği ağır bir hastalık sonucu kulakları zor işitmeye başladı.12 yaşındayken bir trende dergi ve meyve satıyor, bir yandan da trenin yük vagonunu yerleştirdiği küçük bir baskı makinesi ile haftalık bir gazete basıyordu. Ama bir gün içinde kimyasal madde bulunan şeylerden biri kırılıp vagonda yangın çıkınca Edison hem trendeki işinden oldu hem de ömür boyu ağır işitmesine yol açacak biçimde yaralandı.Daha sonra telgrafçılık öğrenmeye karar veren Edison 1863-1868 arasında ABD ve Kanada da birkaç telgrafhanede çalıştı. 1868 de bir atölye kurdu ama yaptığı elektrikli kayıt aygıtının patentini satamayınca bir yıl sonra parasız ve borçlu olarak Boston dan New York ‘a gitti.

1880'lerde Fort Myers, Florida'dan bir arsa satın aldı ve daha sonra burada kışları kalmak için kendine küçük bir ev inşa ettirdi. Otomobil endüstrisinin büyük adamı Henry Ford yakın bir zaman sonra Edison'un evinin birkaç yüz metre ötesine taşındı. Bu nedenle Edison ve Ford ölene dek arkadaş kaldılar. 24 Şubat 1886 Edison ikinci evliliğini 19 yaşındaki Mina Miller ile gerçekleştirdi.Bu evliliğinden de üç çocuk sahibi oldu:
  • Madeleine Edison, John Eyre Sloane
  • Charles Edison,(babası öldükten sonra New Jersey yöneticisi oldu.)
  • Theodore Edison.

Buluşları


Elektrik ampulün 223898 numaralı ve 27 Ocak 1880 tarihli patent belgesi.
1879'da Edison bir elektrik ampulü icat etti.Kömürleştirilmiş iplikten Flamanlarla deneyler yaptıktan sonra karbonlaştırılmış kâğıt flamanda karar kıldı. 1880’de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2,5 dolara satmaya başladı. Ancak 1878 yılında bir İngiliz bilim adamı olan Joseph Wilson Swan da bir elektrik ampulü icat etmiştir. Ampul camdı ve içinde kömürleştirilmiş bir flaman bulunuyordu. Swan, ampulün içindeki havayı boşaltdı çünkü havasız ortamda flaman yanıp tükenmiyordu. Bu iki bilim adamı güçlerini birleştirmeye karar vererek Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurdular.
1883'te hayatının en büyük icadı olan Edison etkisi denen olayı gerçekleştirdi; yani ısıtılmış bir filamanın moleküler boşlukta elektron yayılmasını buldu. 1883'te bulduğu bu olay sıcak katotlu tüplerin temelini oluşturdu. Daha sonra Akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı, bu da ampulün halk arasında yaygınlaşmasını sağladı

Edison'un Menlo Park Laboratuarı


Edison'un en önemli keşfi Menlo Park, New Jersey'deki ilk endüstriyel araştırma laboratuarıydı. Sürekli olarak teknolojik keşifler ve geliştirmeler-iyileştirmeler yapmak gibi özel bir amaç için kurulmuş ilk kurumdu. Edison birçok icadını resmi olarak bu labaratuarda üretmiş, birçok çalışanı onun direktifleri doğrultusunda bu icatların araştırma ve geliştirmesinde görev almıştır.

Elektrik mühendisi William Joseph Hammer, 1879 Aralık'ında Edison'un laboratuvar asistanı olarak görevine başlamıştır. Telefon, fonograf, elektrikli tren, demir madeni ayıracı, elektrikli aydınlatma ve diğer birçok icatta büyük katkılarda bulunmuştur. Hammer'ı özel kılansa elektrik ampulünün icadındaki ve bu aletin geliştirme ve testleri sırasındaki çalışmalarıdır. Hummer 1880'de Edison'un lamba çalışmalarının şef mühendisi olmuş, bu mevkiideki ilk yılında Francis Robbins Upton'ın genel müdürlüğünü yaptığı fabrika 50.000 ampul üretmiştir. Edison'a göre Hammer elektrik ampulünün bir öncüsüdür. 1000'e yakın patenti bulunmaktadır.

Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 23:56
Olması Gereken Şeylerin Adını İyilik Yapmak KoymuşIar.

Benzer Konular

3 Nisan 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
12 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış