Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 5

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.016 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Kasım 2009       Mesaj #41
Avatarı yok
Yasaklı

Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün yüzeyinde sanılandan çok daha fazla demir ve titanyum olduğu tespit edildi.


Amerikan uzay aracı Messenger'ın Merkür (Utarit) ile 29 Eylül'deki üçüncü buluşması, Güneş'e en yakın ve en küçük gezegenin yüzeyinin neredeyse tamamının gözlenmesine olanak sağladı. Messenger’ın gönderdiği verilere göre Merkür’ün yüzeyinde bol miktarda demir ve titanyum bileşikleri bulunuyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) açıklamasına göre, Messenger'ın Merkür'e Ocak ve Ekim 2008'deki iki ziyareti ile bu gezegene 1974 ve 1975'te yaklaşan ilk uzay aracı Mariner 10'un yakın geçişlerinden sonra bu üçüncü buluşmada, gizemli gezegenin yüzde 98'i tamamen gözlendi ve fotoğraflandı.

Merkür'ün incelenmedik sadece kutupları kaldı. Messenger'ın 2011'de Merkür'ün yörüngesine kalıcı olarak girmesinden sonra bu bölgeleri de incelemesi bekleniyor.

29 eylül'deki üçüncü buluşmasında Merkür'ün binlerce fotoğrafını çeken Messenger programında görevli bilim adamları, Merkür'e 230 kilometre uzaklıktan geçen ve saatte 19 bin kilometre hızla yol alan Messenger'ın kamerasının, yavaşlayarak gezegenden bir önceki geçişi sırasında göze çarpan krater ve jeolojik oluşumlara odaklandığını belirtmişlerdi.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamaları Fizik Laboratuvarından araştırmacılar da Merkür'ün yakınından geçiş sırasında özellikle biri 145 kilometre, diğeri 20 kilometre genişliğinde iki krater ve çevrelerindeki açık renkli toprağı inceleyeceklerini bildirmişlerdi.

Toplanan bilgiler, gezegenin yüzeyinde daha önceki tahminlerden çok daha fazla oranda demir ve titanyum elementleri bulunduğunu gösterdi. Çok yüksek yoğunluk derecesinden ötürü, gezegenin göbeğinin ise zaten yüksek oranda demir içerdiği düşünülüyordu.

Merkür'ün yer çekiminin etkisiyle hızı saatte 6 bin kilometreye düşen uzay aracı, gezegenin bir kuyruklu yıldızın kuyruğuna benzeyen ince atmosferinin kalsiyum ve sodyum ile diğer atomlarını da incelemişti.

Merkür'ün yüzeyi, titanyum ile okside olmuş bol miktarda demir barındırıyor.
NASA'nın 2004 yılı Ağustos ayında uzaya fırlattığı Messenger, ilk ziyaretinde olduğu gibi ikincisinde de Merkür'ün karanlık yüzüyle ilgili bilgi toplamış, gezegenin yüzeyi, toprağının bileşimi, dinamik manyetosferi (güneşten gelen hızlı parçacıkların oluşturduğu plazma akımının, gezegenin manyetik alanının etkisiyle saptırılarak engellendiği bölge) ve atmosferini incelemesi.

Merkür'ün Güneş'e en yakın gezegen olması, Güneş'in şiddetli çekim gücü, aşırı sıcaklık ve yüksek radyasyon nedeniyle zor bir görevde bulunan Messenger bugüne kadar Güneş'in çevresini 15 kez dolaştı ve 8 milyar kilometre yol katetti. Uzay seyahatine devam edecek olan araç, 2011 Martında son kez uğrayacağı Merkür'ün yörüngesine girip, orada kalacak.

Yolculuğu sırasında motorlarının yanı sıra Merkür'ün yer çekimi etkisini de tramplen gibi kullanan Messenger uzay aracı, şimdiye dek gezegenle ilgili yüz binlerce GB'yi aşkın veri gönderdi.

Büyüklük olarak 8. sırada yer alan, Güneş'in çevresini 88 günde dönen ve Güneş'e yakınlığı dolayısıyla kavrulan Merkür'e ziyareti sırasında elektronik ve gözlem araçları ''oda sıcaklığında'' çalışması için bir koruyucu kalkanın altında bulunan Messenger uzay aracı, 300 dereceyi aşan bir sıcaklıkla karşı karşıya bulunuyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (09 Kasım 2009 Pazartesi)

Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:42
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
6 Ocak 2010       Mesaj #42
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"

Tübitak'tan açıklama: Uçak değil, göktaşı


Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bir görgü tanığının denize uçak düştüğünü iddia etmesi üzerine, Sahil Güvenlik tarafından başlatılan arama çalışmaları, 6 saat sonra sona erdirildi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi uzmanları, düşen cismin göktaşı olma ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi.
Sponsorlu Bağlantılar

Alanya'nın Mahmutlar Beldesi'nde saat 11.00 sıralarında jandarmayı telefonla arayan 37 yaşındaki bilgisayar programcısı Tuna Akar, denize bir uçağın düştüğünü gördüğünü iddia etti. Uçağın, sahilden 5 kilometre açıkta denize bir ateş topu şeklinde düştüğünü iddia eden Akar, “Kesinlikle uçaktı” dedi. İhbar üzerine, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir bot ile bir balıkçı teknesi, söz konusu bölgede arama çalışmalarına başladı. Sahile her ihtimale karşı ambulanslar gönderildi. İhbar nedeniyle çok sayıda vatandaş sahile gelerek, çalışmaları izledi ve bölgeye bakarak, uçak parçaları görmeye çalıştılar.
Antalya Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Radarda kayıp uçak görünmemektedir” dedi.

Yaklaşık 6 saat süren arama çalışmalarından sonuç elde edilemedi.
DHMİ Basın Halkla İlişkiler Müdürü Yücel Besim Aladağ, uçak düşmesi olayının doğrulanmadığını söyledi. Aladağ, “Gerçekten bir uçak düştüğünü belirlesek, DHMİ olarak biz açıklama yapardık” dedi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise jandarmanın 156 numaralı hattına yapılan ihbar üzerine çalışma başlattıklarını, ancak düştüğü iddia edilen uçağın tipi, modeliyle ilgili hiç bir bilgiye ve denizde yapılan aramada bulguya rastlanmadığını bildirdi. TÜBİTAK'tan düşen cismin göktaşı olduğu yolunda bilgiler geldiğini kaydeden Kaymakam Doğan, “Bana direkt ulaşan bilgi henüz yok ama TÜBİTAK, arayan arkadaşlarda göktaşı olduğunu bildirmiş” dedi.
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren TÜBİTAK Antalya Ulusal Gözlemevi'nden Prof.Dr. Tuncay Özışık, “Alanya sınırlarımız içinde olmadığı için biz gözleyemedik. Ancak tahminimiz bize aktarılanlara göre meteor olduğu şeklinde. Göktaşıdır. O çoktan dibe gitmiştir. İz bırakmadan suya girer, tabana yapışır" diye konuştu.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:42
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
20 Şubat 2010       Mesaj #43
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"

İngiltere halka açıkladı: UFO VAR!


İngiltere, 6 yıldır gizlice yürüttüğü 'UFO araştırmaları'nı yayınladı. Tuhaf cisimler, gizemli hastalıklar, tanımlanamayan maddeleri örnek gösterip 'UFO' var iması yaptı.

İngiliz Savunma Bakanlığı, 1994-2000 yılları arasında yürütülen UFO çalışmalarına ilişkin 6 bin sayfalık gizli belgeyi yayınladı. Şahitlerin ifadelerine yer verilen belgeler arasında bilim adamlarının açıklayamadığı birçok olay var.

İşte birkaçı:
1. Chelsea FC kulübünün stadı Stamford Bridge üzerinde 1999 yılı mart ayında kimliği belirlenemeyen uçan cisimler görüldü. İhbar, stat üzerinde yeşil ışıklar saçan bir cisim gördüğünü söyleyen bir polisten geldi.

2. 1996'da Manchester Havaalanı'na inişe
geçen British Airways'e ait bir uçaktaki pilot ve uçuş ekibi, Sivil Havacılık Dairesi'ne bir cisim gördüklerini bildirdi. Ancak cisim tespit edilemedi.

3. 20 Mart 1997'de bir adam, Birmingham'daki evinin bahçesinde uzaylı gördüğünü iddia etti. Bahçeyi inceleyen uzmanlar, bir ağaçta ipeksi, beyaz bir madde buldu. Ancak maddenin ne olduğu anlaşılamadı.

4. Aynı yıl Wales'ten bir kişi üzerine doğru gelen büyük bir yıldız gördüğünü söyledi. Olayın ardından cildinde rahatsızlık belirlenen adamın hastalığına bir teşhis konulamadı.

45 DAKİKALIK GİZEMLİ KAYIT
Belgeler arasında1994 yılında İskoçya'da görülen üçgen prizma şeklindeki uçan dairenin çizimleri de var. Raporda, toblerone şeklinde ve ışık saçmayan UFO'nun 45 dakika görüntülendiği ifadesi yer aldı. Pek çok bilim adamı, UFO tasvirlerinin yıllar içinde değiştiğine inanıyor.
(Akşam)
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mart 2010       Mesaj #44
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'da bir üs kurmayı planlayan NASA neden projesini ertelemek zorunda kaldı?


Çok uzun zamandır insanoğlunun hayallerini süsleyen Ay Üssü projesi ertelendi. NASA'dan yapılan daha önceki açıklamalarda, Ay'da bir Üs kurmak için 2010 yılı hedefleniyordu. Fakat NASA geçenlerde bu planları maddi sıkıntılar sebebiyle 10 yıl kadar erteleyerek, Ay Üssü'nü 2020'de kuracağını açıkladı.

Ay'da kurulacak olan üs, sadece Dünya'nın uydusunu daha yakından tanıma amacı taşımıyor, Ay'ı bir sıçrama tahtası olarak kullanarak, diğer gezegenler ile ilgili araştırmaların yürütülebileceği bir merkez elde etmek amaçlanıyor.

NASA'nın bu projesi, Ay'da son derece gelişmiş bir merkez kurmayı kapsıyor. Pek çok ülkenin dahil olması planlanan Ay Üssü'nden Mars'a ve diğer gezegenlere daha kolay yolculuklar yapılması ve toplanan verilerin öncelikle Ay'da değerlendirilmesi hedefleniyordur.

Kaynak:margiana(Hürriyet)
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 03:43
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
21 Mart 2010       Mesaj #45
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Mars'a üç boyutlu seyahat

İngiliz üç boyutlu görüntü sanatçısı Doug Ellison tarafından yapıldığı iddia edilen ancak Ellison'ın sitesinde "Ben yapmadım, Adrian Lark yaptı" açıklamasını yaptığı Mars animasyonu bilim kurgu ve uzay meraklılarının beğenisini kazandı. Mars yüzeyinin 100 metre üstünden Candor Chasma denilen bölgeyi sanal kamerayla gösteren üç boyutlu görüntüler, şimdiye dek bu alanda yapılan en başarılı çalışma olarak gösteriliyor.

(ekolay)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:51 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!!
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
23 Mart 2010       Mesaj #46
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
SMM J2135-0102

Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory) ESO’nun APEX isimli teleskopbu ilk kez uzak bir gökadadaki yıldız doğum bölgelerinin boyutu ve parlaklığıyla ilgili doğrudan ölçüm yaptı.

Nature Dergisi’nde dün yayınlanan araştırmaya göre dört yıldızın ısıttığı ve aydınlattığı parlak toz bulutunun yer aldığı galaksiye SMM J2135-0102 adı verildi. Galaksi, 10 milyar ışık yılı uzaklıkta.

Yıldız Fabrikası
Teleskopla yapılan gözlem sonucu yıldız oluşumlarının Samanyolu Galaksisi’nden 100 kat daha hızlı gerçekleştiği tespit edildi. Yıldız ürettiği söylenen galaksi, Samanyolu boyutlarında ama 100 kat daha parlak ve daha fazla kütle çekimine sahip. Durham Üniversitesi’nden bilim adamı Mark Swinbank “Galaksi hızla büyüyen bir genç gibi” dedi.

(ekolay)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:52 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Nisan 2010       Mesaj #47
Avatarı yok
Yasaklı
Satürn’ün yörüngesinde araştırmalarını sürdüren Cassini uzay aracı, gezegenin minik uydusu Mimas’ta ‘Pac-Man’i gördü

Mimas’ın yüzeyini araştıran ve sıcaklık farklılıklarını ölçen Cassini’nin termal kamerayla çektiği görüntülerden birindeki desen, 1980’lerdeki ikon oyun ‘kahraman’larından Pac-Man’e benziyor.

Fotoğrafı yorumlayan NASA uzmanları, 'Pac-Man'in oluşmasına yüzeydeki jeolojik farklılıkların yol açtığını söylüyor. Elementlerin ısıyı muhafaza etme dereceleri farklı olduğundan, termal ölçümlerde de farklı renkler beliriyorlar.

Yaklaşık 400 km çapındaki Mimas’ın yüzeyindeki Herschel Krateri de aynı Pac-Man'in yediği taşlara benziyor. Krater daha önce de fantastik yorumlara konu olmuştu. Çünkü uydunun kraterli görüntüsü aynı Star Wars film serisindeki meşhur ‘Ölüm Yıldızı’na benziyor.

NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve İtalyan Uzay Ajansı (ISA)’nın ortak projesi olan insansız uzay laboratuarı ve gözlem aracı Cassini, 2017’ye kadar görevini sürdürecek.



Kaynak: Ntvmsnbc(30 Mart 2010/TSİ:11:40)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:52
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Nisan 2010       Mesaj #48
Avatarı yok
Yasaklı
Cüce gezegen yüzde 20 daha kırmızı

Güneş sistemindeki "cüce gezegen" Plüton'un renk değiştirdiği bildirildi

Hubble uzay teleskobundan alınan görüntülerde, 2006'da gezegen sıfatı geri alınan Plüton'un yüzeyinin eskiye göre yüzde 20 daha kırmızı, kuzey yarım küresinin ise çok daha parlak olduğu belirlendi.

Plüton'un Güneş'in çevresinde 248 yıl olan dönme süresinin yeni bir safhaya girmesi nedeniyle Güneş ışınlarının geldiği kuzey yarım küredeki buzların erimesi, güney yarım küredeki buzların ise yeniden donmasının bu renk ve parlaklık değişikliklerine neden olduğu sanılıyor.

Hubble'ın bu görüntüleri astronomlara Plüton'daki mevsimler ve atmosfer konusunda daha ayrıntılı bilgi veriyor.



Kaynak:Ntvmsnbc-AA (05 Şubat 2010 Cuma/TSİ:17:52)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:52
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2010       Mesaj #49
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
En Genç Güneşdışı Gezegen Güneş Sınıfında Bir Yıldızın Çevresinde Keşfedildi
19 Şubat 2010

Jüpiter'in kütlesinin altı katı kadar bir kütleye sahip olan bu dev gezegen yalnızca 35 milyon yaşında. Gezegen, genç ve etkin bir yıldızın çevresinde Merkür'ün Güneş çevresindeki yörüngesinden bile daha yakın bir mesafede dolanıyor. Genç yıldızlar genel olarak gezegen araştırmalarının dışında tutulurlar; çünkü böyle yıldızlar yoğun manyetik alanlara sahip olup, aralarında püskürmelerin ve lekelerin de bulunduğu bir takım olgular yaratırlar. Bu tür olgular topluca yıldız etkinlikleri olarak bilinmektedir. Bu etkinlikler bir eşin varlığına benzer etkiler yaratabilir ve böylece gezegenlerden gelen sinyaller ile etkinliklerden gelen sinyalleri ayırt etmek aşırı derecede zorlaşabilir.

Hertfordshire Üniversitesi gökbilimcileri Dr Maria Cruz Galvez-Ortiz ve Dr John Barnes, bu keşfi yapan uluslararası işbirliğinin üyeleri.


Gezegenin nasıl keşfedildiğini anlatan Dr Maria Cruz Galves-Ortiz şunları söylüyor: "Gezegen, yörüngede dolandıkça ev sahibi yıldızın hızı üzerinde neden olduğu kütleçekimsel asılma yüzünden meydana gelen çok küçük değişikliklerin araştırılması sonucu tespit edildi. Bu yönteme 'Doppler yalpalama tekniği' adı verilmektedir. Bahse konu etkinliklerin neden olduğu parazitin üstesinden gelmek ekip için büyük bir zorluk yaratmıştı; ancak büyük teleskop dizisinden gelen yeterli miktarda veri sayesinde gezegenin izi ortaya çıkartılabildi".

Şu anda gezegen evriminin erken evreleri ile ilgili olarak ciddi bir bilgi eksikliği söz konusudur. Gezegen araştırma projelerinin büyük bir bölümü, yaşları milyarlarca yılı aşan çok eski yıldızları hedef alma eğilimindedir. Bundan önce yaşı 100 milyon yıl olan tek bir genç gezegen bilinmekteydi. Halbuki, yalnızca 35 milyon yaşındaki BD+20 1790b yaklaşık üç kat daha gençtir. Böyle genç gezegenlerin tespiti, oluşum senaryolarının sınanmasına ve gezegen evriminin erken evrelerinin araştırılmasına olanak sağlayacaktır.



Kaynak
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:55 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2010       Mesaj #50
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
NASA'nın Kepler Projesi Uzaydaki Birinci Yılını Kutluyor
4 Mart 2010

NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu, geçen yıl bu hafta Dünya'ya benzeyen başka gezegenler bulmaya başlamak için arkasında parlak bir iz bırakarak hızla gecenin karanlığına doğru tırmanıyordu.

Daha önce Pasadena - Kaliforniya/ABD'de bulunan Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda Kepler Proje Müdürü olarak çalışan James Fanson o günü "Büyüleyici bir fırlatmaydı" diye hatırlıyor.

Kepler'in 7 Mart 2009 Cumartesi günü TSİ sabah saat 5:49'da Delta II türü bir roket üzerinde Florida/ABD'de bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nden yapılan göz kamaştırıcı gece fırlatmasından sonra tüm bilim ekibi sevinçten havalara fırlamıştı.

NASA'nın Moffett Field, Kaliforniya/ABD'de yer alan Ames Araştırma Merkezi'nde Kepler'in baş bilim araştırmacısı olarak görev yapan William Borucki ise, mutluluktan kendinden geçmiş vaziyette espri yapıyordu; "Eğlence işte şimdi başlıyor".

NASA'nın bu gözüpek güneşdışı gezegen avcısı, araştırma başladığından beri zamanın başlangıcından bu yana varlığını koruyan "Gökadamızda yalnız mıyız?" sorusunun yanıtını bulma konusunda önemli başarı sağladı. Kepler bilimcileri iki ay önce bugün, neşe içerisinde bir açıklama yaparak Kepler 4b, 5b, 6b, 7b ve 8b olarak adlandırılan beş büyük güneşdışı gezegenin (güneş sistemimiz dışında yer alan gezegenler) keşfini duyurdular.

Kepler Projesi, 150.000'den fazla yıldızı en az Kasım 2012'ye kadar sürekli olarak ve aynı anda gözlemleyip, Dünya büyüklüğünde gezegenlerin izlerini aramak üzere tasarlanmıştır. Bu gezegenlerden bazılarının, yıldızların etrafında yüzeylerinde sıvı halde su göllenebilecek kadar ılık bölgeler olan "yaşama elverişli kuşaklarda" dolanıyor olabilecekleri ümit edilmektedir.



Kaynak
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:54 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!!

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış