Arama

Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler - Sayfa 5

Güncelleme: 8 Ekim 2017 Gösterim: 249.343 Cevap: 665
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
9 Mayıs 2006       Mesaj #41
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Pentium'a Elveda
Bu yılın başlarında Core Duo işlemcilerini piyasaya sunan Intel'in geleceğe dair yeni planları var. Yeni bir seri geliyor, Pentium'a elveda mı diyeceğiz yoksa?
Intel bu yılın başlarında Core Duo işlemcilerini piyasaya sürmüştü. Şimdi ise önümüzdeki birkaç ay içinde Core 2 Duo işlemcilerini de piyasasya sürmesi bekleniyor. Intel, Pentium serisi işlemcilerinde olduğu gibi Core serisi işlemcilerine de devam edeceğini açıkladı.
Sponsorlu Bağlantılar
Core 2 Duo ismi, hem masaüstü bilgisasyarlarda kullanılan Conroe çiplerini, hem de daha az enerji tüketen ve dizüstü bilgisasyarlarda kullanılan Merom çiplerini adlandırmak için kullanılacak. Ayrıca her Core 2 Duo işlemcisi ne kadar enerji tükettiği ve göreceli performansına göre bir model numarası ile adlandırılacak. Bu model numaralarına göre, Conroe çipleri 4000 serisi veya 6000 serisi olarak ayrılırken, Merom çipleri 5000 veya 7000 serisi olarak sınıflandırılacak.


Adlandırmada Farklı Kriterler de Var

Yeni nesil işlemcilerde Intel'in yapacağı adlandırma bunlarla da sınırlı değil. Her model numarasının yanında, işlemcinin en üst noktada ne kadar enerji tükettiğine göre verilen bir de harf olacak. Intel ilk kez olarak işlemcilerini adlandırırken isimlerde enerji tüketimlerine de yer veriyor. Örnek vermek gerekirse; Core 2 Duo E6800 işlemcisi çift çekirdekli Core mimarisini barındıran ve 55 ila 75 watt arasında güç tüketen bir işlemciyi temsil edecek. Bu işlemcilerin çoğunlukla masaüstü bilgisayarlarda kullanılması bekleniyor. Diğer yandan, Core 2 Duo T5400, yine çift çekirdekli Core mimarisine sahip ve 25 ila 55 watt arasında güç tüketen bir işlemci anlamına geliyor. Bu işlemcinin ise daha az güç tüketimine sahip olduğu için çoğu dizüstü bilgisayarda ve bazı masaüstü bilgisayarlarda kullanılması bekleniyor.

Intel'in Çeşitleri
Intel, geçtiğimiz yıl içinde de farklı isimlerle işlemciler çıkarmıştı. Örneğin, dizüstü bilgisayarlarda kullanılan Centrino işlemcileri, eğlence PC'leri için tasarlanan Viv işlemcileri ve iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar için vPro işlemcileri. Şimdi ise bütün bunların yanı sıra Intel, Pentium serisinden sonra Core serisi ile karşımızda. Görünene göre, 13 yıldır devam eden Pentium serisinin sonu yakın.


Piyasaya Çıkmasına Fazla Kalmadı
Herşey güzel ve görünen o ki yakında yeni işlemcilere kavuşacağız. Tam tarih ise belli olmamakla beraber geçtiğimiz hafta Intel tarafından yapılan açıklamaya göre Conroe çiplerinin Temmuz'da, Meron çiplerinin ise Ağustos'ta piyasada olması planlanıyor. Ülkemize ne zaman geleceği hakkında ise bir bilgimiz şimdilik yok ancak bir kere piyasaya çıktıktan sonra buralara gelmesinin de çok uzun süreceğini sanmıyoruz. Bugünlerde bilgisayar toplamaya niyetlenenlere duyurulur
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mayıs 2006       Mesaj #42
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
intel

Sponsorlu Bağlantılar


Intel yaptığı bir açıklamayla yeni jenerasyon çift çekirdekli işlemcilerinin bundan böyle Core Duo 2 olarak çağırılacağını belirtti.

Yeni isim, çift çekirdekli ürün ailesinin ilk jenerasyonunun şu ana kadar kullandığı 13 yıllık Pentium isminin yerini alacak. Yeni işlemcilerin bu yaz piyasada olması bekleniyor.



Intel tarafından yapılan açıklamada, şirketin 13 yıldır kullandığı Pentium ismi, dev yonga üreticisinin yeni nesil çift çekirdekli işlemci ailesinde yerini Core Duo 2 ismine bırakacak. Core Duo 2 isimleri ayrıca masaüstü bilgisayarları için Conroe ve mobil donanımlar için Merom isimlerinin de yerlerini alacak. Intel’in yeni nesil çift çekirdekli işlemcilerinin önümüzdeki yaz piyasaya sürülmesi bekleniyor.




