Arama

Vücut Geliştirme Sporu Nedir? Vücut Geliştirme - Sayfa 6

Güncelleme: 20 Haziran 2017 Gösterim: 798.860 Cevap: 64
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
7 Şubat 2007       Mesaj #51
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

Pectoralis (Göğüs) Egzersizleri

MsXLabs.org
BENCH PRESS
Sponsorlu Bağlantılar

as4

Özel olarak yapılmış "Bench" ismi verilen sıranın üzerine, bacaklar her iki yanda kalacak şekilde yatılır. Barbell, Bench'in her iki yanında bulunan askıların üzerindedir. Barbell barı, omuz genişliğinden biraz daha geniş tutuş açıklığı ile her iki el ile kavranır. Nefes alınarak köprücük kemiğinin 5 santim kadar daha aşağısına gelecek şekilde indirilir. Yine kontrollü ve yavaşça, kollar tam düzelinceye kadar, göğüs kaslarında tam gerginlik hissederek yukarıya kaldırılır. Ellerin tutuş açıklığı omuz genişliğinden daha dar ise, göğüs kaslarının iç kısımları, daha geniş ise, dış ve yan kısımları daha etkili çalışır. Bütün gövdenin kuvvet ve görünüşünü çok olumlu yönde etkileyen en faydalı temel hareketlerin başında gelir.

DECLINE BENCH PRESS

as10

Özel olarak düzenlenmiş " Decline Bench" adı verilen sıra üzerinde uygulanır. Bu sıra üzerine uzanılır. Ancak sıranın üst platformunun özel donanımı ve ayarlama mekanizması sayesinde, baş aşağıda, gövde ve bacaklar yukarıdadır. Ayaklar, vücudun aşağıya kaymaması için özel bir bobine takılıdır. Barbell, tutma askılarındadır. Omuz genişliği kadar açıklıkla kavranan Barbell, nefes alınarak köprücük kemiğine doğru yavaş ve kontrollü olarak indirilir. Sonra nefes verilerek, dirsekler tam gergin hale gelinceye kadar kaldırılır.

INCLINE BENCH PRESS

as1

Özel olarak düzenlenmiş "Incline Bench" adı verilen sıra üzerinde uygulanır. Bu sıra üzerine uzanılır. Ancak sıranın üst platformunun özel donanımı ve ayarlama mekanizması sayesinde, baş ve gövde yukarıda, bacaklar ise aşağıdadır. Bench'in eğimi yaklaşık 35 derece kadardır. Barbell, tutma askılarındadır. Omuz genişliğinden biraz daha geniş açıklıkla kavranan Barbell, nefes alınarak köprücük kemiğine doğru yavaş ve kontrollü olarak indirilir. Sonra nefes verilerek, dirsekler tam gergin hale gelinceye kadar kaldırılır. Üst göğüs kasları için en verimli hareketlerin başında gelmektedir.

DUMBBELL BENCH PRESS

as5

"Simple Bench" denilen düz bir sıra üzerine, her iki ele birer dumbbell almak suretiyle uzanılır. Dumbbell'ler omuz yanlarında ve avuç içleri bacak tarafına doğrudur. Bu konumda, nefes verilerek kollar tamamen düzelinceye ve göz seviyesine gelinceye kadar, kontrollü ve yavaşça kaldırılır, ve nefes alınarak tekrar başlangıç durumuna dönülür. Daha önce açıkladığımız "Bench Press" hareketinin dumbell'la yapılan versiyonu olup, daha ziyade şekillendirici çalışmalarda tercih edilir.

DUMBBELL FLYING

as7

"Simple Bench" denilen düz bir sıra üzerine, her iki ele birer dumbbell almak suretiyle uzanılır. Dumbbell'ler omuz yanlarında ve avuç içleri gövdeye bakacak şekildedir. Başlangıç pozisyonu olan göz seviyesine getirilen dumbbell'lar, yavaşça ve kontrollü olarak yanlara doğru nefes verilerek açılır. Bu esnada dirsekler hafifçe kırıktır. Tekrar, göğüs kasları sıkıştırılarak, nefes vermek suretiyle göz seviyesine kadar kaldırılır. Dikkat edilmesi gereken husus; yanlara açarken dirseklerin hafifçe kırık olması ve açma hareketini iyice yanlara doğru yaparak, göğüs kaslarının tam gergin halde çalışmasını sağlamaktır.

DECLINE BENCH DUMBBELL FLYING

as11

Özel olarak düzenlenmiş " Decline Bench" adı verilen sıra üzerinde uygulanır. Bu sıra üzerine uzanılır. Ancak sıranın üst platformunun özel donanımı ve ayarlama mekanizması sayesinde, baş aşağıda, gövde ve bacaklar yukarıdadır. Ayaklar, vücudun aşağıya kaymaması için özel bir bobine takılıdır. Omuz genişliği kadar açıklıkla yukarıda tutulan Dumbell'lar nefes alınarak yanlara doğru yavaş ve kontrollü olarak açılır. Sonra nefes verilerek, kollar göz seviyesinde düzelinceye ve dumbbell'lar birbirine yakınlaşıncaya kadar birleştirilir. Tüm Hareket devamınca göğüs kasları hiç gevşetilmez ve dirsekler hafifçe kırık durumunu muhafaza eder. Alt göğüs kaslarının şekillenmesini ve çizilerek estetik kazanmasını sağlayan bir egzersizdir.

CABLE CROSS OVER


as12

"Cable Cross Over" denilen bir istasyonda uygulanır. İstasyonun her iki tarafında bulunan ve uçlarında ağırlık plakaları bulunan tutma kulpları, istasyonun tam ortasında durularak sıkıca kavranır. Her iki yanda bulunan kulplar, vücut hafifçe öne eğik bir konumda, ortada birleştirilmek üzere ve göğüs kasları sıkıştırılarak, nefes vermek suretiyle çekilir. Ortada birleştirme anında birkaç saniye beklenir ve sonra, her iki kulp, nefes alınarak yavaş ve kontrollü bir şekilde yine başlangıç durumuna, yani baş seviyesine kadar yanlara götürülür. Kulplar ortada çapraz olarak birleştirilirse, göğüs kaslarının iç kısımları etkilenir. Göğüslere şekil ve form kazandıran güzel bir egzersizdir.

CROSS BENCH DUMBBELL PULLOVER
Kalçalar ve bel dışarıda kalacak şekilde, sırt Bench'e dayanır. Baş ense kısmından itibaren arkaya doğru uzatılır ve omuzlar Bench'e iyice yerleştirilir. İki el ile ortasından kavranan dumbbell, yüze teğet geçecek şekilde nefes alınarak arkaya doğru sarkıtılır. Bu arada bütün gövde gergin vaziyettedir. Göğüs kafesi ve sırt tamamen gergin-leşince, nefes verilerek yine başa teğet geçecek şekilde başlangıç durumuna gelinir. Dikkat edilmesi gereken husus; kalçanın tamamen yere doğru tutulması ve dirseklerin hafif kırık olmasıdır. Çok iyi bir nefes açıcı ve traksiyon hareketidir. Yetişme çağındaki gençler için boy uzatma egzersizi olarak çok faydalıdır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:01 Sebep: sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
9 Şubat 2007       Mesaj #52
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

Latissimus Dorsi (Sırt) Egzersizleri


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
a1

BENT OVER BARBELL ROWING

Ayak açıklıkları omuz genişliği kadar bir mesafededir, ayaklar önünde bulunan Barbell, gövde yere paralel pozisyonda ve öne eğilmek suretiyle, iki elle omuz genişliğinden biraz daha açık bir şekilde kavranır. Bu sırada dizler hafif kırık ve bel hafifçe çukurlaştırılmış durumdadır. Bu durumda, nefes verilerek karna doğru bir çekme hareketi yapılır ve nefes alınarak tekrar başlangıç pozisyonuna dönülür. Dikkat edilmesi gereken husus; belin hareket esnasında rahatsız olmasını önlemek için, hareketi kontrollü ve yavaş uygularken, aynı zamanda da koltukaltı kaslarının tam kasılmasını sağlamak ve gövdenin pozisyonunu bozmamaktır.

a8

ONE ARM DUMBBELL ROWING
Vücut öne eğilmiş ve yere paralel pozisyonda, bench'in kenarından bir elle tutunulur, yerde bulunan dumbbell, diğer el ile sıkıca kavranarak, nefes vermek suretiyle göğüse doğru çekilir ve nefes alarak tekrar başlangıç pozisyonuna dönülür. Bu arada dizler de hafifçe kırık durumdadır. Hareket bütün sırt kaslarını kasarak, kontrollü ve yavaş uygulanmalıdır.

a4

T-BAR ROWING

Tek tarafına ağırlık yüklenmiş ve T-Bar Rowing Makinası adı verilen özel bir cihazda veya tek tarafına ağırlık takılmış, normal bir Barbell ile uygulanır. Gövde yere paralel, dizler hafifçe kırık durumda ve ayak açıklıkları omuz genişliği kadardır. Bu konumda, bel hafifçe içeriye doğru çukurlaştırılarak, iki el arası omuz genişliği kadar bir aralıkla, özel tutma kulpu veya Barbell'in uç kısmı sıkıca kavranır ve nefes vererek göğüs yönüne doğru ağırlık kaldırılır. Sonra nefes alarak yine başlangıç durumuna dönülür. Dikkat edilmesi gereken husus; beli riske sokmamak için, hareketin kontrollü, yavaş ve çok fazla öne eğilmeden yapılmasıdır.

a7

ROWING MACHINE (SEATED CABLE ROWING)

Öne eğilerek çekme olanağı veren çekme aletinde veya bu hareket için yapılmış ve "Rowing Machine" denilen cihazda uygulanır. Oturma platformuna oturularak, ayaklar, önde veya yerde bulunan bir dayama setine dayanır ve dizler hafif kırık pozisyonda, öne eğilerek iki tarafından kavranan, diğer ucunda ağırlık plakaları olan tutma kulpu, nefes vererek, gövde dik konuma gelinceye kadar çekilir. Nefes alarak tekrar başlangıç durumuna dönülür. Dikkat edilmesi gereken husus; hareket esnasında bütün sırt kasları gergin olacak şekilde, kontrollü, yavaş ve bele zarar verilmeden uygulamaktır.

a9

WIDE GRIP CHIN
Eller omuz genişliğinden daha geniş bir tutuş açıklığı ile barfiksten tutulur, bütün vücut, nefes vermek suretiyle, barfiksin barı enseye yaklaşacak şekilde yukarıya çekilir ve nefes alarak, kontrollü ve yavaşça tekrar başlangıç durumuna dönülür. Bu hareketin diğer bir uygulama şekli de barı çeneye doğru yaklaşacak şekilde vücudu yukarıya çekmektir. Tesir yönünden birbirine yakın olmakla beraber, enseye doğru çekişlerde sırtın daha geniş bir bölümü çalışır ve hareket daha zorlaşır. Dikkat edilecek husus; vücudun sallanmasını önlemek, yukarı ve aşağı hareketlerde yavaş ve kontrollü hareket etmektir. Her iki çalışma şekli de sırtı genişleten bir tesir yapar ve boy uzamasına yardımcı olur.

