Arama

Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi - Sayfa 2

Güncelleme: 5 Mart 2017 Gösterim: 98.733 Cevap: 15
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Mayıs 2016       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Lipidlerin Sindirimi


Normal mide-bağırsak aktivitesi için
Sponsorlu Bağlantılar
  • Sindirim enzimleri
    Ad:  lipit1.JPG
Gösterim: 1032
Boyut:  23.6 KB
  1. Lingual lipaz
  2. Gastrik lipaz
  3. Pankreatik lipaz
  4. Fosfolipaz A2
  5. Kolesterol esteraz
  • Pankreas sıvısı
  • Safra tuzları
  • Elektrolitler ve
  • Bazı polipeptidler gereklidir.
Lipidler Lipaz denen hidrolitik enzimlerle parçalanır ve emilime hazırlanır.
Lingual lipaz
  • mide lipazı gibi
  • trigliseridleri 1,3 pozisyonda koparır
Mide lipazı
  • trigliseridlerden 1,3 pozisyonda yağ asitlerini koparır
    Ad:  lipit2.JPG
Gösterim: 907
Boyut:  15.6 KB
  • ürün: monogliserid ve yağ asitleri
Pankreas sıvısı
  • bikarbonat; içeriğin pH sını 7 civarında tutar
  • hidrolitik enzimler rol oynar
Safra
  • safra asitleri, fosfolipidler, ve kolesterol
  • karaciğerden salınır, safra kesesinde birikir
  • safra asitleri sindirim için lipidleri çözünebilir kılar
  • safra kolesterol kökenlidir, kolesterol uzaklaştırır


Diyetteki lipidlerin sindirimi
(Deterjanlarla emülsifikasyon)


Ad:  lipit3.JPG
Gösterim: 947
Boyut:  36.6 KB
Safra asitleri: karaciğerde sentezlenir, safra kesesine geçer, ince bağırsaklara salgılanır, geri emilir, karaciğer tarafından yeniden alınır.
  • Re-absorbsiyondan kurtulan fraksiyon kolesterol ekskresyonu için tek yoldur.
  • Karaciğer hastalığı ile ilgili olarak safra asidi üretimi bozulmuşsa, yağların büyük kısmı dışkı ile atılır (steatorrhea)

İnce bağırsak (hidroliz)


Pankreas lipazı; diyet lipidleri pankreatik lipazlarca parçalanır. Enzim;
Ad:  lipit5.JPG
Gösterim: 998
Boyut:  32.4 KB
  • trigliseridlerin yağ asitlerini 1,3 pozizyonda koparır
  • optimum pH 8
  • safra asitleriyle inhibe edilir
Ko-lipaz
  • bir lipaz değildir
  • pankreas lipazının fonksiyonu için gerekli değildir.
  • pankreas lipazını misel üzerinde stabil kılar

Safra tuzu bağımlı lipaz


Ad:  lipit4.JPG
Gösterim: 891
Boyut:  22.7 KB
Ad:  lipit6.JPG
Gösterim: 1208
Boyut:  65.2 KB


Emilim ve kullanım


  • Monogliseridler
  • Serbest Yağ Asitleri
  • Karaciğer
Kullanılır
  • Fosfolipid Sentezi
  • VLDL ve LDL Sentezi
  • Kolesterol sentezi
  • Safra asitleri sentezi

Yağ metabolizmasının Karaciğer geçidi


Beta oksidasyon yağ asitlerini iki karbonlu Asetil KoA lara koparır ve ATP sentezlenir, ya da keton cisimleri ve kolesterol sentezinde kullanır.
Ad:  lipit7.JPG
Gösterim: 3825
Boyut:  34.1 KB

Lipid Yıkımlanması (Lipoliz)


  • Lipoliz
  • Esterleşmemiş (serbest) yağ asitlerinin taşınması
  • Yağ asidinin yakalanması, alınması ve oksidasyonu
Lipoliz hormona! kontrol altındadır
Ad:  lipit8.JPG
Gösterim: 12953
Boyut:  66.8 KB
Ad:  lipit9.JPG
Gösterim: 983
Boyut:  56.6 KB
  • Yağ dokudan çıkan yağ asitlerinin % ‘ü plazmada albumine bağlı olarak (lipalbumin) taşınır.
  • Bir molekül albumin 7 yağ asidini sıkı, 20’den fazlasını ise zayıf bağlarla taşır.
  • Yağ dokuda serbest kalan gliserol bir daha kullanılamaz ve dokuyu terk ederek kana geçer ve karaciğere taşınır.
  • Karaciğerde yeniden esterleştirilip trigliserid halinde VLDL yapısına katılır. Veya glikoz sentezine (glikoneogenez) katılır.

Yağ asidi alımı


  • plazma serbest (albumin-bağlı) yağ asidi düzeyleri lipoliz hızına bağlı olarak önemli derecede değişir.
  • alım: serbest difüzyonla plazma membranı geçilir
  • alım hızı plazma derişimi ile orantılıdır.

Yağ asidi kullanımı talep ile düzenlenir, yakıt ekonomisi sağlanır


  • FAD ve NAD b-oksidasyon için gereklidir
  • Bu faktörler hücrelerde sınırlıdır
  • elektron transport zincir, ADP var oldukça, genellikle oksitleyici kofaktörleri üretir

Karaciğer kaynaklı VLDL’ler


  • Yağ asidi karaciğer enerjisinin üstünde ise TG’lere çevrilmesi ve VLDL’lerde yoğunlaşması gerekir ve dolaşıma verilir
  • dokular lipoprotein lipaz ile onları kullanıma hazırlarlar
  • VLDL beslenme ve açlık durumunda

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Mart 2017 21:01
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Mayıs 2016       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yağ asitlerinin Oksidasyonu ve Enerji üretimi
  • Sitoplazmada aktive edilen yağ asitleri mitokondride oksitlenebilir.
  • Aktivasyon yağ akil-CoA ligaz (akil-CoA sentetaz ya da tiyokinaz) ile katalizlenir.
  • Bu reaksiyonun net sonucu 2 mol ATP harcanmasıdır.
Yağ asidi + ATP + CoA > Acyl-CoA + PPi + AMP
Sponsorlu Bağlantılar
  • •Yağ asitlerinin oksidasyonu mitokondria da görülür. Yağ asitlerinin mitokondriye taşınması acyl-carnitine aracılığıyla olur. Ki bu da carnitine acyltransferase I etkisiyle üretilir. Bu enzim mitokondrial membranın dış yüzünde bağlıdır. acyl- carnitine molekülü mitokondri içine transfer eder. Mitokondri içinde ikinci bir enzim carnitine acyltransferase II yağ akil-CoA molekülünün rejenerasyonunu katalizler.
  • Yağ asidi oksidasyon olayları beta-oksidasyon olarak adlandırılır. Yağ asidi molekülünün beta karbon pozisyonundan 2C ayrılmasıyla döngü neticelenir.
  • Beta oksidasyonun her döngüsü bir mol NADH, bir mol FADH2 ve bir mol acetyl- CoA üretir.
  • Acetyl-CoA beta oksidasyonun her döngüsünün son ürünü olup oradan TCA döngüsüne girer. Oluşan NADH, FADH2 redüklenmiş kofaktörler elektron tranpost sisteme taşınarak ATP üretilir.
  • Yağ asitlerinin oksidasyonu KH karbonlarının oksidasyonundan karbon başına daha fazla ATP üretir.
  • Bir mol oleik asidin oksidasyonunun net sonucu (18-karbonlu doymamış yağ asidi) 146 mol ATP (2 mol yağ asidi aktivasyonu sırasında harcanmıştı), Buna karşın Glikozun karbon atomlarından 114 mol ATP üretilir.
Yağ asitlerinin b-oksidasyonu

49110d1463942108 yag asidi lipit10
yağ asitlerinden asetil-CoA üretimi
  • genellikle düşük glikoz düzeyleri bu üretimi sınırlandırır.
TG depolarından yağ asitlerinin salınımı ile düzenlenir.
  • epinefrin, glukagon, ACTH cAMP sentezini uyarır.
DEVAMI Yağ Asidi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Mayıs 2016       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Alternatif Oksidasyon Yolları


  • Doğal lipidlerin çoğu çift sayıda karbon atomu içerir. Çok az bir kısmı tek sayılıdır; Tek sayılı yağ asitlerinin p-oksidasyonu asetil-CoA birimleri ve tek mol propionil-CoA sağlar.
  • Propionil-CoA ATP-bağımlı bir geçit ile suksinil-CoA’ya çevrilir.
  • Suksinil-CoA oksidasyon için TCA döngüsüne girer.
  • Doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu sırasında doymuş olanlardaki yolların önemli bir kısmı izlenir, çift bağ dikkate alınmaksızın.
  • Sıra çift bağa geldiğinde, bağ spesifik bir enoyl-CoA isomerase ile izomerize edilir ve oksidasyon devam eder.
  • Linoleatta A-12 doymamış bağ varlığı oksidasyon sırasında bir dienoyl-CoA oluşturur. Bu molekül ilave oksitleyici enzim olan ve NADPH gerektiren 2,4-dienoyl-CoA redüktaZın substratıdır.
  • Fitanik asit ruminant dokularında yaygın bulunan bir yağ asididir.ve günlük üretim diyetle alınan yağ asitlerine bağlı olarak değişir ve önemlidir. Çünkü, fitanik asit metile olur, beta-oksidasyon yolunun ilk enzimi (akil-CoA dehidrogenaz) substratı olmaz. İlave bir mitokondrial enzim, a-hidroksilaz, bir - OH grubunu fitanik asidin alfa-karbonuna ekler, bu şekilde oksidasyon enzimlerinin bir substratı olarak hizmet eder.
  • Bu olay a-oksidasyon olarak bilinir.
  • omega (w) oksidasyon
  1. Karaciğer ve böbrek ER’da gerçekleşir.
  2. substratlar: orta zincir (C10, C12) yağ asitleri
  3. O2 ve NADPH gerekir

Keton cisimleri oluşumu


Keton cisimi üretim
  • özellikle karaciğerde görülür
  • açlıkta ve diyabette oluşur
  • doğrudan bir hormonal kontrol altında değildir
Açlıkta hepatik b-oksidasyon
  • yüksek glukagon, düşük insulin; katekolamin
  • yağ doku lipolizi ve karaciğer uygun yağ asidi
  • yağ asitlerinin yüksek oksidasyonu glikoneogenezisi besler
Açlıkta hepatik glikoneogenezis
  • glikoneogenezis OAA ın azalması ve TCA döngüsünün yavaşlaması ile sonuçlanır
  • yüksek P-oksidasyon ve düşük TCA döngüsü asetil CoA ve aseto- asetil CoA birikimi ile sonuçlanır.
  • bunlar keton cisimleri üretimine neden olur: asetoasetat ve deriveleri P-hidroksibutirat ve aseton 

Sitrat oluşumu ya da ketogenezis ?


Ad:  lipit20.JPG
Gösterim: 790
Boyut:  26.5 KB

Keton cisimleri neden yapılır?


Ad:  lipit21.JPG
Gösterim: 818
Boyut:  48.7 KB

Neden keton cisimleri yapılır?


Ad:  lipit22.JPG
Gösterim: 1041
Boyut:  40.5 KB

Ketogenezin Düzenlenmesi


  • Yağ asidi metabolizma hızı bireyin fizyolojik durumuyla belirlenir.
  • Ketogenez birincil olarak karaciğerde gerçekleşir ve çeşitli faktörlerden etkilenir:
1. Adipöz dokudan serbest yağ asitlerinin salınımının kontrolu karaciğerde ketogenez düzeyini doğrudan etkiler (substrat- düzeyinde regülasyon).
2. Karaciğerde yağlar birbiriyle sıkı ilişkili iki yola girer. Yağ asidini akil-CoA’ya aktive eder ve oksitler ya da gliserol ile triakilgliserole esterleştirir.
3. Yağların oksidasyonuyla Asetil-CoA ların üretimi TCA döngüsüyle tamamen oksitlenir. ATP gereksinimi arttığında asetil- CoA üretim hızı yükselir ve CO2 e oksitlenir.
4. Yağ oksidasyon hızı hormonal olarak düzenlenir ACC nin fosforilasyonu, ki onu aktive eder (glucagona cevap olarak) ya da onu inhibe eder (insulin etkisi).
Ad:  lipit23.JPG
Gösterim: 1298
Boyut:  44.1 KB
Ad:  lipit24.JPG
Gösterim: 802
Boyut:  44.4 KB
Ad:  lipit25.JPG
Gösterim: 807
Boyut:  39.3 KB

Keton Cisimleri Üretimi ve Kullanımı


Ad:  lipit26.JPG
Gösterim: 1072
Boyut:  69.1 KB

Keton cisimleri kullanımı


Keton cisimleri sistemik kana salınırlar
  • aseton idrarla ve akciğer havası ile atılır
  • asetoasetat ve b-hidroksibutirat yakıt olarak kullanılabilir,

Keton cisimlerinin enerjiye donuşumu:


  • b-hidroksibutirat ve asetoasetat TCA döngüsünde üretilen suksinil CoA kullanılarak asetoasetil CoA ya dönüştürülür
  • asetoasetil CoA 2 asetil CoAya koparılır : Krebs döngüsü
keton cisimleri kullanan dokuların geniş değişim sınırları
  • beyin kullanmaz çünkü asetoasetat aktive edici enzim yoktur
  • enzim açlığın yaklaşık 4. gününde yapılır; aç beyin enerjisinin yaklaşık %50 sini keton cisimlerinden elde ettikleri için glikoza gereksinimi düşürür
keton cisimlerinin aşırı oluşu asidozise neden olur, ki bu da keton cisimlerinin idrarla uzaklaştırılması ile düzeltilmeye çalışılır. 
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Mayıs 2016       Mesaj #14
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yağ asidi sentezi
  • Yağ asidi sentetaz ile katalizlenir.
  • Akil taşıyıcı protein (acyl carrier protein =ACP) aktivitesini içerir.
  • Yağ asitlerinin biyosentezi ve oksidasyonu farklı geçitleri kapsar.
  • Farklı enzimleri kullanır.
  • Hücrenin farklı kesimlerinde gerçekleşir.
49126d1463944029 yag asidi lipit27
  • İki önemli enzim sentez reaksiyonunu katalizler:
1. Asetil-CoA karboksilaz
2. Yağ asidi sentetaz

1. Asetil CoA karboksilaz
  • Tersinir olmayan iki aşamalı reaksiyon
  • Bakteri – 3 polipeptid alt birim
  • Hayvan hücreleri - bir multifonksiyonel polipeptid
  • Tüm olaylar, bir biotin prostetik grup gerektirir
49127d1463944083 yag asidi lipit28


DEVAMI Yağ Asidi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Mayıs 2016       Mesaj #15
Safi - avatarı
SMD MiSiM

LİPİDLER


  • Suda çözünmezler
  • Sabunlaşma tepkimesi verirler.
  • C, H ve O den oluşmuşlardır.
  • Yağlar ve yağ benzeri maddeler genelde birlilikte lipidiler olarak ifade edilir.
  • WHO nun tavsiyesi günlük toplam enerji ihtiyacının %25-30 unun yağlardan alınması ve doymuş yağ asitlerinin %10 u aşmaması gerekir.
  • Yağların fiziksel, duyusal ve fonksiyonel özellikleri, insan sağlığına etkileri ve muhafaza koşulları kimyasal yapıları ile ilgilidir. Yağlara farklı özellikler kazandıran kimyasal yapı, trigliseridler ve içerdikleri yağ asidi çeşit/miktarı ile yağ benzeri maddeleri ifade etmektedir.
  • Yağ benzeri maddeler, (tokoferol, sterol, fenol, hidrokarbonlar, renk, tat ve koku bileşikleri vb.) genelde sabunlaşmayan maddelerdir ve minör bileşenlerdir.
  • Yağ ve yağ benzeri maddeler lipidler olarak adlandırılır
  • Yağca zengin gıdalar: sıvı yağlar, tereyağı
  • Yağca fakir gidalar: meyveler, sebzeler
  • Yağsız gıdalar: şeker pancarı
  • Yağca zengin gıdalar geniş ölçüde hayvansal (yağ dokusu) ve bitkisel (tohum ve etli kısım) organizmaların depo yağlarından ortaya çıkmaktadır.
Ad:  yağ1.JPG
Gösterim: 3677
Boyut:  40.9 KB