Intel’in bu yeni isimlendirme girişiminin nedeni ise işlemcilerin çift çekirdek kabiliyetinin üzerinde durmak. Intel, çift çekirdekli işlemci piyasasında en büyük rakibi AMD’nin gölgesinde kalmıştı. 65-nanometre teknolojisiyle üretilecek olan işlemcilerin masaüstü sürümü Temmuz ayında, dizüstü sürümü ise Ağustos ayında piyasada olacak.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #43
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler



Microsoft, cep telefonu, PC veya Xbox konsolundan herhangi biriyle internet üzerinden oyun oynatan çok platformlu entegre oyun sistemi ‘Live Anywhere’i tanıttı.

Microsoft, oyun sektöründe yatırımlarını genişletiyor. Microsoft Başyazılımcısı Bill Gates, Windows Vista işletim sistemiyle birlikte çıkacak olan ‘Live Anywhere’ servisinin gelecek yıl başında internette yayına geçeceğini açıkladı. ‘Live Anywhere’ servisinde oyunseverler, cep telefonu, PC veya oyun konsolundan internete bağlanarak bir ‘online oyun topluluğu’ oluşturabilecek. ‘Live Anywhere’, şirketin internet üzerinden oyun platformu Xbox360 Live Service’in bir uzantısı olacak.
Microsoft Başyazılımcısı Bill Gates Los Angeles’te yapılan E3 video oyun konferansında yaptığı konuşmada, birden çok platformu bir araya getirmeyi ancak Microsoft’un başarabileceğini belirterek, “Bu sistemde bir kullanıcı cep telefonundan bağlanarak dünyanın bir başka köşesinde PC’nin başında bir kişiyle oyun oynayabilecek” diye konuştu.

CEP TELEFONU, PC VE OYUN KONSOLU

Basın toplantısında Live Anywhere servisine bağlı Xbox 360 oyun konsolu denendi. Konsolda kullanıcı, önce PC başındaki bir başka kullanıcıya davet gönderiyor, sonrasında her iki kullanıcı da internet üzerinden bir oyun oynuyor. Bir diğer denemede de, otomobil yarışı oyunu için seçilen bir otomobil önce cep telefonundan girilerek modifiye ediliyor, sonra bir PC bağlantısıyla yarışa sokuluyor ve son olarak da Xbox 360’ta oynanıyor.

İNTERNET UYGULAMALARI VE OYUN KONSOLLARI

Yazılım pazarı doyuma ulaştıkça, Microsoft, internet alanındaki fırsatları göz dikiyor. Yazılımları da internetten satmayı hedefleyen Microsoft, aylık ücret gerektiren ve sürekli reklam geliri getirecek internet tabanlı yeni uygulamalara yöneliyor. Oyun sektörü de bunlardan biri.

Microsoft şimdiye dek 3.2 milyon adet Xbox 360 konsolu sattığını açıkladı; bunların yarısının internet bağlantısının olduğu tahmin ediliyor. Bill Gates, Nintendo’nun Wii ve Sony’nin yeni kuşak PlayStation 3’ü pisasaya çıkana dek, 10 milyon adet Xbox360 satılacağını savunuyor. Şirket ayrıca Xbox 360 için kablosuz direksiyonun yıl sonunda raflarda olacağını duyurdu.


ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #44
ozti - avatarı
Ziyaretçi
ATI den 1GB lık ekran kartı, En iyiyi isteyenler yine ATI diyecek...

at1ov

Yıllardır en iyi fiyat / performans oranını sunarak profesyonel kullanıcıların ilk tercihini oluşturan ATI, Fire-GL V7350 modeli ile performans listelerinde yine zirveye oturuyor. 1024MB DDR3 Bellek içeren bu model, 10 Bit renk işleme kapasitesi ile 1 Milyar renk desteği veriyor. Aynı ürünün 512MB DDR3 bellek içeren, nispeten daha uygun fiyatlı modeli V7300 de aynı anda dünyaya duyuruldu.

3D ve Cad dünyasının önde gelen tüm yazılımları tarafından desteklenen Fire-GL modellerini hız, stabilite ve süreklilik arzeden kalitesi nedeni ile dünya çapında kullanan firmalar yer alıyor.Tabi bu ekran oyun oynamaktan çok Çizim ve tasarım amaçlı kullanıkmaktadır.

Sony PlayStation 3'ün satış fiyatı :, resmi olarak açıklandı; 599$

Sony merakla beklenen yeni oyun konsolu PlayStation 3'ün çıkış tarihi ve bazı donanımsal özelliklerini resmi olarak açıkladı. 11 Kasımda Amerika ve Japonyada piyasaya sürülecek olan konsol, 17 Kasım tarihinde de Asya ve Avrupa'da aynı anda satın alınabilir olacak. Xbox 360'da olduğu gibi 2 farklı versiyon halinde satışa sunulacak olan PS3'ün 20GB disk taşıyacak olan giriş versiyonunun 499$, 60GB sabit diske sahip olan versiyonunun iste 599$ önerilen satış fiyatı bulunuyor. Sony'nin yeni nesil oyun konsolu bu satış rakamları ile şu ana kadar satışa sunulmuş en pahalı oyun konsolu ünvanına da sahip olacak.

ps35fr


PlayStation 3'ün farklı fiyatlar taşıyan versiyonları arasında tek fark sabit disk kapasitesi değil. 499$'lık versiyonda HDMI çıkışı, kablosuz ağ bağlantı yetenekleri ve MemoryStick / SD / Compact Flash kart okuyucu bulunmuyor. Fakat 100$ lık bir fark için söz edilen donanımsal özelliklerdenilmiyecek cinsten.

PlayStation 3 hakkında resmi olarak açıklanan detaylar sadece fiyatlar ve donanımsal özelliklerle sınırlı değil. Konsol ile gelecek olan gamepad'in PlayStation 2 ile gelen gamepad'e göre farklılıklarıda Sony tarafından açıklananlar arasında. Yeni gamepad ilk başlarda tanıtılan bumeranka benzer tasarım yerine PlayStation 2 gamepadleri ile aynı tasarıma sahip

ps324ry

Hem USB üzerinden hem de Bluetooth 2.0 kablosuz bağlantı teknolojisi ile konsol ile iletişim kurabilen yeni gamepad, ayrıca 6 yönlü bir hareket algılayıcı da içermekte. Bu sayede kullanıcının yön tuşlarını kullanmadan gamepadi hareket ettirerek oyunlar üzerinde kontrol sağlaması mümkün. Hareket algılayıcı sistemin tam olarak nasıl işlediği hakkında detay verilmemiş olsada bir zamanlar Microsoft SideWinder FreeStyle Pro gamepadlerindekine benzer bir şekilde çalışacağını tahmin ediyorum. Kullanıcının sağa, sola, öne ve arkaya ne kadar eğim verdiğine bakarak oyundaki kontrol edilen karakter veya nesnenin eğim oranına göre hareket kazanması sağlanacaktır.

Ayrıca Sony, PS3'ün online servisleri hakkında da bazı bilgiler verdi. Kullanıcıların İnternet üzerinden çok oyunculu oyunlar oynayabilmelerini sağlayacak servisin ücretsiz olacağını belirten firma, ayrıca kullanıcıların İnternet üzerinden müzik satın alarak PS3 lerine indirip dinlemelerine destek verecek. Kullanıcılar Sony'nin online satış mağazasından müzik parçaları satın almanın yanı sıra konsollarının arayüzlerini özelleştirebilecekleri temalarda satın alıp indirebilecekler.

PlayStation 3, beklendiği gibi bir oyun konsoluna nazaran oldukça yüksek bir fiyat etiketi taşıyor. Fakat konsolun sahip olduğu özellikler gelecek nesil kelimesini tam olarak hak etmesini sağlıyor. Cell işlemcisi, Blu-ray okuyucu, HDMI çıkışı, kablosuz bağlantı yetenekleri PlayStation 3'ün maliyetini arttıran, bir o kadar da değer katan donanımsal özellikler arasındalar. Sadece Cell işlemci ve Blu-ray okuyucu ikilisinin Sony'e maliyetinin 500$ civarında olduğu tahmin edilmekte.

Microsoft, Sony PSP ve Nintendo’ya rakip olacak Xplayer adı ile taşınabilir bir oyun konsolu çıkarmayı düşünüyor.

pbhxbox3600si

Microsoft Sony ve Nintendo gibi taşınabilir bir oyun konsolu geliştirmek üzere olduğu bildiriliyor. Xbox oyun konsolunun taşınabilir bir sürümü olacak olan konsol Xplayer adıyla piyasaya sürülmesi bekleniyor. Konsol’un Apple’ın iPod ürününe müzik ve video özellikleri ile güçlü bir rakip olması bekleniyor. Yonga üreticisi Transmeta ile birlikte taşınabilir oyun konsolu üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Microsoft’un yeni nesil oyun konsolu olan Xbox 360’ın sistemini tasarlayan Greg Gibson olası taşınabilir konsolunu tasarımının da onun imzasının olması bekleniyor. Microsoft daha önce pek çok kez Xbox’dan esinlenerek taşınabilir bir oyun konsolu yapma planlarını olduğunu çeşitli yerlerde belirtmişti. Xbox 360’ın başarısına ilaveten Sony ve Nintendo’nun piyasaya sürdükleri taşınabilir oyun konsollarının popülaritesi, Microsoft’un bu sefer taşınabilir oyun konsolu düşüncesinde daha ciddi olmasının nedenleri arasında gösteriliyor.

Microsoft’un projenin henüz başlangıç aşamasında bulunduğu belirtiliyor. Duyumlara göre Microsoft hala aygıtın müzik teknolojisi ve müzik hizmetleri konusunda karara varamamış bulunuyor. Şirket belli bir süredir Apple iTunes’ a rakip olarak MSN Music isimli bir hizmeti aracılığı ile kullanıcılara müzik indirme olanağı sağlıyor. Microsoft’un bu hizmetle birleştirmek istediği “Alexandria” kod isimli müzik çaları, geliştirme aşamasında olduğu iddia edilen taşınabilir konsol ile birleştireceği düşünülüyor. Microsoft konu ile görüşünü dedikodular ve spekülasyonları üzerinde yorum yapmıyoruz şeklinde değerlendirdi.

Kaynak >DonanımHaber
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Mayıs 2006       Mesaj #45
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tabletmonitor804ms

Samsung, dünyanın ilk ultrasonik algılamalı 17 inç tablet monitörünü (Sync MasterMagic CX720TD) geliştirdi. Ürün, dizüstü bilgisayar da olabiliyor. Samsung'un yeni modeli, tablet monitörler içinde en yüksek parlaklık (270 cd) ve kontrast oranını (700:1) sunuyor. Ön paneli son derece düz bir tasarıma sahip tablet monitör, çift menteşeye sahip olması nedeniyle rahatlıkla hareket ederek not defteri ya da dizüstü bilgisayar olarak kullanılabiliyor. Panelin korumalı yüzeyi kullanılan kalemden zarar görmesini engelliyor. Tablet monitörle birlikte gelen kalem tam olarak dolu olduğunda üç saat süreyle kullanılabiliyor. Kalemin otomatik kapanma özelliği de kullanma süresini uzatıyor.


samsungtabletmonitor7gb
Tablet monitörün kullanım alanı oldukça geniş.

Sınıflarda tahta olarak da kullanılabilir
Samsung'un ultrasonik algılama özelliği, daha geniş kullanım alanı sunan tablet monitörlerin geliştirilmesine de imkan sağlıyor. Yeni model, geniş ekranlara doğrudan bağlanarak iş toplantılarında veya sınıflarda tahtaların yerini almaya aday.


Hem not defteri hem de dizüstü bilgisayar
Tablet monitör dizüstü bilgisayar ve not defteri olarak kullanılabiliyor. Kullanıcılar ekrana doğrudan kalemle dokunarak çizim yapabiliyor veya yazı yazabiliyor. Tablet monitörler hem ekran hem de giriş ünitesi olarak kullanılıyor.
Bilgi için: Samsung
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
22 Mayıs 2006       Mesaj #46
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Evdeki PC kanserle savaşacak
Kullanıcılar evlerindeki bilgisayarları küresel bir ağ şebekesine bağlayarak, kanser araştırmaları için kurulan dev süperbilgisayarın bir parçası yapabilir.


2277436dl

SEATTLE - Her kullanıcı kendi bilgisayarının sabit diskindeki bir bölümü bilim projesine adıyor ve dünya çapında binlerce bilgisayarın gücü bütünleşerek dev bir süperbilgisayar yaratıyor. Daha önce uzay araştırmalarına odaklanan SETI@home projesiyle gündeme gelen bu yöntem, şimdi de kanser araştırmalarında kullanılıyor

ABD’nin önde gelen araştırma kurumlarından University of Washington’un yürüttüğü Rosetta@home projesi, proteinlerle ilgili araştırmaları dünya çapında binlerce bilgisayara dağıtarak yapıyor. Proteinlerin nasıl çalıştığı, insan vücudunda ne gibi değişiklikler geçirdikleri kanser, HIV, Alzheimer ve benzeri zorlu hastalıklarla mücadelede önemli ipuçları veriyor.

Proje sorumlusu Dr. David Baker, moleküler biyolojideki uzun soluklu araştırmaların kanser gibi küresel hastalıkların tedavilerin önünü açacağını vurguluyor.

Kullanıcıların evden bilgisayarlarıyla katılabilecekleri Rosetta@home projesi de bunlardan biri. Dev ağ şebekesinde her bir kullanıcının bireysel bilgisayarının sabit diskindeki bir bölümde yapılan işlemler, internet üzerinden Seattle’daki ana bilgisayarda toplanıyor.

Rosetta@home projesina katılmak için http://boinc.bakerlab.org/rosetta/ adresine tıklayınız.

>NtvMsnbc<
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mayıs 2006       Mesaj #47
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
DVD artık miadını doldurdu ve mirası uğruna Blu-ray ile HD DVD arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. CHIP, bu yeni optik medya biçiminin sizler için değerlendirdi.

bluhddss12nw
Yeni televizyon standardı HDTV (High Definition TV) yani yüksek çözünürlüklü televizyon sayesinde filmler ve diziler çok daha net görüntü ve yüksek ses kalitesi ile oturma odanıza gelecek. Hollywood stüdyoları da yakın bir gelecekte yüksek çözünürlüklü DVD’ler sunmaya hazırlanıyor. Ancak buradaki sorun, şu anda kullanılan disklerin 9 Gigabyte’lık kapasitesinin yüksek kalite için yeterli olmaması. HD biçimindeki 150 dakikalık bir film yaklaşık olarak 10 GB tutuyor. Ayrıca ekstra içerik ve etkileşimli oyunların eklenmesi durumunda alt sınır 12 GB’a çıkıyor.

Tüm bunlara bakarak, yeni bir teknolojinin gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak gelecekte kullanılacak standardın belirlenmesi konusunda, endüstri büyük bir anlaşmazlığa düşmüş durumda. Standardı belirleme uğruna, Toshiba ve ortaklarının desteklediği HD DVD ve diğer tarafta ise Sony ile ortaklarının üzerinde çalıştığı Blu-ray olmak üzere iki optik saklama biçimi söz konusu. Ancak şu anda bir uzlaşma olacak gibi görünmediği için her iki disk tipi ve bunları destekleyen donanımlar önümüzdeki sene piyasaya çıkacak. Bu, film severlerin yeni oynatıcı, kaydedici ve film alırken daha çok dikkat etmesi gerektiği anlamına geliyor. Çünkü söz konusu cihazlar ister istemez her iki biçimi de oynatamayacak ve tabii ki stüdyolar da filmlerini iki optik ortamda birden yayınlamak istemeyecek. Şanssız olan ve yanlış ata oynayanlarsa, ileride kısmen kullanabilecekleri yeni donanımlar için muhtemelen biraz daha fazla para ödemek zorunda kalacak.

DVD takipçisini belirleyecek standartlar savaşı, bir optik diskin rakibini saf dışı bırakması ile sona erecek. Bunun için her iki teknoloji de nüfuzlu çalışma ortaklarının ilgisini çekmeye çalışıyor. Bu noktada Blu-ray burun farkıyla önde gidiyor. Blu-ray’i destekleyenler arasında Sony’nin haricinde donanım üreticilerinden Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Pioneer, TDK, LG Electronics, Dell, HP ve Apple; Electronic Arts ve Vivendi Universal oyun firmaları ve 20th Century Fox, Columbia Tristar, MGM ve Walt Disney Pictures gibi film stüdyoları sayılabilir. Toshiba ise HD DVD için Microsoft ve Intel gibi devleri kendi saflarına çekmiş durumda. Ayrıca Sanyo ve NEC gibi üreticilerin haricinde HBO, New Line Cinema ve Universal Pictures gibi film üreticileri de HD DVD’yi destekliyorlar. Şu ana kadar sadece Paramount Home Entertainment ve Warner Home Video her iki optik saklama biçimini de destekleyeceğini duyurdu.

Gruplar arasındaki en önemli tartışma konularından biri de kullanılması planlanan kopya koruması hakkında. Her iki taraf da AAC sistemini (Advanced Access Content System) yani gelişmiş içerik erişim sistemini kullanmak istiyor. Bu sayede bir diskin kopyalanmasına izin verilip verilmeyeceği veya nasıl kopyalanacağı tam olarak belirlenebiliyor.

Blu-ray korumayı bir adım ileri götürerek, kopyalamaya izin vermiyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates, bu engellemeyi tamamen kullanıcı düşmanlığı olarak adlandırıyor. Nitekim yeni işletim sistemi Windows Vista (2006 sonunda piyasaya sunulacak) sadece HD DVD desteğine sahip olacak. Buna göre Blu ray, kopya korumasını biraz hafifletmeyi düşünebilir. Ancak henüz son söz söylenmiş değil.
bluhddss21gr
1- YENİ OPTİK DİSKLER NELER VAAT EDİYOR?