a5

BACK LAT PULL (PULLDOWN)

Lat Pull veya Pulldown ismi verilen özel makinede uygulanır. Oturma platformuna oturularak çekme barı omuz genişliğinden daha açık bir tutuş açıklığı ile sıkıca kavranır. Avuç içleri yüzün bakış yönündedir. Ucunda ağırlık plakaları olan bar nefes verilerek enseye doğru çekilir ve birkaç saniye en alt pozisyonda bekledikten sonra, yavaşça,nefes verilerek başlangıç durumuna dönülür. Hareket sırasında sırt kasları gevşetilmez ve vücut dikliğini muhafaza eder. Bu hareketin diğer bir versiyonu, ağırlık barını çene istikametine doğru çekmek suretiyle uygulanır ve "Lat Pull Front" olarak adlandırılır.

a6

LAT PULLDOWN
Lat Pull veya Pulldown ismi verilen özel makinada uygulanır. Oturma platformuna oturularak, bar iki el ile kavranir.Gövde hafifçe arkaya doğru eğiktir. Bu konumda ağırlık, nefes verilerek aşağıya, göğüs altına doğru çekilir ve nefes alınarak yukarıya, başlangıç pozisyonuna dönülür.

a3

CLOSE GRIP PULLDOWN
Lat Pull veya Pulldown ismi verilen özel makinada uygulanır. Oturma platformuna oturularak, tutma kulpu iki el avuç içleri birbirine bakacak şekilde ve dar bir tutuş açıklığı ile tutulur. Gövde hafifçe arkaya doğru eğiktir. Bu konumda ağırlık, nefes verilerek aşağıya, göğüs altına doğru çekilir ve nefes alınarak yukarıya, başlangıç pozisyonuna dönülür.

Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:03 Sebep: sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2007       Mesaj #53
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

Leg Calf (Bacak Baldir) Egzersizleri


MsXLabs.org

SQUAT
(HALTER SIRTTA ÇÖKÜŞ)

Barbell omuzların üzerine yerleştirilir. Vücut dik ve ayak açıklıkları omuz genişliği kadardır. Bu konumda nefes alınarak, vücut öne eğilmeden, yere doğru, bacaklar ve yer arasında 90 derecelik bir açı oluşturuncaya kadar çömelme yapılır, nefes vererek tekrar dik konuma, başlangıç durumuna dönülür. Dikkat edilmesi gereken husus; için,vücut dikliğini muhafaza etmek ve öne doğru eğilmemek şarttır. Ayrıca bacak kaslarının hiç gevşetilmeden tam bir konsantrasyon ile hareketi devam ettirmek çok önemlidir. Hareketi uygularken bacaklar arasındaki mesafe, kas guruplarının farklı kısımlarının çalışmasını sağlar. Eğer hareket,bacaklar tamamen kapalı durumda yapılırsa,üst ve dış bacak kasları, bacaklar omuz genişliğinden daha açık ve ayak burunları dışa dönük durumda çalışılırsa, iç bacak kasları daha etkili çalışır. Bunun dışında, hareket, topuklar altına 5 cm kalınlığında bir platform koyularak yapılırsa, üst bacak kasları etkili çalışmakla birlikte, büyük kalça kaslarının üzerindeki etkisi azalır. Eğer kalça kaslarının tamamen çalıştırılması istenirse, hareketi yaparken ayaklar tamamen düz bir platform üzerinde olmalıdır.

s4

HACK SQUAT
(MAKİNEDE ÇÖKÜŞ)

Bu hareket, özel olarak geliştirilmiş ve Hack Squat adı verilen bir makinede uygulanır. Omuzların yerleştirildiği özel donanımlar ve ayakların 35-45 derecelik açı yaptığı platform, çalışmak için gerekli özelliklerdir. Omuzlar ilgili yerlere yerleştirilir. Ayak mesafesi omuz genişliği kadardır. Bu durumda omuzlarda hissedilen ağırlıkla, başlangıç durumundan itibaren nefes alınarak, kalça yerle 90 derecelik bir açı yapıncaya kadar çömelme hareketi yapılır ve bacak kaslarındaki kontrol ve kasılma bütün hareket boyunca devam ettirilir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareketi yavaş ve kontrollü ve bele fazla yük bindirmeden, dik konumda uygulamaktır. Hareket sırasında ayaklar arasındaki mesafe ve ayak parmaklarının içe ve dışa dönük oluşu, farklı kas gruplarını çalıştırır. Buna göre; ayaklar kapalı olursa, dış ve üst kaslar, ayaklar açık ve parmaklar dışa dönük olursa iç bacak kasları daha çok etkilenir.

s7

LEG PRESS
(MAKİNEDE AYAK İTİŞ)

"Leg Press" ismi verilen özel bir makinede uygulanır. Tamamen yatay pozisyonda, oturarak,veya 45 derecelik bir açıyla çalışma olanakları vardır. Sırt tamamen döşemeye yapışık,bacaklar gövde ile 90 derecelik bir açı yapacak şekilde ve ayaklar, ayak dayama platformuna tamamen dayalı durumda, nefes almak suretiyle,dizler göğse doğru indirilir.Nefes vererek,bacaklar tamamen düzelene kadar ağırlık yukarıya itilir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareket esnasında sırtın sabit kalması,sağa sola oynatılmaması ve hareketin yavaş ve kontrollü uygulanmasıdır. Hareket değişik kas guruplarını ihtiyaca göre çalıştırma olanağı da sağlar. Ayaklar arası mesafe kapalı olursa, bacakların üst ve dış kısımları, eğer ayaklar açık ve ayak burunları dışa dönük olursa, iç bacak kasları daha çok çalışır.

s8

STANDING LEG CURL
(MAKİNEDE AYAKTA ARKA BACAK)

Standing Leg Curl denilen özel makinada uygulanır. Ayakta duruş pozisyonunda ve yüz makineye bakacak şekilde, bir bacak, topuk üzerine isabet eden kısımdan özel bobine takılır. Bu sırada gövde hafif öne eğik ve ellerle makinenin tutma kulplarından tutularak, bacak kalça yönüne doğru bükülür, bu bükülme noktasından yine kontrollü ve yavaşça tekrar başlangıç durumuna dönülür. Hareket sırasında dikkat edilecek husus; bacağı yukarı bükerken nefes verilir, geriye indirirken nefes alınır ve hareket bitene kadar kaslardaki kontrol hiç bırakılmaz ve her iki bacakla eşit olarak yapılır. Bu hareket yeni geliştirilen ve oturularak uygulanan ve " Sitting Curl " adı verilen makinada da kolayca yapılabilir.

s9

LYING LEG CURL
(MAKİNEDE ARKA BACAK)

Leg Curl ismi verilen özel makinada uygulanır. Makina üzerine vücut tamamen intibak edecek şekilde uzanılır ve ellerle tutma kulplarından tutulur. Bacaklar dizlerin bitiminden itibaren makine dışında olmak üzere, ayaklar topuk kısımlarından özel ağırlık kaldırma aparatına yerleştirilir. Nefes vererek kalça istikametine doğru bacaklar bükülür ve kalçaya en yakın mesafeden tekrar geriye,bacaklar düzelinceye kadar nefes alarak indirilir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareket sırasında kalçanın ve gövdenin döşemeye tamamen yapıştırılması ve hareketin, bacak kaslarını tamamen kontrollü ve iyice kasarak yapılmasıdır.

s5

LEG EXTENSION
(MAKİNEDE ÖN BACAK)

Leg Extension adı verilen özel makinede uygulanır. Oturma platformuna, vücut arka döşemeye sıkıca yaslanarak, yanlardaki el tutamaklarından iki el ile tutularak oturulur. Ayaklar, makinenin ön kısmında bulunan özel cihazın alt kısmına, ayak burunları yukarıya bakacak şekilde yerleştirilir. Vücut dikliğini koruyarak, nefes vermek suretiyle, bacaklar düzelinceye kadar, ağırlık plakaları yukarıya doğru kaldırılır. Dizler tamamen kilitlenince birkaç saniye bu pozisyonda beklenir ve sonra nefes vermek suretiyle, başlangıç durumuna gelinir. Dikkat edilmesi gereken husus; hareketin hızlı ve darbeli yapılmaması ve gövdenin sabit tutulmasıdır.

DANKEY CALF RAISE

Gövde yere paralel durumda olacak şekilde her iki el ile bir yere dayanılır. Ayak burunları yerden 5-10 cm.kadar yüksekte bir platformun üzerinde ve bacaklar ile gövde 90 derecelik bir açı yapacak pozisyondadır. Bu konumda parmak uçlarında en üst noktaya kadar nefes verilerek yükselinir ve nefes alınarak başlangıç durumuna dönülür, ancak topuklar yere değdirilmez ve kaslarda ağrı başlayana kadar harekete devam edilir. Hareketin daha etkili olabilmesi için bel kısmına bir partner oturtularak da uygulanabilir. Ancak partnerin ağırlığını, bele doğru değil, kalça ve baldırlara etkili olacak şekilde yüklemesi gerekir. Hareket bitene kadar, yavaş ve kontrollü çalışmak, hareketin verimini arttırır.

s111
STANDING CALF RAISE
Standing Calf adı verilen özel bir makinada, ayak koyma platformunda parmak ucunda durularak ve omuzlara baskı yapan omuzlukları yukarı itmek suretiyle çalışılır. Yukarıya doğru parmak ucunda yükselirken nefes verilir, topuklar en alt pozisyona gelirken nefes alınır. Dikkat edilmesi gereken husus; hareket esnasında vücudun dik olması ve dizlerin kırılmamasıdır. Ayrıca parmak uçlarında en üst noktaya kadar yükselmek ve en alt noktaya gelindiğinde de topukların yere değmemesine dikkat etmek çok önemlidir. Ayrıca hareketi yavaş ve kontrollü olarak, baldırlarda yanma hissedene kadar, çok tekrarlı uygulamak gerekir.Baldırların dış kısmını çalıştırmak için, topuklar dışa dönük, iç kısmını çalıştırmak için içe dönük olmalıdır. Baldırları zayıf olanların bu hareketi en az vücut ağırlıkları kadar bir ağırlıkla yapmaları ve gittikçe çalıştıkları kiloları arttırmaları iyi netice verir. Bu egzersiz tek bacakla da uygulanabilir ve bu şekilde baldırlarda daha çok gerginlik hisse-dilebilir. Tek bacakla yapılan çalışmaya "One leg standing calf raise" ismi verilir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:05 Sebep: sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
11 Şubat 2007       Mesaj #54
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

Abdominal (karın bölgesi) Egzersizleri

MsXLabs.org

w3

SIT-UP
(YER MEKIGI)

Yere sırt üstü uzanılarak veya sehpaya, eller bel yanlarında, baş arkasında veya göğüs üzerinde birleştirilmiş ve dizler hafifçe kırık olarak başlangıç durumuna gelinir. Nefes verilerek öne doğru hafifçe, kontrollü ve mide kaslarında gerginlik hissederek kalkılır. Bu pozisyonda beklemeden tekrar arkaya doğru nefes almak suretiyle ve sadece mide kaslarının gücüyle hareket yapılır. Eller ensede veya göğüs üzerinde birleştirildiği takdirde hareket biraz daha zorlaşır. Hareket sırasında dikkat edilmesi gereken husus mide kaslarının tamamen kontrol altında tutularak yavaş yapılması ve eğer eller baş arkasında ise, bütün hareket boyunca başa ve boyun omurlarına ellerle baskı uygulanmaması ve sırtın yere tamamen yapıştırılmamasıdır.

w5

INCLINE BENCH SIT-UP
(EĞİK SIRADA KARIN SIKIŞTIRMA)

Eğimi 35-45 derece olan özel bir platform üzerine, ayak bileklerinin takılacağı özel bir tespit yerine ayaklar takılarak uzanılır. Eller baş arkasında veya göğüs üzerinde birleştirilir. Sonra gövde yavaşça nefes alınarak en arka pozisyona kadar gidilir. Sırt platforma hafifçe temas ettikten sonra, nefes verilerek, kontrollü ve yavaşça, omurgaya bir zarar vermeden başlangıç durumuna dönülür. Her tekrarda, bir düz, bir sağ dize doğru, bir sol dize doğru hareket yapılırsa, belin yan kısımları da çalıştırılmış olur.

w4

INCLINE BENCH LEG RAISE
(EĞİK SIRADA ÇAKI)

Eğimi 35-45 derece olan özel bir platform üzerine baş yukarıya gelecek şekilde uzanılır ve ellerle başın arka tarafındaki tutamak kavranır. Bacaklar birleşik veya ayak parmakları aşağıya dönük ve yere yakın konumdan, nefes verilerek yukarıya doğru kaldırılır. Bacaklar 90 derecelik bir açıyla kaldırıldığında karnın alt kısımları çok verimli çalışır. Daha yukarıya kaldırıldığında kalça ve orta mide kasları da etkilenir. Burada dikkat edilecek nokta; hareketin yavaşça ve kontrollü yapılarak omurganın zarar görmesini engellemektir. Ayrıca ayaklar en alt noktaya inerken nefes verilir ve yere değdirilmeden harekete devam edilir.

w6

HANGING LEG RAISE KNEE-UP
(PARALELDE ÇAKI)

Bu hareket için geliştirilmiş özel bir cihaz veya barfiksin barından iki elle tutularak vücut sallanmayacak şekilde, aşağıya bırakılır. Bacaklar vücutla 75 derecelik bir açı yapacak şekilde ve dizler kırılmadan, nefes verilerek, gövdeye doğru kontrollü ve yavaş bir süratle kaldırılır. Nefes alarak yine kontrollü olarak başlangıç durumuna dönülür. Bu egzersiz yeni başlayanlar için biraz zordur. Eğer dizler resimdeki gibi bükülerek göğse doğru çekme yapılırsa daha kolay uygulanabilir. Burada dikkat edilecek husus, vücudun ileri geri sallanmasını önlemek ve ani ve çabuk hareket yapmamaktır. Alt karın kasları için çok etkili bir harekettir.

w2

CABLE CRUNCH
(MAKARADA KARIN SIKIŞTIRMA)

Yukarıda el kulpu olan bir makinenin tutma kulpları iki el ile baş önünde kalmak üzere kavranır. Dizler yerde ve gövde başlangıç durumunda hafifçe öne eğiktir. Bu durumda nefes alarak kontrollü ve yavaşça öne, dizlerin istikametine doğru, gövde iyice bükülür ve bu bükülme esnasında nefes verilir. Hareket sadece mide kaslarının kuvveti ile ve ağırlıklar aşağı çekilmek suretiyle yapılır. Dikkat edilmesi gereken husus; baş parmaklar iç kısımda kalmalı ve kollar açık bırakılmayarak, beli fazla zorlamadan kontrollü ve yavaş olarak hareket uygulanmalıdır.

w7

DUMBBELL SIDE BEND
(YANA EĞİLME)

Tek ele alınan ve fazla ağır olmayan bir dumbel ile her iki tarafa bükülmek suretiyle uygulanır. Boşta olan el aşağıda veya baş arkasında tutularak, harekete önce ağırlık olan taraftan başlanır ve mümkün olan en alt pozisyona kadar bükülme yapılır ve başlangıç durumuna dönülür. Sonra, dumbel diğer ele alınarak diğer yönde harekete devam edilir. Dikkat edilecek husus; hareketin her iki taraf için eşit sayıda ve bele zarar vermeyecek şekilde yavaş ve kontrollü uygulanması dır. Hareket sırasında dizler kırık olmamalı ve vücut dikliğini muhafaza etmelidir.

w1

REVERSE SIT UP LYING KNEE UP
(YATARAK BACAK KARNA ÇEKME)

Düz bir zemin üzerine, eller iki yana uzatılarak sırt üstü uzanılır. Kalça ve bacaklar yere dik açı oluşturacak biçimde ve dizlerle ayak arası yere paralel olarak başlama durumuna gelinir. Bu durumda dizler göğüs istikametine doğru çekilir ve bacaklar düzeltilerek ileriye, yere doğru uzatılır ve harekete kontrollü ve yavaş olarak devam edilir. Bacaklar kaldırılırken nefes verilir, indirilirken alınır. Ayakların yere değmemesine dikkat edilmelidir. Midenin alt kısmı için çok faydalı bir egzersizdir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:07 Sebep: sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
26 Şubat 2007       Mesaj #55
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

DİYET PROGRAMLARI (vücutçular için)


MsXLabs.org

yeni başlayanlar için:


Anne karnından itibaren üç ana öğün üzerine adapte olan metabolizmanın ilk olarak söz konusu olan bu üç zamana ilişkin yeni besin alımına alıştırılması gerekmektedir. Vücut geliştirme çalışmalarına yeni başlamış kişilerin bu üç ana öğünü besinsel değer olarak işlevsel duruma getirmeleri daha yararlı olacaktır. Aşağıda verilen üç plan bu amaç doğrultusunda hazırlanmıştır.

PLAN 1
Kahvaltı : 2-4 yumurtadan hazırlanmış omlet,içine domates ve yeşil biber koyulabilir. 1-2 parça poğaça veya ekmek(tercihen kepekli) 1 bardak yeşil çay veya taze meyve suyu, Multi vitamin-mineral paketi

Öğlen : 1-2 parça tavuk veya hindi etiyle hazırlanmış sandwich, içine istenildiği kadar yeşillik konulabilir. 1-2 parça mevsim meyvesi, Az sebze, Amino asit,dozaja göre 2 ila 4 tablet
İdman öncesi : Amino asit veya Whey protein, 2 avuç kuru üzüm

İdman sonrası : Amino asit veya Whey protein, 1 adet muz
Not : İdman sonrası bunları kullanım imkanı yoksa öğlen yenilen tavuk veya hindi etli sandviç kullanılabilir.

Akşam : 1-2 parça tavuk veya balık eti, 2 adet fırında pişmiş patates, Yeşil salata (tercihen tuzsuz)

Yatarken : Amino asit veya 4 adet yumurta beyazı

Bilgi Notu : Tüm yemeklerin hazırlanışında Zeytinyağı kullanınız. Hafif ve sağlıklı olmasının yanında damar destekleyici enzimler ve yoğun E vitamini barındırmaktadır. Damar destekleyici olması vasodilasyon (NO) sisteminin daha rahat işlemesini sağlamaktadır. Bazı profesyonellerin idman öncesi 5 gr saf zeytinyağı içtiği bilinmektedir.

PLAN 2
Kahvaltı : 2-3 dilim çavdar ekmeği, 300-400 gr yağsız yoğurt veya 3-4 yumurta beyazı, 1 parça mevsim meyvesi, 1 bardak şekersiz çay veya kahve, Multivitamin mineral paketi

Öğlen : 2 Hamburger veya 5-6 parça köfte, 1-2 haşlanmış patates, 1-2 parça meyve,

Diyet Cola
İdman öncesi : Amino asit veya 5 gr Glutamine
İdman sonrası : Amino asit veya 5 gr Glutamine
Akşam : 3-4 parça fırında köfte veya tavuk, 1 tabak makarna, Yeşil salata
Yatarken : 3-4 yumurta beyazı, Amino asit veya Glutamine

PLAN 3
Kahvaltı : 100-150 gr çökelek (tuzlu geliyorsa lor tercih edilebilir), 1 tabak Corn Flakes (Ucuz marketlerde kiloluk ambalajlarda ekonomik fiyatlara bulunabiliyor) Multi Vitamin mineral tableti, Kahve veya taze meyve suyu.

Öğlen : Tavuklu veya Ton balıklı sandviç, 1 Tabak makarna, 1 Meyve

İdman öncesi : Amino asit ve meyve suyu

İdman sonrası : Amino asit ve meyva suyu

Akşam : 250-300 gr Tavuk eti, 2 Haşlanmış patates

Yatarken : 3-4 yumurta beyazı

orta seviyedeki vücutçu diyetleri


Vücut geliştirme çalışmalarına 6 ila 8 ay disiplinli olarak devam edip gelişme kaydeden sporcuların idman biçimlerinde olduğu üzere besin programlarında da değişiklikler gerekecektir. İkinci bölümde verilen örnekler bu amaç doğrultusuna oluşturulmuştur.

PLAN 1

Kahvaltı : Amino asit, 6 yumurta beyazı, 50-60 gr prinçten yapılmış Lapa (kuru gramaj) Taze meyve suyu, Multi vitamin mineral tabletleri

Ara : 150 gr tavuk etinden hazırlanmış sandviç

Öğlen : 4-5 parça fırında pişmiş tavuk veya kırmızı et, 1-2 adet paket patates, Mevsim salatası

Ara : 100 gr az tuzlu az yağlı dilet peynir, 1 dilim çavdar ekmeği,

İdman öncesi : Meyve suyuyla whey protein, 5 gr Creatine

İdman sonrası : Meyva suyuyla whey protein, 5 gr Creatine

Akşam : 150-200 gr tavuk veya balık eti (Bu seviyeden itibaren akşamları kırmızı et tamamen kesilir), 50-100 gr makarna veya pirinç(tamamen yağsız olarak pişirilerek) Az salata

Yatarken : Arginine-Ornithine veya Gainer, B-6 Vitamini, Az lapa

BİLGİ NOTU : Kilo fazlası problemi olanlar; idman sonrası öğünlere ve akşam saatlerinde karbonhidrat alımını tamamen kesmelidirler. Kilo kazanmak isteyenler ise tam tersi bir strateji izleyerek bu saatlerde karbonhidrat alımını yükseltebilirler. Ayrıca, yatarken alınan arginine - ornithine yerine Gainer türü karbonhidrat ve protein kombinasyonu tercih edebilirler. Bu tür ürünler özellikle yatarken alındığında kilo kazandırma açısından çok etkilidir.

PLAN 2
Kahvaltı : 1 kutu yağsız ton balığı, 1 kase müsli cinsi tahıl, 1 Fincan yeşil çay, Multi vitamin mineral tableti

Ara : 100 gram tavuk eti- Kilo kazanma problemi varsa Gainer

Öğlen : 5-6 parça fırın köfte, 1-2 adet haşlanmış patates, 1 adet meyve, Diyet Cola

İdman öncesi : Whey protein, 5 gr Creatine, 5 gr Glutamine

İdman sonrası : Whey protein, 5 gr Creatine, 5 gr Glutamine

Akşam : 250-300 gr Tavuk veya Balık eti, 1 Tabak sebze, 1 Tabak salata (tuzsuz)

Yatarken : 5 Yumurta beyazı veya Amino asit

BİLGİ NOTU : Birinci planda olduğu gibi burada da son iki öğün sporcunun form durumu ve amaçları dahilinde şekillenir. Sporcu kiloluysa akşam yemeğinde makarna-pirinç vb karbonhidrat kaynakları kesinlikle kullanılmaz. Şayet zayıfsa: bu kombinasyondaki değerler arttırılır. Yatarken alınan öğüne yarım tabak pirinç ilave edilir veya bu noktada Gainer devreye girer.

PLAN 3
Kahvaltı : 10 yumurta beyazı, 1 kase corn flakes, 1 bardak kahve

Ara : Casein veya whey protein

Öğlen : 200 gr Tavuk eti, 2 adet haşlanmış patates

İdman öncesi : Amino asit veya Whey protein, 2 avuç kuru üzüm, 5 gr creatine

İdman sonrası : Whey protein, 300 gr meyve suyu ( tercihen elma )

Akşam : 300 gr Balık eti, Az salata (tamamen tuzsuz) 1 orta boy patates

Yatarken : 6 yumurta beyazı, Az lapa

orta ve ileri seviyedeki vücutçu diyetleri


İdmanın ve diyetin disiplinli bir kombinasyonda sürdürülmesine istinaden elde edilen gelişmeler,istenilen görünüme ancak diyet açısından belirlenecek amaçlar doğrultusunda gelecektir. Burada vereceğimiz diyet örneklemeleri üst-orta seviye sporculara ilişkin olup bu seviyeye ancak 1.5 ila 2 yılda son derece sıkı ve disiplinli idman diyet ikilemiyle gelinebilir. Bu noktadan sonra diyet tüm amaçların ve hedeflerin ana etmenidir.

PLAN 1
YORUM VE NOTLAR :
Her ne kadar ilk bakışta basit bir izlenim verse de yukarıdaki diyet özelleştirilmiş amaç doğrultusunda kullanılmaya göre düzenlenmiştir. Tekrar sayılarının düşük olduğu idman dönemlerinde kullanıma uygundur. Protein oranı toplam kalorinin yaklaşık % 40’ını karşılar ve bu oran hayli yüksektir. Buna karşılık karbonhidrat göreceli olarak düşük tutulmuştur. Bunun sebebi uygulanan idmanla ilişkilidir. Özellikle kas grubu başına 1-2 hareket ve en fazla 3 -4 set alınan 6-8 tekrarlı uzun dinlenme aralıklı çalışmalarda kullanılabilir.

PLAN 2
YORUM VE NOTLAR :
Yüksek set ve tekrar sayılarının uygulandığı high volume türü idmanlar göre düzenlenmiş bir diyet örneği görüyoruz. Günlük kalori alımı 3000’i geçmiş durumda. Karbonhidratlar toplam kalori oranının % 50’sini oluşturmakta. Protein % 35, yağ alımı ise % 15 civarlarında. Bu derece yoğun karbonhidrat alınmasının sebebi yoğun set ve tekrar sayılarından dolayı boşalan glikojen depolarının maksimal dolumunu sağlamaktır.

PLAN 3
YORUM VE NOTLAR :
Üçüncü planımızda amaç kazanılmış olan ölçüyü en üst düzeyde koruyarak ana hatların belirginleştirilmesine dair olacaktır. Günlük kalori alımı 3100 dolaylarında olurken, karbonhidrat alımı % 40 protein ise % 35 civarlarında değer teşkil etmektedir. Karbonhidrat oranının düşürülmesi mevcut yağ stoklarının erimesine yardımcı olurken, sebze ve meyve alımındaki azalma su tutma problemine ilişkin olarak ayarlanmıştır. Bu açıdan karbonhidrat kullanımı öğleden sonra ve akşam saatlerinde kısıtlanır. FAKAT, İdman akşam saatlerinde yapılıyorsa bu strateji değişecektir: Bu durumda sabah ve öğlen yemeklerinde karbonhidrat alınmazken, akşama doğru bu alımın yükselmesi gerekir.

profesyonel vücutçu diyetleri


7-8 Yıllık çok ciddi vücut geliştirme yapıp ileri seviye çalışmalarını hakkıyla tamamlamış sporcular buna aynı disiplin çerçevesinde devam ederek ve isteğe göre sıklet arttırarak devam edebilirler. Bu noktadan sonra vücut geliştirme disiplini bir hayat tarzı şeklini almaktadır. Profesyonel Vücut Geliştirme dünyanın en zor sporlarından birisi sayılmaktadır ve profesyonel Vücut Geliştirme sporcuları 7/24 atletlerdir.
Profesyonel diyetler, diğer seviyelerin dietlerine nazaran hayli ağır ve dayanılması zor şartlar yaratırlar. Bu şartlar sporcuların psikolojik tutum ve davranışlarını büyük ölçüde etkiler.
Konumuzda statik kalmamak açısından bu tür diyetlere de örnek vermeyi uygun bulmaktayız. FAKAT profesyonellerin dahi bu denli ağır diyet şartlarına ancak müsabaka öncesi ve en çok 4-5 ay dayanabildiğini önemle hatırlatırız.
Profesyonel vücut geliştirme dietleri sağlık sınırlarını zorlayıcı şartlar barındırırlar ve uzun süre uygulanmaları çok risklidir.

PLAN 1
  • Seviye : NPC-Amerikan ulusal vücut geliştirme komitesi
  • Yarışma : NPC 2005 Şampiyonası
  • Başlangıç zamanı : 20 Hafta önce
  • OFF Sezon ağırlığı : 115 kg
  • Yarışma hedef ağırlığı : 98-100 kg

Genel prensipler :


(Sporcunun kendi ağzından...) Form durumuma göre diyet uzunluğu değişebilir. Fakat her durumda diyete normalden bir hafta önce başlamak olabilecek aksilik ve hataları düzeltmek açısından avantaj teşkil eder.

İlk 4 hafta boyunca kırmızı et, tavuk ve hindi etleri, balık türleri, yumurta beyazları ve protein tozlarını kalori oranlarına bakmaksızın yüksek oranda tüketiyorum. Bu noktada aç kalmam söz konusu değil. Yağ oranına dikkat etmek şartıyla istediğim protein kaynağını tüketebilirim. Görüldüğü üzere diktin bu ilk yarısında protein kaynaklarını ayırmıyorum. Ama kalan yarısında durum nasıl hissettiğime göre değişecektir.
Şayet kendimi çok enerjisiz ve idmanlarda yorgun hissedersem karbonhidrat oranını yukarı çekerek proteini % 10 -15 civarlarında aşağı alır, kırmızı et tüketimini ise yükseltirim. Kırmızı et her ne kadar yağlı olsa da yüksek oranda Creatine, B-6 ve demir içerir. Ayrıca amino asit profili son derece güçlüdür.’
‘Aynı şekilde supplement kullanımımda form durumuma göre değişkenlik gösterir. İlk haftalar Casein türü protein tozlarını tercih ederken yarışmaya doğru daha temiz bir kaynak olan Whey’i tercih ederim.
CLA ’yı 20 hafta boyunca her gün 1000 mg alıyorum. L-Carnitine ’i ise özellikle cardio idmanı öncesi tercih ediyorum. Gün içine bölünmüş değişik zamanlarda toplam 1500-2000 mg C vitamini ve B kompleks tabletleri alırken, ZMA ve GH amino asitlerini yatarken kullanıyorum.Ayrıca idman öncesi 2000 mg Arginine pompa etkisini bakımından mutlaka alınmalı.
Birçok sporcunun aksine Glutamine ’i idman sonrası değil, yemeklerle almayı tercih ediyorum.Günde takriben 25-30 gram. Creatine ise sabit bir kullanım dahilinde sadece idman öncesi 5 gr alınıyor.’

DİYET
  • Öğün 1 = 20 yumurta beyazı, 1 tabak yulaf ezmesi, multivitamin mineral paketi
  • Öğün 2 = 15 yumurta beyazı, 1 tabak yulaf ezmesi, Amino asit
  • Öğün 4 = 300 gr sığır eti, 1 tabak pirinç lapası, Glutamine-CLA
  • Öğün 5 = 300 gr sığır eti, 2 büyük paket patates, Glutamine
  • Öğün 6 = 300 gr sığır eti, 1 tabak pirinç lapası, Glutamine-CLA
  • Öğün 7 = Casein veya Whey protein-Creatine-Glutamine,Carnitine,Arginine

İdman dönemi


İdmandan hemen sonra =12 gr EAA veya BCAA, Meyve suyu

30 dakika sonra
  • Öğün 8 = Whey protein, Glutamine
  • Öğün 9 = 300 gr Tavuk eti, 2 patates, Glutamine-CLA
  • Öğün 10 = 300 gr Tavuk eti, 1 Tabak pirinç lapası
  • Öğün 11 = Casein veya Whey Protein
  • Öğün 12 = Arginine-Ornithine-Lysine-Glutamine-ZMA
YORUM :
Protein oranının bu denli yüksek olmasından ziyade alınan bu yüksek proteinin vücut tarafından ne kadarının sindirilebileceği esas problemdir. Burada profesyonel sporcuların kullandıkları destek ve takviyelerin mevcut riskleri minimize etmesi bakımından iyi anlaşılması gerekir.
Ülkemiz sporcularında ne yazık ki hala “sisteme nasıl destek verileceği” en az bilinen konulardan birisidir. Oysa, gerek diyet gerekse doping konusunda olsun en önemli nokta, gelişimden daha ziyade, gelişim için kullanılan maddelerin, orta ve uzun vadede yaratacağı yan etkileri en az seviyede tutmaktır ki esas profesyonellik bu noktada başlar.

PLAN 2
  • Seviye : IFBB Profesyonel
  • Yarışma : Arnold Classic
  • Başlangıç zamanı : 16 Hafta önce
  • Hedef : % 3 vücut yağı
  • OFF Sezon ağırlığı : 150 kg
  • Yarışma hedef ağırlığı : 130 kg
DİYET
  • Öğün 1 = 15 yumurta beyazı,2 tabak yulaf ezmesi, multivitamin mineral paketi, Glutamine
  • Öğün 2 = 15 yumurta beyazı,2 tabak yulaf ezmesi, Glutamine
  • Öğün 3= 300 gr tavuk eti, buharda pişmiş sebze, Glutamine
  • Öğün 4= 300 gr tavuk eti, buharda pişmiş sebze, Glutamine
  • Öğün 5= 300 gr tavuk eti, buharda pişmiş sebze, Glutamine
  • Öğün 6= 300 gr Sığır eti, buharda pişmiş sebze,Glutamine

İdman dönemi

  • İdman hemen sonra:12 gr EAA veya BCAA
30 Dakika sonra
  • Öğün 7= 50 gr Whey protein, Glutamine
  • Öğün 8= 500 gr Balık, Buharda pişmiş sebze
  • Öğün 9= 15 Yumurta beyazı,Az lapa
Yatarken
  • Arginine-Ornithine-Lysine, ZMA
YORUM :
Karbonhidratların sadece sabah saatlerinde alındığı ve yağın tamamıyla elimine edildiği çok sert bir diyet görüyoruz.
Protein alımı inanılmaz boyutlarda ve sağlık sınırlarının çok ötesinde. Yoğun sebze tüketiminin başlıca nedeni şüphesiz lifli kaynaklardan yararlanmak üzerine kurulu.
Bu denli yüksek proteinin kaslara nasıl transfer edildiği ve karaciğerin bunu nasıl işlediği cevabını ise farmakoloji biliminin derin dehlizlerine aramamız gerekiyor.

(alıntı)
Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:16 Sebep: sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
4 Mart 2007       Mesaj #56
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

VÜCUTÇU DİYET HATALARI


MsXLabs.org

Uygulanan diyetlerdeki hatalarının sebepleri genellikle iki ana başlık altına toplanır.

Bunlardan birincisi kulaktan dolma ve akademik realizmden uzak bazı yorumların salonlarda gelişmiş sporcular tarafından yeni yetişenlere yanlış olarak aktarımı. Bu noktadaki en önemli sebep çok gelişmiş olanın çok şey bileceği kanısının hakim olmasıdır, oysa antrenörlük ve dietiyenlik farklı, müsabık sporcu olmak farklı branşlardır. Bugün yurt dışında birçok profesyonel sporcunun ödiyetisyenler ve diyetisyenle çalıştığı unutulmamalıdır.

Diğer yönden, vücut geliştirme’de cevaplar diğer tüm spor branşlarından çok daha önemli ve kişiye özeldir. Mesela BMR yani basal metabolic rate’i yüksek olan kişinin günlük kalori tüketimi çok hızlı olacağından ölçü döneminde kalori ayarlaması da farklı olacaktır. Veya ergenlik döneminde ölçü çalışması yapan genç sporcuyu ele alalım, burada da durum endokrin bazda değerlendirilmelidir.
Aşağıda ülkemiz ve dünya vücut geliştirme sporcuları tarafından yapılan bazı genel hataların profesyoneller ve diyetisyenler tarafından verilmiş cevaplarını bulacaksınız.

Stephan HARTL :


97 – 98 - 99 Alman ulusal ağırsıklet şampiyonu

HATA :
Beslenme planı yapmayı önemsememek. Genel olarak yapılan en büyük hatanın bu olduğunu düşünüyorum. Birçok sporcu bu spora başlamadan önce izledikleri beslenme alışkanlıklarını aynen sürdürmeye devam ediyorlar. Oysa yapılacak çok ufak değişiklikler ve ihtiyaç oranında ayarlanacak ekleyip çıkarmalar yapılan idmandan alınacak sonuçların daha göz doldurucu ve tatminkar olmasını sağlayacaktır. Diğer yönden şüphe götürmez bir gerçektir vücut geliştirmeye başladığınız ilk 8-12 aylık dönemde beslenme alışkanlığınıza bakmaksızın sonuç elde edersiniz. Bu kesin. Fakat ; Bu zaman zarfından itibaren beslenme planınıza titizlik gösterirseniz alacağınız sonuçlarda buna paralel olarak artış gösterir.

ÇÖZÜM :
İlk olarak yapılması gereken 3 ana öğünün değerlendirilmesini öğrenmektir. Fast food türü tüm yiyecekleri aklınızdan çıkarın! Sabah kahvaltısında yumurta beyazlarını kullanabilirsiniz. Ekonomik ve protein açısından zengindirler. Öğlen tavuk veya sığır eti yemeye çalışın. Bunlarda mutlaka ızgara olmalıdır. Kızartma kesinlikle yok. Karbonhidrat olarak taşıması ve pişirmesi kolay olan patatesi tercih edebilirsiniz. Yine ekonomik ve sağlıklıdır. Akşam yemeklerinde ise daha ziyade yağsız protein kaynaklarını öneririm. Balık, tavuk veya hindi olabilir. Bunların yanında mutlaka bir miktar sebzeyi ise mutlaka yiyin. Sebzenin üzerine saf zeytinyağı dökebilirsiniz. Bunun mutlaka % 100 saf olması çok önemli. Rafine kesinlikle olmamalıdır. Supplement bakımından bu seviyede günde 1 - 2 servis protein tozu kullanabilirsiniz. Bunu piyasadan edinebileceğiniz plastik shaker’ın içine kuru olarak koyabilir, içeceğiniz zaman alacağınız soğuk suyla barmen stili karıştırarak içebilirsiniz. Burada alacağınız protein tozunun kalitesine çok dikkat ediniz. Ucuz markalar genellikle karışım ve çözünürlük problemi yaratırlar. İdman öncesi ve sonrası ise 2-4 tablet amino asit alabilirsiniz. Amino asit tabletlerinin kullanımı kola, taşıması pratik, etki indeksi ise yüksektir. Son olarak, genelde kahvaltıyı evde öğlen yemeğini ise dışarıda yiyoruz. Öğlen yemeği için seçtiğiniz et türevini haşlama stili pişirdikten sonra aynı şekilde patatesleri de pişirebilirsiniz. Bu hem sağlıklı hem de daha ekonomik bir yoldur. Komik ama yine de söylemek istiyorum, kariyerim başlangıcında öğlen yemeklerinde bu şekilde arttırdığım parayla kendime aminoasit alırdım. Diyeti normal hayatınızın bir parçası olarak görmeye başladığınızda işini iyice kolaylaşmaya başlar.

Jay CUTLER :


97-98 NPC Ulusal-2005 Arnold Classic şampiyonu. MR.OLYMPIA 2.’si

HATA :
Diyette radikal değişiklikler yapmak. Vücut geliştirme sporcuları arasında gözlemlediğim en yoğun hatalardan birisi de OFF sezon ve yarışma dönemi periodlarında izlenen diyet stratejilerinde yapılan büyük değişiklikler. Bu tüm seviyelerdeki sporcularda görülür. Profesyoneller dahil! Bana göre diyet tüm yıl boyunca aynı esaslara bağlı kalmalı. Ben tüm yıl boyunca aynı besin kaynaklarına bağlı kalmaya çalışıyorum. Yediklerim genellikle metabolizmam için iyi çalıştığını bildiğim yiyecekler oluyor. Bazı sporcuların ( ! ) yaptığı gibi OFF sezonda patates kızartması yemiyorum.

ÇÖZÜM :
Bu konudaki yaklaşımım yarışma ağırlığıma off sezonda da yakın kalmak üzerine kurulu. 97-98 Yıllarında ulusal şampiyonalara hazırlanırken su alımımı azaltmadan önce 133 kg geliyorken, su alımımı azalttığımda 127-128 ’i buluyordum.O dönem 24 yaşımdaydım ve bu 5 kiloluk fark yeterli oluyordu. Aynı şey vücut geliştirmeye başladığım dönemde de söz konusuydu. 85 kiloydum ve yağ oranım çok yüksekti. Profesyonel olmaya karar verdiğimde Chris Aceto ilk diyetimi hazırlamaya başladık. Karbonhidratları düşürdük, özellikle öğleden sonra ve akşam almamaya özen gösterdik. Cardio idmanının süresini uzattık ve yağ yakıcılar devreye girdi. Özellikle CLA ve L-Carnitine kombinasyonları kullanıyordum. CLA öğünlerle birlikte L-Carnitine ise idman öncesi alınıyordu. Bu dönemde OFF sezonda 5000 kalori olan tüketimim yarışma öncesi 4000’e iniyor fakat cardio ve diyetin etkisiyle % 3-4 vücut yağını adale kaybetmeden yakalıyordum. Şayet OFF sezon ve ON sezon arasında 15-20 kg gibi olağanüstü farklar olsaydı hem diyette hem de cardio çalışmasında çok zorlanır ve büyük ihtimalle adale kütlemi kaybederdim. Ve bu BMR’ımı düşürerek kilo vermemi zora sokardı. Diğer yönden; diyet esnasında tükettiklerime gelince, altı ana öğün mutlak ve değişmezdir. Bazı durumlarda öğün sayısını 8 hatta 10’a kadar çıkarırım. Tüm öğünlerde yediklerim her gün aynıdır. Öğlen yemeğinde 400 gr balık yiyorsam bu asla 300 veya 500 olmaz. Ne zaman ki diyet temelden değişir, işte o zaman balığın oranı artar veya yerini sığır veya bufalo eti alabilir. Diyet disiplininde alternatif ve taviz söz konusu olamaz. Bazı sporcuların OFF sezonda kalori alımını yağ oranını arttırarak yükseltme gibi kolay bir yola başvurduklarını biliyorum. Mantıksızdır. Bunun yerine protein alımınızı günde 20-25 gram arttırın. Yeterlidir. Modern vücut geliştirme diyetinde yağın kullanım oranı % 8-12 arasıdır. Hepsi bu. Diyelim ki 15 yumurta beyazı pişireceksiniz. Tat olarak nötrdürler, tavaya yağ koymak yerine bir yumurtanın sarısını kullanın ve tavaya 3-5 parça taze domates ekleyin. Veya hamburger yediğiniz zaman mayonez ketçap vb. sosları kullanmak yerine köfteyle beraber bir dilim yağsız peyniri de pişirin daha sonra da bir parça taze soğan ekleyin. Kalori oranını fazla arttırmadan tat konusunu çözmeniz mümkün. Şayet şeklim çok iyiyse ayda bir veya iki defa canımın istediği herhangi bir işe yaramaz yiyecek yerim. Bu genelde bir dilim kek veya tavuk kızartması oluyor. Bunu asla fazla yapmıyorum. Çünkü mental tutumumu rahatsız ediyor. İdman kaçırmak gibi bir şey bu benim için.

EDDIE ROBİNSON :


1988 - 98 Arası superstar vücut geliştirme sporcusu,
Mr. America, Pro Gold’s Gym Classic şampiyonu

HATA :
Yağ yakımı için karbonhidratları aşırı düşürmek. Genel koordinatörlük görevime başladığım 1997 yılından beri bir çok kişinin diyetleriyle daha yakından ilgilenme fırsatım oluyor. Göze çarpan en genel hatalardan birisi de defination dönemlerinde karbonhidrat alımlarının olağanüstü düşürülmesi. Bunun sebebini sorduğumda aldığım cevap yağların daha hızlı yakılmasını sağlamak üzerine oluyor. Fikir teoride doğru ama pratikte iş değişiyor. Hesaba katılmayan bir nokta vardı, o da bu durumda karbonhidratların roteinleri ekonomize etme özelliğinin azalarak metabolizmanın enerji ihtiyacını proteinlerden karşılamaya başlayacağı gerçeğiydi. Bunun en önemli ve büyük yan etkisi kas kütlesi kaybı olduğundan sonuçta BMR düşüyor ve hızla kilo alınmaya başlıyordu! Bu hatayı hala sürdürenler var.

ÇÖZÜM :
Karbonhidratları sıfırlamak yerine günlere göre alım oranlarını dalgalandırın. İki günlük düşük karbonhidrat alımının ardından üçüncü gün öğlene kadar yüksek karbonhidrat tüketebilirsiniz. Tüketeceğiniz karbonhidratların glisemik düşük olan kompleks karbonhidratlar olmasına çok dikkat edin. Bu glikojen depolarının yeniden dolmasını sağlayarak mevcut yağların daha sağlıklı şekilde mobilize olmasına olanak tanır. 90’ların Başında ben de sıfır karb tüketimiyle hareket ediyordum. Bir gün salondan çıktığımda antrenmana arabayla geldiğimi unutup eve metroyla döndüm !!! Beyin o denli enerjisiz kalmıştı ki bırakın düşünmeyi, normal fonksiyon dahilin de bile eksik çalışıyordu. Glikojen tüm organlar ve en önemlisi beyin için esas enerji kaynağıdır.

CHRIS ACETO :


Jay Cutler, Michael Francois, Samir Bannout-Mark Dugdale gibi ünlü isimlerin diyetisyeni

HATA :
Sadece protein bazlı diyet izleyip yeterince sebze ve meyve tüketmemek. Bir çok sporcunun özellikle OFF sezonda kilolarca et ve et türevi tükettiklerini biliyoruz ama bunun yanında sebze ve meyve kullanımının yüksek olması gerekirken bu besinlerin neredeyse hiç kullanılmadığını veya çok az kullanıldığını duyuyoruz.

ÇÖZÜM :
Yediğiniz tüm öğünlerin yanına MUTLAKA 150- 200 gr sebze koymaya çalışın. Ispanak ,kereviz ,kabak ,domates ,brokoli ,biber ve kuşkonmaz en kullanışlı olanlardır. Lif oranları yüksek kalori oranları düşüktür. Lifli olduklarından tok tutma yetenekleri de oldukça yüksektir. Çok yer ama az kalori almış olursunuz. Ayrıca tükettiğiniz sert protein kaynaklarının daha rahat hazım edilmesini sağlar. Klorofil kaynağıdırlar. Dayanıklılık arttırıcı yetenekleri mevcuttur. Konuyu özellikle bu açıdan değerlendiriniz.

CHAD NICHOLLS :


Ronnie Coleman’ın diyetisyeni

HATA :
Sadece supplement kullanımına güvenerek diyete gereken önemi vermemek. Supplementlerin mevcut açıkların hepsini kapattığını zannetmek ve daha sonra supplement ürünlerinin işe yaramadığını düşünmek. Tek ürün kullanarak kısa zamanda büyük sonuçlar beklemek.

ÇÖZÜM :
Çoğu yeni sporcunun piyasada reklamı yapılan ürünlere ilgi ile yaklaştığını ve mucize beklediğini biliyorum. Ve şüphesiz her ürün iyi ya da kötü sonuç verir. Fakat en başta yapılması gereken, esas diyetin amaçlar dahilinde eksiksiz hazırlanmasıdır. Supplement ürünleri ancak doğru diyet ve idman şartlarında sonuç verecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Konuyu örneklemek istiyorum: OFF sezondasınız, ölçü kazanmak istiyorsunuz ama sabah kahvaltınız hala normal bir insanın ki gibi veya öğlen yemeğinde hala bir hamburger ve bir kola’ya devam ediyorsunuz. Bunun yanında bir dev kutu kilo aldırıcınız ( Gainer ) mevcut. İdman öncesi ve sonrası bunu içiyorsunuz. Bana inanın, ne kilo alabilir ne de antrenman performansında artış gösterebilirsiniz. Veya amino asit kullandığınızı ele alalım, protein alımınız düşükse kullandığınız amino ne denli güçlü olursa olsun bu protein açığını kapatamaz. Bu tür ürünleri kullanırken özellikle ve öncelikle izlediğiniz beslenme programını gözden geçirin. Böylece ürünlerden alacağınız verim yüzdesi artacak ve daha göz doldurucu sonuçlar elde edeceksiniz.

DORIAN YATES :


6 defa MR. Olympia

HATA :
Diyet esnasında yağı tamamen kesmek. Özellikle ON sezon tabir edilen müsabaka hazırlık döneminde yağın müsabakaya 3-4 ay kala tamamen kesilmesine dair bazı fikirler mevcut. ( Kesinlikle katılmıyorum. Evet, yağ her ne kadar kalori açısından tehlikeli olsa da diğer görevleri unutulmamalı.)

ÇÖZÜM :


Yağın vücut geliştirme diyetinde hangi dönemde olursa olsun % 8 -10 bulunması gerekliliğine inanıyorum. Bu şu demek oluyor ; Ekstra ‘dan veya pişirme esnasında yağ kullanmanıza gerek yoktur. Diğer yönden yağı tamamen kestiğiniz takdirde hormon sistemi fonksiyonlarınızı da tehlikeye sokma riski ile karşı karşıya kalırsınız. Testosteron dahil bir çok hormon yağlardan sentezlenir ve çok düşük yağ bu yönden olumsuzdur. Ayrıca taze balık tüketme şansınız yoksa supplement olarak omega 3 ve 6’yı mutlaka programınıza alın.

DEXTER JACKSON :


Arnold classic 2006 şampiyonu, Mr.Olympia 4.’sü

HATA :
Yaz aylarında yapılan ağır idmanlarda tuzun tamamen kesilmesi

ÇÖZÜM :
Sıcak yaz aylarında ağır idman yapan bazı sporcuların buna rağmen sodyum ve potasyum alımını düşürdüklerini duyuyorum. Bunun altında yatan sebep şüphesiz define görünümün korunma isteği. Fakat yoğun ter esnasında vücudun kaybettiği üç esas mineral vardır. Sodyum, Potasyum, Magnezyum. Sıcak yaz aylarında yapılan ağır idmanlar bu üç mineralin yoğun kaybına neden olarak kalp krizinde sakatlıklara kadar çok geniş bir risk yelpazesine taban oluşturur. Hangi dönemde olursa olsun (defination’da bile!) günlük diyetinize çok az tuz yerleştirin veya idman esnasında enerji içeceği kullanın. Ekonomik durumunuz her idman öncesi bunu almaya müsait değilse eczanelerde satılan mineral tabletlerinden de kullanabilir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:20 Sebep: sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
8 Mart 2007       Mesaj #57
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

MR. OLYMPIA 2006


MsXLabs.org

Ronie coleman 9 uncu şampiyonluğunu alarak Olympia tarihine rekortmen vücutçu olarak ismini yazdırmak için Las Vegas a geldi ancak senelerdir onu arkadan kovalayan rakibi Jay Cutler her zaman olduğu gibi kendisini zorlayacaktı.Lee Haney 8 kez Olympia olan ve Ronie Coleman ile bu rekoru taşıyan vücutçu olarak tahtını Ronie ye tamamen devretmek üzere yarışmada yerini almıştı.

Yeni rekortmen 9 birincilikle Ronie coleman ın olacakmıydı bu soruların kafaları kurcalamasıyla koca bir yıl geçti ve bu sefer herşey Ronie için kolay olmıycaktı bunun ilk sinyalleri Pre-Judging esnasında görüldü jay hakikaten çok fazla yol katetmiş olarak bu sefer rekoru almasına ronie ye kolay izin vermiycekti.

Burdan sonrası ise ilginç bir yarışma olacağı kanısını herkesde oluşturmuştu.Benim görüşüm Ronie gene Jay den bir gömlek iyiydi ancak beyaz çocuk Jay belkide Vücut Geliştirme pazarı için biçilmiş kaftan olma avantajıyla kazanabilirdi bence bunu başarması için ronie coleman a epeyce yakın bir vücut inşa etmiş.Nitekim son iki final vücutcu gene ronie ve jay oldu herkes ronie bir olucak rekoru eski sahibinin vereceği madalyayla kırılması nerdeyse imkansız bir rekoru alıcak diye düşünürken birinci yeni Mr. Olympia jay cutler oldu.

Ben o ana kadar Dexter jackson ın mükemmel simetrisi ve orantılı hacimiyle esas Mr Olympia ünvanına layık oldunu düşünürken bir çok insan içinden belkide aynı şeyi düşünüyordu.Ancak bu sadece güzel bir temenniydi yarışmada buzdolabı misali yarışmacıların saltanatı hakemler tarafından uzun yıllar daha bitirileceğe benzemiyor.Oysaki Dexter tarzı bir vücutçunun Mr Olympia olması bu sporun seyrini bir anda değiştirebilir.

Yeni Olympia Beyaz ideal rahat pazarlanabilecek Jay cutler artık hayallerini süsleyen ünvanı her şeye rağmen artık elinde bulunduruyor.

Yarışmadan sonra yapılan roportajda Ronie colman cok sakin bir şekilde seneye burda olucanı ve ünvanı alıp rekoru kırıcanı üstüne basa basa tekrarladı sanırım bu yıl emekliye ayrılacak Ronie Colman bir kaç yıldaha podyumlarda olucak.

Bir dip not olarak şunuda belirtmeden geçemiycem podyumda izlediğim ronie yarışı kazanmalıydı hak ronie den yanaydı ancak beyaz çocuk birinci yapıldı ancak Ronie Colman vücut geliştirme tarihinin en hırslı dominant vücutçusu olarak seneye Mr. Olympia yarışında Jay cutler ı yerle bir edecektir , belkide kağıt üstünde bu önceden düşünülmüş ve ince hesaplar yapılmıştır kim bilir!

Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Haziran 2016 16:45 Sebep: kırık link
attar - avatarı
attar
Ziyaretçi
26 Mart 2007       Mesaj #58
attar - avatarı
Ziyaretçi

1-) Bacak Bölgesi (Legs) Çömelme (Squats)


Çömelirken barı trapezlerin yukarısına, sırtınıza yerleştirin. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık veya biraz daha geniş olabilir. Ayak parmakları ileriyi gösterecek, başınızı dik tutmaya özen gösterin ve çömelinceye kadar kalçanız yere paralel olmalı. Sırtınızı dik tuttuğunuzdan emin olun ve asla sırtınızı gevşeltmeyin. Kalkıp tekrar başlangıç pozisyonuna dönün.

Bacak İle Basma (Leg Presses)
Makinenin tabağına basarken bacaklarınızı kapalı tutun. Ağırlığı yukarı basarken tüm yolun sonuna kadar bacaklarınızı tam uzatın. Bu hareketi yaparken kalçanızı gergin tutun. Ağırlığı aşağı doğru indirirken kalçanızın şişkinliğini koruyun. Kalçanızı kaldırmayın. Topuklarınızı ağırlığı bastığınız tabaktan kaldırmayın ve tekrar yukarı basın.

Bacak İle Bükme (Leg Curl)

Ağırlığı kaldırırken bacağınızı kasarak bükme ile yukarı kaldırın. Ağırlığı yavaşça indirin ve toplam yol boyunca durmadan baştan sona bacak pazunuzdaki gerginliği koruyun.