Yağların Kimyasal Yapısı


Ad:  yağ2.JPG
Gösterim: 923
Boyut:  53.5 KB


Yağ Asitleri


Doymuş yağ asitleri


Doymuş yağ asitlerinin özellikleri esas itibariyle C zincirlerinin uzunluğuna bağlıdır. C zinciri arttıkça sıvıdan katıya, keskin kokudan kokusuz hale geçilir.
Ad:  yağ3.JPG
Gösterim: 704
Boyut:  15.4 KB
Terayağı (Bütirik) Asidi (C4:0): Süt yağında %2-4 oranında bulunur. Tereyağına ransit tadı verir. Açıkta muhafaza edilen gıda maddesinde çok kuvvetli koku çeker.
Palmitik asit (C16:0): Zeytinyağında %10-15, sığır iç yağında %25-30 ve kakao tereyağında %25-35 oranında bulunur.
Stearik asit (C18:0): Süt yağında %5-15, sığır iç yağında %14-30 ve kakao tereyağında %30-35 oranında bulunur.

Başlıca Doymuş Yağ Asitleri


Ad:  yağ4.JPG
Gösterim: 1074
Boyut:  68.5 KB

Doymamış Yağ Asitleri


Monoen Asitleri: Bir çift bağlı yağ asitleri (oleik asit)
Dien Asitleri: İki çift bağlı yağ asitleri (linoleik asit)
Trien Asitleri: Üç çift bağlı yağ asitleri (linolenik asit)
Polien Asitleri: Üçten fazla çift bağlı yağ asitleri (araşidonik asit)

Esansiyel yağ asitlerinin bulundukları yerler ve % oranları


Ad:  yağ5.JPG
Gösterim: 699
Boyut:  40.6 KB

ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ


Ad:  yağ6.JPG
Gösterim: 737
Boyut:  29.0 KB
Tüm doymamış yağ asitleri sıvıdır. Çift bağlar yüksek bir reaksiyon kabiliyetini ortaya çıkartmaktadır. Bunun için doymamış yağ asitleri kolay okside olur. Bu özellik yağların muhafazası sırasında arzu edilmeyen yağın bozulmasına sebep olur.
Bunun dışında doymamış yağ asitlerine eğer hidrojen katılırsa doymuş yağ asitleri elde edilir. Bu olay yağların sertleştirilmesi yöntemini teşkil eder.

Çeşitli Yağlarda Doymuş ve Doymamış Yağ Asidi Düzeyleri


Ad:  yağ7.JPG
Gösterim: 882
Boyut:  50.9 KB

Doymamış yağ asitlerinde izomerizm


Geometrik izomerizm: Çift bağların etrafındaki C atomlarına bağlı H atomlarının konfigürasyonuna göre şekillenir.
Ad:  ya8.JPG
Gösterim: 929
Boyut:  30.9 KB
Genel olarak cis izeomerler katı ve sıvı yağlarda tabii şekilde oluşmaktadır. Trans izomerler her ne kadar ruminant hayvan yağlarında düşük miktarlarda bulunsa da genel olarak katı ve sıvı yağların kısmi hidrojenasyonu sonucu, daha çok cis izomerlerin trans izomerlerine dönüşümü ile meydana gelir.
Trans form cis forma göre daha yüksek erime noktasına sahiptir ve üründe arzulanan katı yapının oluşumuna katkı sağlar. Ancak yapılan çalışmalar trans asitlerin insanlarda damar tıkanıklığıan neden olan ve LDL seviyesini yükseltici ve HDL seviyesini azaltıcı etkisinin olduğu belirtilmektedir.
Ad:  yağ9.JPG
Gösterim: 663
Boyut:  39.8 KB

Mumlar


Yüksek moleküllü yağ asitlerinin, yüksek moleküllü doymuş monoalkoller ile yaptıkları esterlerdir. Yapılarında yağ asidi olarak serotin asit (CH3-(CH2)24-COOH) ve alkol olarak 16 karbonlu setil, 18 karbonlu oktandesil veya 20 karbonlu seril alkol bulunur.
Mumlar 2’ye ayrılır.
  • Gerçek mumlar: 16-20 karbonlu yağ asitleri ile 16-18 karbonlu düz zincirli yüksek alkollerin esterleridir.
  • Diğer mumlar: Aromatik (halkalı) alkollerin yağ asitleri ile oluşturdukları esterlerdir.
Mumlar suda erimez, organik çözücülerde erir. Yağlar gibi kolay hidrolize olmaz ve sabunlaşmaz. Lipaz enzimleri mumları çok yavaş hidrolize edebildiğinden mumların besinsel değeri fazla değildir. Mumlar biyolojik yönden önemlidir. Bitki ve hayvan vücutlarını örten mum tabakaları su kaybını önler. Mumlar meyvelerin kurutulması sırasında suyun buharlaşmasını engelleyip kurumayı güçleştirdiklerinden kırmızı erik gibi üzerinde mum tabakası meyveler kurutma öncesi NaOH, KOH, Na2CO3 vb. alkali çözeltilerine batırılır. Alkali uygulaması kurumayı engelleyen mum tabakasını inceltir veya ortadan kaldırarak kuruma hızını artırır. Mumlar endüstride merhem ve kozmetik üretiminde kullanılır.