DVD takipçisi biçimler, filmlerin, oyunları n ve diğer verilerin yüksek çözünürlük kalitesinde saklanabilmeleri için çok daha fazla alan sunuyor. Bu, daha iyi görüntü ve ses kalitesi anlamına geliyor. Bir dizinin tüm bölümlerinin veya bir filmin tüm ekstra içeriklerinin tek bir DVD üzerine sığması ise özellikle koleksiyoncuları memnun edecek. Ayrıca bu sayede film arka planda oynamaya devam ederken menüyü açabilir veya görüntü içerisinde ayrı bir görüntü olarak bonus içeriği de ekrana getirebilirsiniz.

2- YENİ TEKNOLOJİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Her iki yeni DVD tipi de mavi – mor bir lazer ile yazılıyor. Bu, şu anda kullanılan kırmızı lazerden daha kısa dalga boyuna sahip ve verileri daha sıkışık yazabiliyor. En üstteki koruma katmanı daha ince olduğu ve yazma sırasında lazer daha hassas çalışabildiği için Blu-ray’in saklama kapasitesi daha fazla. Her iki biçimdeki DVD’ler de üst üste yerleştirilmiş katmanlardan oluşuyor. HD DVD’deki her bir katman 15 GB, Blu-ray’de ise 25 GB kapasitesine sahip. Şimdilik her bir yüzey için sadece iki katman kullanılması planlanıyor.

3- BLU-RAY VE HD DVD ARASINDAKİ FARK NEDİR?

HD DVD, şu anda kullandığımız DVD biçimini temel alıyor. Üreticilerin baskı ünitelerini tamamen değiştirmek zorunda kalmamaları ve güncellemenin yeterli olması sayesinde, HD DVD’nin üretim maliyeti daha düşük. Blu-ray ise 25 ile 50 GB ile daha yüksek kapasite sunuyor. Ancak üretim sürecinin tamamen yenilenmesi, hem üreticiler hem de son kullanıcılar için daha pahalı olacağı anlamına geliyor. Blu-ray’in HD DVD’ye kıyasla sahip olduğu kati kopya koruması nedeniyle ev ağı içerisinde kopyalanması da mümkün olmuyor.

4- HANGİ YENİ CİHAZLAR GEREKLİ?

HD DVD veya Blu-ray disklerini oynatabilmek veya kaydedebilmek için istenilen biçimi destekleyen oynatıcı veya kaydedici cihazlar gerekli. Birçok üretici ya Blu-ray ya da HD DVD uyumlu cihazlar üretiyor ama şu ana kadar her iki diski de destekleyen tek cihazı Samsung üretti. Ancak standartlar savaşında sonuca varılmazsa daha başka üreticiler de böyle karma cihazları piyasaya sunabilir. Yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesinin keyfini sürmek isteyenlerin tabii ki HDTV televizyon alması gerekiyor.

5- CİHAZLAR NE ZAMAN ÇIKACAK VE FİYATI NE KADAR OLACAK?

PC’ler için sürücüler 2006 ilkbaharında piyasaya sunulacak. Ancak oynatıcı ve kaydedici cihazların piyasaya çıkması önümüzdeki yazı bulacak. Fiyatların minimum 500 Euro’dan başlayacağını tahmin ediyoruz. Blu-ray’in yaygın olarak kullanımına ise 2006 yılında piyasaya çıkacak ve uygun bir sürücü ile donatılmış olan Sony’nin oyun konsolu PlayStation 3 ile başlaması bekleniyor. Blu-ray ve HD DVD biçimindeki filmler ise muhtemelen 2006- nın ilk çeyreğinde raflardaki yerini alacak ve yaklaşık olarak 25 Euro’dan satılacak.

6- DVD’LER YENİ CİHAZLARDA İZLENEBİLECEK Mİ?

Her iki biçim de yeni oynatıcıların klasik DVD’leri de çalıştırabileceğini uzun zaman önce duyurdu. Yani sahip olduğunuz film koleksiyonundaki eski diskleri atmak ve yenilemek zorunda değilsiniz. Teknolojik olarak hem HD DVD hem de Blu-ray disklerde aynı anda kırmızı ve mavi lazer sürümlerinin aynı medyaya yazılabilmesi HD oynatıcınız olmasa bile filmlerinizi alıştığınız kalitede eski cihazınızda izlemenizi mümkün kılıyor. İleride HD teknolojisine geçtiğinizde yüksek çözünürlüklü sürümü de izleyebilirsiniz.

Kadir Tuztaş
ktuztas@chip.com.tr

CHIP Online Dergisinden Alıntıdır.!
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
27 Mayıs 2006       Mesaj #48
ozti - avatarı
Ziyaretçi
MS, bilgisayarı ‘ön-ödemeli’ satacak

Microsoft, gelişmekte olan ülkelerde gelir düzeyi düşük hanelere, bilgisayar kullanımını saat başına ücretlendirerek pazarlayacak

SEATTLE - Batı pazarlarında yazılım piyasasının doyuma ulaşması üzerine, Microsoft daha fakir olan ancak dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı gelişmekte olan pazarlara yöneliyor. FlexGo adlı yeni pazarlama modeli, cep telefonlarında kontör uygulaması gibi, bilgisayarı ön-ödemeli kartlarla çalıştırmak şeklinde işliyor. Kullanıcılar, ön-ödemeli kartta satın aldıkları saat kadar bilgisayarlarını kullanacak; süre bittikçe yeni kart satın alacak

FlexGo şöyle işliyor; kullanıcı masaüstü bilgisayarı satın alırken yarı fiyatını ödeyecek, daha sonra bilgisayarı evde kurduktan sonra, kullanmak için ön-ödemeli erişim kartı satın alacak. Bu karttaki şifre girildiğinde bilgisayar kullanıma açılacak ve kullanıcı istediği programı işletecek. Ön-ödemeli kartın süresi bitince, kullanıcı yeniden kart alarak kullanmaya devam edecek.

‘ÖN-ÖDEMELİ’ TAKSİTLİ KULLANIM

Microsoft yetkilileri, ön-ödemeli karta verilen paranın, bilgisayarı alırken ödenmemiş olan diğer yarısına yönlendirileceğini vurguluyor. Diğer bir deyişle, kullanıcı, bilgisayar fiyatının ödenmediği yarısı ön-ödemeli kartlarla taksite bağlamış olacak. Programa katılabilmesi için kullanıcıların Dial-up internet erişimi sahibi olması gerekiyor.

LENOVO MARKALI BİLGİSAYARLAR

Microsoft, ilk etapta Çinli üretici Lenovo ile anlaştı; kullanılacak bilgisayarlar standart özelliklere sahip olacak ve Windows XP Standart işletim sistemiyle çalışacak. Gelecek aylarda gelişmiş Media Edition da FlexGo programına dahil edilecek. FlexGo ilk olarak Brezilya, Meksika, Çin, Hindistan ve Rusya’da uygulanacak.

MICROSOFT’UN GÖZÜ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE

Batı pazarlarında yazılım piyasasının doyuma ulaşması üzerine, Microsoft daha fakir olan ancak dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı gelişmekte olan pazarlara yöneliyor. Microsoft, bu tip ülkelerde ucuz ürünlerle kendine bir pay edinerek, şirket markasını yerleştirmeyi hedefliyor. Böylece ülke ekonomisinin gelişmesiyle, Microsoft daha üst düzey ürünleri de pazarlamak için ‘tanınmışlık avantajı’ elde etmeyi amaçlıyor.

-------------------------------------------------------------------------

Küresel yazılım pazarının yüzde 35’i korsan

2334238hz

Korsan yazılıma karşı mücadele eden Business Software Alliance tarafından yapılan yıllık rapora göre, korsan ürünlerin 2005’te küresel pazara oranı yüzde 35.

WASHINGTON - BSA’nın 2005 yılı korsan yazılım raporuna göre, dünyada korsan ürünlerin yazılım piyasasında oranının en yüksek olduğu ülkeler, yüzde 90 ile Vietnam ve Zimbabve, yüzde 87 ile Endonezya. Korsan ürünlerin yazılım şirketlerine yarattığı maddi kayıp ise 35 milyar dolar.

BSA’nın piyasa araştırma şirketi IDC ile birlikte oluşturduğu rapora göre, izlenen 97 ülkenin 51’inde korsan yazılım oranları düşüş gösterdi. Hindistan’da korsan oranı yüzde 2 düşerken, Orta ve Doğu Avrupa’da korsan oranı yüzde 15 ila 18 mertebelerinde artış kaydedildi.


ÇİN VE RUSYA’DA DÜŞÜŞ VAR

Korsan yazılım oranları, bu konuda kötü bir üne sahip Çin’de yüzde 86, Ukrayna’da yüzde 85 ve Rusya’da yüzde 83 olarak tespit edildi. Türkiye’de bu oranın yüzde 50 civarında olduğu tahmin ediliyor. ABD ise yüzde 21 ile en düşük korsan oranına sahip. ABD’deki korsan yazılımın bu ülkeye maliyeti 7 milyar dolar. Korsan yazılımın Çin’e maliyeti 4 milyar dolar.