Bacak Uzatma (Leg Extension)

Bacaklarınızı yol boyunca düzelinceye kadar kaldırın ve yavaşça indirin. Ağırlığı aniden bırakmayı veya daha fazlasını denemeyin.

Bacak İle Düz Ölü Kaldırma (Stiff-Leg Deadlifts)

Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olarak ayakta durun. Barı tutun ve ayağa kalkın, ayakta dik durun. Kalkarken dizlerinizi düz tutun-kilitleyin, kalçanızı arkada tutmaya konsantre olun ve kalkın. Eğilirken belinizi sabit tutun ve tekrar başlangıç pozisyonuna dönün.

2-) Göğüs Bölgesi (Chest)


Düz Sehpada Basma (Flat Bench Press)
Bacaklarınız yanlarında olacak şekilde bir bench sehpasına uzanın. Ayaklarınızı zeminde düz tutun. Barı omuz genişliğinden biraz daha geniş olarak tutun. Ağırlığı yavaşça göğsünüze indirin. Ağırlığı kaldırırken nefes verin, indirirken nefes alın. Sırtınızı bükmemeye çalışın.

Dambıl İle Düz Açış (Flat Dumbbell Flyes)
İki dambıl alıp düz bir sehpaya yatın. Avuç içleriniz içe doğru bakmalı. Ağırlıkları yarım daire şeklinde yanlarınıza kadar yavaşça indirerek başlangıç pozisyonuna gelin. Basıncı korumak için hareket süresince dirseklerinizi hafifçe kırık tutun.

Sehpada Kapalı Tutuş İle Basma (Close Grip Bench Press)
Düz bir sehpada yatın ve barı 3-4cm. (8-12") genişliğinde tutun. Barı yavaşça indirerek başlangıç pozisyonuna gelin. Dirseklerinizin vücudunuza yakın kalmasına dikkat edin. Ağırlığı kontrollü indirin, asla gevşeltmeyin.

Dambıl İle Eğik Basma (Incline Dumbbell Press)
İki dambıl alın ve eğik sehpaya yatın. Ağırlığın yavaşça inmesine izin verin. Omuzlarınızı gerdirmeyin.

3-) Kalf Bölgesi (Calves)


Ayakta Kalf Yükseltme (Standing Calf Raises
Ayaklar kapalı olarak yerleşin. (ayağınız topta baş parmağınız bölümün biraz arkasında) baş parmak kalf kaldırma makinesinin tabağında, dizlerinizi kilitli tutun. Ağırlığı kaldırırken kalflerinizi kullanın. Dizlerinizi veya kalçanızı kullanmayın. Tüm yol boyunca ve tekrar aşağı inerken kalflerinizi gerin. Hiçbir zaman kası gevşetmeyin. Daima kalfteki gerilme tansiyonunu koruyun.

Oturarak Kalf Yükseltme (Seated Calf Raises)
Seated makinesi kalfin iç kısımlarını daha fazla çalıştıran ayakta durulan makine ile aynı kullanılır fakat kalfin dış kısımlarını çalıştırır.

4-) Karın Bölgesi (Abs)


Bacak Kaldırma (Leg Lifts)
Sırt üstü yatın. Ellerinizi kalçalarınızın altına yerleştirin. Alt sırtınızın yuvarlaklığını koruyun ve omuzlarınızı yerden hafifçe yükseltin. Bacaklarınızı hafifçe kırık tutmaya dikkat edin, yerden 30-40cm. (12-16inç) kaldırın. Kontrollü olarak 15cm. kalana kadar indirin. İstediğiniz sayı tamamlanıncaya kadar tekrarlayın. Bu egzersizi bacaklarınızı düz tutarak da yapabilirsiniz. Sırtınızı bükmeyin

Eğik Kalkma (Incline Sit-Ups)
Eğik veya ayarlanabilir kaldırılabilen bir bench üzerine yatın. Ellerinizi göğsünüzün önüne veya başınızın arkasına yerleştirin. Kendinizi kaldırın ve vücudunuzun üstünü dizlerinize doğru bükün. Bu pozisyonda kısa bir süre kalın ve tekrar başlangıç pozisyonuna dönün.

5-) Omuz Bölgesi (Shoulders)


Asker Basma (Military Press)
Ağırlığın başınızın üzerinde olduğu pozisyonda, ağırlığı boynunuzun üst kısmına gelinceye kadar yavaşça öne indirin. Tekrar yukarı kaldırırken veya başlangıç pozisyonu sonrasında başınızı yukarıda tutun. Omuzun tamamını çalıştıran bu hareket, büyültmek ve kalınlaştırmak için.

Eğilerek Yana Açış (Bent-Over Laterals)
Belinizden öne doğru eğilin, dizlerinizi hafifçe kırın. İki dambılı tutun. Bu pozisyonda ağırlıkları aynı anda dışa ve yukarı doğru kaldırın. Ağırlığı sallamadan kaldırmaya çalışın

6-) Pazu Bölgesi (Biceps)


Bar İle Bükme (Barbell Curls)
Barı önünüzde omuz genişliğinde tutun. Dizlerinizi hafifçe kırın ve dirseklerinizi sırtınıza doğru getirin. Yavaşça yukarı doğru bükerek omuzlarınıza doğru barı kaldırın. Yavaşça başlangıç konumuna indirin. Bunu yaparken bükme süresince pazunuzu sıkıştırdığınızdan emin olun ve barı kaldırırken sallamamaya çalışın.

EZ Bar İle Kapalı Bükme (Close EZ Bar Curls)
Bu hareket bar ile bükmeye benzer. Farkı özel EZ bar kullanılmasıdır. Sıkıca tutun, hareket anında baştan sona kadar pazunuzu sıkıştırdığınızdan emin olun ve kuvvet için barı sallamamaya çalışın.

Bar İle Omuz Silkme (Barbell Shrugs)
Bacaklarınız omuz genişliğinde açık olarak ayakta durun. Elinizdeki barı uyluğunuzun önünde tutun. Başınız ileriye bakacak şekilde durun ve sırtınızı dik tutun. Barı, omuzunuzu silkeler gibi çevirerek mümkün olduğu kadar yukarı kaldırın. Bu hareketi yaparken trapez kaslarınıza odaklanın.

Bar İle Ters Kürek (Reverse Barbell Rows)
Resimdeki gibi standart eğilmeye benzer şekilde durun. Barı alın, kalkın ve vücudunuzun orta kısmına, kendinize doğru çekin. Bu hareketi yaparken sırtınızı sıkıştırın ve bunu yapması için sırtınızla anlaşın. Dizlerinizi hafifçe kırık tutarak alt sırtınızdan baskıyı azalın ve sakatlanma riskini ortadan kaldırın. Bu hareket iç ve dış sırtınızı çalıştırır.

Arka Omuz Silkme (Rear Shrugs)
Barı alın ve arkanızda tutarak ayakta durun. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı. Sırtınızla barı en üste kadar yükseltin. Hareketi yaparken dirseklerinizle sırtınızı destekleyin. Bu pozisyonda kısa bir süre kalın ve tekrar başlangıç pozisyonuna dönerek hareketi tekrarlayın.

Yüksek Çekiş - Kablo İle Aşağı Çekiş (High Pulls - Cable Pulldowns)
Yukarıya paralel, düz şekilde oturun. Sırtınızı en yukarıya getirin ve kablonun barını geniş şekilde tutun. Ağırlığı göğsünüzün üst bölümüne doğru çekin. Çekerken kollarınızı kullanmayın. Onun yerine, sırtınızla çekin. Sıkıştırın ve hareket boyunca anlaşmalı olun.

Dambıl İle Kürek (Dumbell Rows)
Bu hareket bent-over barbell row hareketine benzer. Farkı dambıl kullanmanızdır. Sol dizinizi ve sol kolunuzu bench sehpasına koyarak başlangıç pozisyonu alın. Dizinizi ve kolunuzu düz tutun. Avuç içiniz içeri doğru bakacak şekilde sağ elinizle dambılı alın. Ağırlığı yavaş yavaş göğüs kafesinize kadar getirin. Başlangıç pozisyonuna kadar ağırlığı indirin ve tekrarlayın.

7-) Arka Kol Bölgesi (Triceps)


Burun Kırıcısı (Nose Breakers)
Düz bir sehpaya yatın ve kullanacağınız barı sıkıca tutun. Aralık 30cm. (12") genişliğinde olmalı. Barı kaldırırken vücudunuzu sabit tutun. Ağırlığı dirseklerinizi kırarak alnınızın yakınına kadar indirin. Burun Kırıcısı ayrıca "Kafatası Ezicisi" olarak da bilinir. (Skullcrushers)

Batma (Dips)
İki paralel çubuğun arasına geçin ve kendinizi dirsekleriniz düz konuma gelinceye kadar kaldırın. Kendinizi mümkün olduğu kadar aşağıya indirin. Sırtınızı dik tutun ve dirseklerinizi sabit tutun.

Arka Kol İle Aşağı Basma (Tricep Pushdowns)
Kablo makinesinin önünde ayakta durun. Dirseklerinizi kendinize doğru gergin tutun. Arka kollarınızı sıkıştırarak kollarınız düzelinceye kadar ağırlığı yavaşça aşağı basın ve tekrar başlangıç pozisyonuna kaldırın.
Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:30 Sebep: kırık link/sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2007       Mesaj #59
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

GLUTAMİNE NEDİR?


MsXLabs.org

Glutamine kanda ve hücre-içi serbest amino asit havuzunda en çok bulunan amino asittir (%61). Protein sentezinde (kas gelişimi) ve vücudun yıkıma (catabolism) karsı korunmasında anahtar rol oynar.
Glutamine normal sartlar altında vücut tarafından üretilebilen bir amino asittir. Fakat ağır egzersiz, hastalık, stress gibi durumlarda vücudun glutamine ihtiyacı artar. Glutamine takviyesi, vücuttaki glutamine değerlerinin korunmasında ve dolayısıyla egzersiz, hastalık gibi metabolik stresslerden sonra toparlanma ve iyileşmeye yardımcı olur.

Arastırmalar, yogun antreman sonrası vücuttaki glutamine seviyesi %50 ya yakın dusmektedir. Bagısıklık sistemi glutamine ihtiyac duydugudan yapılan bilimsel arastırmalar, glutamine takviyesinin kas dokusundaki yıkımı engelledigi ve protein metabolizmasını arttırdıgı gorulmustur. Glutamine in stress, travma, ameliyat sonrası yenileyici ozelligi bircok hastanede ve hastada degerlendirilir.

Vücut neden Glutamine'e ihtiyac duyar?
Gunluk hayatın artan temposu, stres, egzersiz, hastalıklar, ameliyatlar, kısaca her turlu metabolik stres vücudun glutamine ihtiyacını arttırır. Glutamine depoları azaldıkca vücudun “iyilestirme” gücü azalır.

Ne miktarda Glutamine kullanabilirim? Yan etkisi var mıdır?
Herhangi bir yan etkisi yoktur. Vücutta dogal olarak bulunan bir maddedir. Agırlık Halter, Bisiklet, Triatlon gibi agır sporları yapan sporcular gunde 5-40 gram glutamine ile cok ciddi sonuclar elde edebilir. Burda yapılan sporun siddeti, antreman donemi, kisinin cinsiyeti boyu, kilosu gibi bircok faktor devreye girer. Genelde 10 gr extra glutamine yeterlidir.

Glutamine ve Büyüme Hormonu (GH)
Büyüme hormonu hipofiz bezinden salgılanan 191 amino asitten olusan oldukca komplex bir hormondur. Yagsız kas kutlesini arttıran, vücudun yag oranını düşüren, sexüel performansı, hafızayı, dikkati arttıran Büyüme hormonu 30 yasından sonra dususe gecer ve bu saydıgımız ozelliklerde azalmalar gorulur.
Glutamine in plasma buyume hormonu degerelerini arttırdıgı kanıtlanmıstır.
Rastgele secilen 9 kisiye hafif bir kahvaltıdan 45 dakika sonra 2 ser gram glutamine verilmistir. 30 dakika sonra yapılan olcumde plasmadaki buyume hormonu miktarı %430 a kadar artmıstır ve 90 dakika icinde normale donmustur.
Eger buyume hormonu seviyenizi duzenli olarak yuksek tutmak istiyorsanız, gunde 5-6 defa yemek aralarında 2-5gr glutamine alabilirsiniz. Büyüme hormonu doğal olarak uykuya dalmanızdan kısa bir sure sonra salgılanır. O yuzden son aldıgınız glutamini yatmadan once almaya dikkat edin.

Glutamine ve Ağırlık calışmaları
Halterciler, body building ile ugrasan veya her seviyede agırlık calısması yapanların Glutaminein nitrojen donörü oldugunu bilmesi gerekir. Yani Glutamine nitrojeni vücutta ihtiyac duyulan yere tasır. Ve Pozitif nitrojen dengesi kasları gelistirmek, performansı arttırmak icin gerekli bir kriterdir.

Glutamine ve Beyin fonksiyonu
Glutamine beyinde cok yuksek konsantrasyonda bulunur. (Kanda bulunan konsantrasyonun 10 ila 15 kat daha yuksek bir yogunlukta) GABA nın engelleyici ve GLUTAMATE in uyarıcı etkilerini dengeleyici bir rol ustlenir. Beyin için önemli bir yakıttır ve glucose eksikliginde beyne yeterli enerjiyi saglar. Bu ozelliiklerinden dolayı, Konsantrasyon, hafıza, zihinsel performans, ilgi ve dikkati arttırır. Dusuk Karbonhidratlı diyetlerdeki mental isteksizlik glutamine takviyesi ile onlenebilir.

Glutamine ve Kan Şekeri
Glutamine kan sekerini duzenler. Kan sekeri dustugu zaman, glutamine insulin salımını bastırır ve daha ileri kan sekeri dusmesini onler, glycogen salımını uyarır ve kan sekerinin normal degerlere cıkmasını saglar. Ayrıca glutamine glycogenic bir amino asittir. Yani enerji icin sekere donusebilir. Buna gluconeogenesis denir.
Diet esnasında yuksek miktarda glutamine alımı daha az kas dokusunun enerji icin yıkımı demektir. Bu daha efektif yag yakımı daha cok kas kutlesinin korunması demektir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 31 Temmuz 2017 20:32 Sebep: sayfa düzeni
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
27 Eylül 2007       Mesaj #60
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye

KAS FORMU(DİRENÇ) ANTRENMANI

Kas formunu kazanmak, kaslar arasındaki biriken yağları uzaklaştırmak için kuvvet antrenmanları düşünülür. Fakat, ne yazık ki kuvvet söz konusu olunca hemen aklımıza bir direnci kaldırmak gelir. Sayısız kas yapma metotları vardır, herkes için uygun bir program var mıdır sorusunun cevabı; "hayır"dır.

Haftada 2-3 kez egzersiz programına 15-30 dakikalık ılımlı kuvvet antrenmanı ilave etmek, programın dengelenmesi açısından çok önemlidir. Otuz yaşından sonra herkes, yavaş yavaş kas erozyonuna maruz kalır. Bu durum egzersiz programına izometrik (statik) egzersizler ilave edilerek azaltılabilir ya da korunabilir (kardiyak risk faktörüne sahip bireyler uzman hekime danışmadan izometrik tür kuvvet egzersizleri yapmamalıdır). izometrik egzersizler kas kuvvetinin gelişimini sağlar, yağları yakar, kemik yoğunluğunun korunmasını sağlar, sindirim sistemini düzenler, kötü kolesterolü azaltır. 90 yaşında olanlar dahil, bu tür egzersizler herkes için yararlıdır.

Kas formunu kazanmak için, önce kendi vücut ağırlığımız ile 1-2 hafta çalıştıktan sonra çok hafif yükler ile kas formu kazanma antrenmanlarına geçilir. Her zamanki gibi bunun da belirli bir sistemi ve yöntemi olmalıdır. Bir vücutçu ya da haltercinin çalışma yönteminin sağlık için kas formu kazanmada yeri yoktur. Bu çalışmalara başlarken, (hekiminize baş vurmuştunuz) bazı ön bilgilerinizin olmasında yarar vardır;
  • tüm kasları içeren çok iyi bir ısınma yapılmalıdır,
  • mümkün ise ayakta ağırlık kaldırılmamalıdır,
  • omurga daima dik olarak konumlandırılmalıdır, bunun için basen iyi dengelenmelidir (ayaklar omuz hizasında açık),
  • bedenin üst bölgesindeki kasların çalıştırılması için oturur ya da uzanmış pozisyonda çalışmak tavsiye edilir (denge geniş bir yüzey ile sağlanırsa basen daha kolay sabitleşir).
  • ağırlık 2-3 saniyede, yavaş olarak kaldırılmalı, 3-4 saniyede başlangıç pozisyonuna dönülmelidir,
  • harekete başlarken soluk verilmeli, başlangıç pozisyonuna dönerken soluk alınmalı, içerdeki hava baskılanmamalıdır.
  • en fazla sakatlık riski sabit apareylerde oluşur, ideal çalışma ağırlığını bulmak zordur,
  • bu tür çalışmalar bir uzman gözetiminde yapılmalıdır.
İlke; ister ayakta, ister sırt üstü ya da ister karın üstü, hangi pozisyonda çalışılırsa çalışılsın bel bölgesinde bir hiperlordoza neden olmamak için sırtın uygun olarak yerleştirilmesi gerekir.

Direnç seçimi; kas formu kazanma antrenmanları her üye için, kaldırabileceği maksimal yükün %20-70’i arasında olmalıdır. Önce çalışacağınız kas gurubunun kaldırabildiği maksimal ağırlığı bulmalısınız. Bunu “deneme” yöntemi ile bir üye için bulabiliriz, bir üyemiz için kaldırdığımız 1-2 tekrar arasındaki ağırlık, o üyenin “maksimali” dir. Tüm gelişim programları buradan kaynaklanır. Diyelim ki, kol bükme hareketinde 1 ya da 2 kere kaldırdığımız ağırlık (50 kg olsun), çalışmalara bu ağırlığın %20’si ile (10 kg) başlamalıyız. Gelişim birkaç haftada sağlanır. Kaldırılan direnç yenildikçe yük artışına gidilir, yük artışı %5-20 arasında olmalıdır ve daima düşük değerden başlanılmalıdır, direnç yenilince artış yapılır. 10-15 tekrar ettiğimiz bir hareketi ilerleyen çalışmalarda 15-20 kere tekrar ediyorsak, bu direnç yenilmiştir artışa gitmek gerekir.

Programının başarısı için;
  • kendinize düzenli olarak haftada 2 gün, günde 10-20 dakika ayırın,
  • hafif yüklerle başlayın, dereceli olarak artırın,
  • temel kas guruplarını hedefleyen egzersizleri dengeli olarak uygulayın,
  • hareketi tüm eklem açısında gerçekleştirin,
  • tüm hareketler kontrolünüz altında gerçekleşsin,
  • egzersizleri güvenli bir biçimde gerçekleştirin,
  • her kas gurubu için uygun yükleri seçin,
  • yük, normal solunumu engellemeden tekrarlara olanak sağlamalıdır,
  • genellikle bir set 15 tekrardan, aerobik etki için 10-30 tekrardan oluşur,
  • genellikle, her kas gurubuna 2 ya da 3 set yeterlidir,
  • şayet yük yorucu ise tekrarların sayısı azaltılabilir,
  • bir kas gurubundan diğerine geçerken 1 dakika, bir seriden diğerine geçerken 2-3 dakika ara veriniz. Bir kas ne kadar iri ise toparlanma o kadar uzun olmalıdır, yine de bu süre 3 dakikayı geçmemelidir, zira uyarılan kas soğuyacaktır.
Gelişim birkaç haftada sağlanır ve;
  • yük artırılır,
  • tekrarların sayısı artırılır,
  • egzersizler ve setler arasındaki aralar kısaltılır,
  • her kas gurubunu uyaran farklı egzersizler çalışmalara katılmalıdır,
Yukarıdaki öneriler fitnes programındaki kas formunu kazanma ve koruma çalışmaları içindir, vücutçuların hipertrofi programı değildir. Kas yapma programında bir günlük tutulur ve yapılan çalışmalar; egzersiz listesi, kullanılan ağırlıklar, tekrarların sayısı, serilerin sayısı, tekrarlar ve seriler arasındaki toparlanmalar v.b. kaydedilir. Bu uygulama size gelişim hakkında ve en uygun yöntem hakkında bilgi verecektir.

Gelişim sağlamak için 48 saat ara ile çalışmak uygundur. Bir kası 96 saat bir sürede toparlanacak şekilde haftada 2 kere çalıştırırsanız, gelişim sağlanamaz.

Bazı antrenman metotları ayni seansta tüm kasları çalıştırabilmektedir. Böyle bir çalışmada iki seans arasında 48 saat toparlanma süresi olmalıdır. Çünkü kaslar enerji depolarını yenileyecektir. Son seanstan sonra yeterli bir süre dinlenip dinlenmediğinizi açıklayan bir faktör vardır; kas tutulması, genel kırıklık hali. Hafif bile olsa bu ağrılar kas fibrillerindeki enflamasyonu açıklar, bu ağrılar yeniden çalışıp çalışmayacağınızı size belirtir. Bu kas ağrılara yeni başlayanlarda, ilk seanstan sonra görülür. Bunun nedeni şimdiye kadar hiç ya da çok az çalışan kasların çalışmaya başlamasıdır. Yük artırımına gitmeden devam eden seanslarda bu ağrılar kaybolur.

Bazı programlarda, vücudun tüm kaslarını çalıştırma birkaç seansa bölünür. Bu tip uygulama çok mantıklıdır, zira her gün çalışmaya olanak sağlar. Üstelik organizma daha çabuk toparlar. Örneğin; bir gün vücudun üst bölümü, ertesi gün alt bölümünü çalıştırmak gibi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Haziran 2016 16:50 Sebep: sayfa düzeni

Benzer Konular

5 Eylül 2015 / blackwolf53 Soru-Cevap
20 Haziran 2017 / woltka1001 Tıp Bilimleri
17 Şubat 2014 / TRuGass Tıp Bilimleri