YAĞ BENZERİ MADDELER

Ad:  yağ10.JPG
Gösterim: 830
Boyut:  43.5 KB
  • Yumurta sarısı
  • Beyin
  • Karaciğer
  • Yürek
  • Baklagiller
  • Soya yağı
  • Pamuk çiğidi yağı
  • Ayçiçeği yağı
  • Tereyeğı

LİPOKROMLAR


Ad:  yağ11.JPG
Gösterim: 861
Boyut:  43.9 KB

YAĞLARIN ÖZELLİKLERİ


Yağ Asitlerinin Cinsleri ile Yağların Konsistensi Arasındaki İlişki
Ad:  yağ12.jpg
Gösterim: 708
Boyut:  30.0 KB

Bitkisel Yağların Kuruma Özellikleri
Ad:  yağ13.JPG
Gösterim: 692
Boyut:  32.0 KB
İyot sayısı: 100 g yağ tarafından bağlanabilecek iyot miktarı

Yağların Sıcaklıkla Parçalanması


Ad:  yağ14.JPG
Gösterim: 698
Boyut:  22.3 KB
Sığır iç yağı, yemeklik sıvı yağlar ve domuz yağı 250-290 C, tereyağı ve margarin 140-180 C)

Yağların Eriyebilirliği


  • Yağlar ve yağ benzeri maddeler suda çözünmezler. Sudan daha düşük özgül ağırlığa sahip olan yağ daima sulu çözeltide yüzer durumdadır.
  • Yağlar su ile emülsiyon halinde karışabilir. Emülsiyon iki ayrı karışmayan maddenin sıvı tabakalarının çok ince dağıtılmış parçacıklarının sistemidir.
  • Su yağ içinde emülsiyon halinde bulunabilir (tereyağı)
  • Yağ su içinde emülsiyon halinde bulunabilir (süt)
  • Emülsiyon olayı emülgatör olarak isimlendirilen maddelerce gerçekleştirilir (örnek lesitin). Dış etkiler ile emülsiyon bozulabilir (sıcaklık ile) ve arzu edilmeyen durum değişiklikleri ortaya çıkar (mayonezde faz ayrılması, çikolatada yağın sızması, helvada yağ sızması)
  • Yağlar belirli organik çözücülerde çözünürler (örneğin benzen, benzol, triklormetan). Bu özelliği yağlı tohum ve meyvelerden yağın ekstraksiyonunda uygulama alanı bulmaktadır.
  • Bazı vitaminler (A, D, E, K), steroller ve doğal renk maddeleri yağda çözünürler.

YAĞLARIN BOZULMASI


Yağlar çok çabuk bozulmaya maruz kalabilen gıdalardır. Yağın bozulması, farklı etkiler ile meydana gelen ve hızlanan parçalanma ürünlerinin meydana gelmesi anlaşılmaktadır. Bu genelde ransidite olarak adlandırılır.
Ad:  yağ15.JPG
Gösterim: 865
Boyut:  33.6 KB
Ad:  yağ16.JPG
Gösterim: 646
Boyut:  36.0 KB

YAĞLARIN FONKSİYONLARI


  • Yağlar enerjice zengindir, Kalori değeri 9.3 kcal/g dır.
  • Yağlar yüksek tokluk hissi verir.
  • Yağlar yağda eriyen vitaminleri taşır.
  • Hazmı kolaylaştırırlar.
  • Yemeklerin tadını artırırlar.
  • Esansiyel yağ asitleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mart 2017       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Palmiye Yağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!


Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA) Ferrero'nun sevilen markası Nutella başta olmak üzere birçok üründe kullanılan palmiye yağının kanser riskine işaret etmesi, bu bitkisel yağın sağlık ve çevreye olan etkilerini yeniden gündeme taşıdı.Peki bu bitkisel yağ nasıl üretilir? Hangi gıdalar, gün içinde kullandığımız hangi ürünler palmiye yağı damgası taşır?

Palmiye Yağı Nedir?


Bir tür Palmiye ağacı olan 'Elaeis guineensis'in meyvelerinden üretilen palmiye yağı, dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle günümüzde en çok kullanılan bitkisel yağların başında geliyor. Uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace, süpermarket raflarında gördüğümüz ambalajlı ürünlerin yarısının palmiye yağı içerdiğini söylüyor. Çikolatalardan cipslere birçok işlenmiş gıdada palmiye yağı bulunuyor.

Dünyada yağ üretimi için en verimli bitki olduğu belirtilen palmiye türünün yüzde 90'ı Endonezya ve Malezya'daki ekili alanlarda üretiliyor. Palmiye ağaçları, kökenleri Batı Afrika'ya dayansa da, yağış miktarı ve sıcaklığın yüksek olduğu Asya, Kuzey ve Güney Amerika'nın farklı bölgelerinde de yetişebiliyor.

Hangi Besin Ürünlerinin İçinde Bulunuyor?


Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na (WWF) göre bu yağ, gıdalar, temizleyiciler ve endüstriyel ürünlerin çoğunda kullanılıyor. Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek ve şekerlemeler gibi işlenmiş gıdaların çoğunda palmiye yağı kullanılıyor. Çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler, paketlenmiş ekmek bu ürünlerden bazıları. Ayrıca sıvı deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, ağda ve cilalar, endüstriyel yağlayıcılar ve biyolojik yakıtların içeriğinde bu yağ bulunuyor.

Sağlığa Zararlı mı?


Palmiye yağının kansere neden olduğu iddiası, sağlık endişelerinin başında geliyor. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkardığını açıkladı. Palmiye yağı, doğal kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için yüksek ısılarda rafine ediliyor.

EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı. Öte yandan bazı araştırmacılar, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolesterol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtiyor. Isıtılmış palmiye yağının kan basıncını yükselttiği ve yüksek tansiyona neden olduğu da ifade ediliyor.

Doğada Nasıl Bir Etki Bırakıyor?


Çevreciler, palmiye yağı üretiminin iklim değişikliği, hava kirliliği ve toprak erozyonuna etkilerine dikkat çekiyor. Greenpeace, geçtiğimiz 25 yılda, en büyük üretici ülke Endonezya'da palmiye yağı üretiminin 6 katına çıktığını söylüyor. Çevreciler, üretimin artırılması için şirketlerin yağmur ormanlarının büyük bölümünü talan ederek yerlerine palmiye ağacı diktikleri eleştirisini getiriyor.

Ad:  _93645413_gettyimages-623247604.jpg
Gösterim: 578
Boyut:  58.2 KB
Buna göre, ağaç hamuru ve palmiye yağı üretilmesi amacıyla milyonlarca hektar doğal alan yok ediliyor. 2015'te sadece Endonezya'da El Nino hava olayının şiddetlendirdiği yangınlarda iki milyon hektar orman kül oldu. WWF, saat başına 300 futbol sahası büyüklüğündeki yağmur ormanlarının palmiye yağı üretimi için yok edildiğini belirtiyor. Buralardaki turba kömürünün önemli oranda karbonu sakladığı, turbalık alanlarının yakılarak ve susuz bırakılarak tüketilmesinin büyük miktarda sera gazı salımına neden olacağı kaydediliyor.

Yağmur ormanlarının yok olması, orangutanlar başta olmak üzere kaplan ve filler gibi birçok vahşi hayvanın doğal yaşam alanlarından olmasına sebep oluyor. Doğal yaşam alanlarının palmiye yağı fidanlığına dönüştürülmesi, orangutan gibi büyük maymunların kaçırılmalarını da kolaylaştırıyor.

Kaynak: BBC Bilim / Görsel Telif Hakkı: AFP (18 Ocak 2017)

Benzer Konular

24 Mayıs 2016 / Misafir Sağlıklı Yaşam
25 Mayıs 2016 / ThinkerBeLL Sağlıklı Yaşam
11 Temmuz 2012 / asla_asla_deme Taslak Konular
20 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
19 Ocak 2017 / Mira Kimya