Rapor, Rusya ve Çin gibi ülkelerde korsanın ürün kullanımının az da olsa gerilemesi olumlu olarak nitelenirken, 2004’ten 2005’e korsan yazılımın küresel olarak yüzde 35’te kalması yazılım sektöründe önemli bir kayba yol açtığına işaret ediyor.

En düşük korsan yazılım oranına sahip ülkeler ise yüzde 21 ile ABD, yüzde 23 ile Yeni Zelanda, yüzde 26 ile Avusturya ve Finlandiya.

>NtvMsnbc<
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Haziran 2006       Mesaj #49
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'nin en büyük mağaza zincirlerinden biri olan Gima'dan, kredi kartları ile alışveriş yapan müşterilerin kredi kartı bilgileri hack edildi. Olayın boyutları ciddi. E-posta zincirleri ile binlerce kişiye ulaşan bu haberin yalan olduğu düşünülüyordu ama acı açıklama Gima'nın kendisinden geldi. Firma, dün yaptığı açıklamada kredi kartı bilgilerinin saklandığı veritabanına hacker'ların ulaştığını ve tüm bilgilerin çalındığını itiraf etti. Müşterilerin en az zararla bu durumu atlatmaları için bankalar da önlem alma telaşına girdi. İlk önlem, bilgilerinin çalındığı tespit edilen kredi kartlarının iptal edilmesi. Bankalar, müşterileri arayarak uygun bir şekilde kredi kartının iptal olduğunu ve yeni kartın kısa zamanda gönderileceğini iletiyorlar.

hacking803pr

Zararlar ödenecek
Gima, dün yaptığı mahkeme başvurusundan sonra bu olaydan dolayı mağdur olan müşterilerin zararlarının karşılaşanacağını da belirterek üzüntü duyduğunu açıkladı.


Bilgi için: Radikal
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
5 Haziran 2006       Mesaj #50
ozti - avatarı
Ziyaretçi
2010903ld

ABD’de yapılan bir araştırmada, operatörlerin genişbant erişim ücretlerini düşürmeleriyle ülkedeki orta ve dar gelirli ailelerin ilk kez internet sahibi olduğu belirlendi.

NEW YORK - Pazar araştırma şirketi Pew Internet and American Life Project tarafından yapılan araştırmaya göre, Mart2005-2006 aralığında genişbant erişim yüzde 60 arttı. Özellikle dar gelirli hanelerde internet erişimi yüzde 120 artış gösterdi. Uzmanlar, erişim ücretlerinin düşmesinin internetin yaygınlaşmasını kolaylaştırdığını vurguluyor. Erişim ücretleri ABD’ye göre yüksek olan Türkiye’de de internet yaygınlığı hala yüzde 10’un altında.

ABD’de son iki yılda yaşanan genişbant erişim ücretlerindeki hızlı düşüş, semeresini veriyor. Ülkede dar gelir grubuna sahip hanelerde genişbant erişim sahipliği yüzde 43’e yükseldi. ABD’de sınırsız genişbant erişim aylık 14 dolardan satılıyor. Araştırmayı yürüten Pew şirketi yöneticileri fiyatların düşmesinin genişbant erişimi isteyen ancak geliri yetmediği için alamayan haneleri internetle buluşturduğunu belirtiyor.

DÜŞÜK ÜCRET SAYESİNDE İNTERNETE KAVUŞANLAR
Öte yandan, Leichtman Research araştırma şirketi tarafından yapılan bir başka ankette de ABD’li operatörlerin fiyatları düşürmesinden sonra genişbant erişim abone sayısının katlanarak arttığı belirlendi. Özellikle ABD’nin dar gelir grupları olan Kızılderililer, siyahlar, Latin Amerika kökenliler ve göçmenlerin düşük fiyatlar sayesinde evlerine ilk kez internet erişimi bağlattığı ortaya çıktı.


ERİŞİM ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ
Erişim ücretleri internetin yaygınlaşmasında en önemli ekonomik engel sayılıyor. İnterneti toplumlarının tüm gelir gruplarına yaymayı başaran Güney Kore, Estonya gibi ülkeler, bunun ilk adımı olarak erişim ücretlerini düşürüyor. Türkiye’de ise erişim ücretleri, kişi başına gelir rakamları kendisinin birkaç katı olan AB ülkelerden dahi daha yüksek. OECD araştırmalarında da Türkiye, Meksika ile birlikte internet yaygınlığı değerlendirmesinde son sıralarda yer alıyor

>Ntvmsnbc<

Benzer Konular

4 Aralık 2016 / gokhan404 Akademik
15 Mayıs 2019 / c0lin Oyunlar
1 Ekim 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap