Arama

PC Teknik Destek (Soru - Cevap) - Sayfa 123

Güncelleme: 2 Aralık 2013 Gösterim: 960.402 Cevap: 2.932
lightandstranger - avatarı
lightandstranger
Ziyaretçi
3 Mart 2007       Mesaj #1221
Ziyaretçi
arkadaşlar ben windows xp sp 2 kullanıyorum bu günlerde c de boş alan kalmadı ve yetersiz bellek alanı türü bi uyarı geliyo c ye girdim programları d ye taşıdım
en büyük boyut olarak windows çıkıyo yaklaşık 15 gb gibi bi rakam bu sizce dogal mı windows normalde ne kadar yer kaplar ben bunu bi sorun olarak görüyorum yardımcı olursanız sevinirim (kusura bakmayın sorunun nasıl gönderilecegini bulamadıgım için bu şekilde sordum
Sponsorlu Bağlantılar
I3uz_KaLpLi - avatarı
I3uz_KaLpLi
Ziyaretçi
3 Mart 2007       Mesaj #1222
I3uz_KaLpLi - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
lightandstranger adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar ben windows xp sp 2 kullanıyorum bu günlerde c de boş alan kalmadı ve yetersiz bellek alanı türü bi uyarı geliyo c ye girdim programları d ye taşıdım
en büyük boyut olarak windows çıkıyo yaklaşık 15 gb gibi bi rakam bu sizce dogal mı windows normalde ne kadar yer kaplar ben bunu bi sorun olarak görüyorum yardımcı olursanız sevinirim (kusura bakmayın sorunun nasıl gönderilecegini bulamadıgım için bu şekilde sordum

Temp klasörünü boşaltırsan yer açılacaktır. Explorerin bıraktığı çerez resim vs leride temizlemeyi unutmayın.
Sponsorlu Bağlantılar
Teknixs - avatarı
Teknixs
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1223
Teknixs - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

arkadaşlar ben windows xp sp 2 kullanıyorum bu günlerde c de boş alan kalmadı ve yetersiz bellek alanı türü bi uyarı geliyo c ye girdim programları d ye taşıdım en büyük boyut olarak windows çıkıyo yaklaşık 15 gb gibi bi rakam bu sizce dogal mı windows normalde ne kadar yer kaplar ben bunu bi sorun olarak görüyorum yardımcı olursanız sevinirim (kusura bakmayın sorunun nasıl gönderilecegini bulamadıgım için bu şekilde sordum

Sp2 yüklenmiş bir Windows yaklaşık olarak hardiskinizde 3 - 3.5 Gb yer kaplar. 15 gb olması Buzkalplininde dediği gibi Windows 'un C:\Windows\Temp klasörünün doluluğundan olabilir. Kontrol etmenizde yarar var. Şuda varki windows kendi içerisinde bir sanal bellek oluşturur. Sanal bellek Raminizin yetmediğinde bilgisayarın Harddisk' inizi Ram gibi kullanmasını sağlar. Eğer çalıştırdığınız programların kullanığı ram değeri sizin mevcut raminizden fazla ise verileri bilgisayarınız Hardiskinize yazar. Windows kendisi bunu otomatik olarak kurulunca hardiskinizden ayırır. Eğer bu değerler olması gerektiğinden yüksekse Harddiskinizin mevcut alanı düşer.

Sanal belleğin ne faydası vardır dersenizde bilgisayarınızın performansını arttırır ve Windows'unuz daha stabil çalışmasını sağlar.

Sanal Bellek ayarlarınızı gözden geçirip yeniden ayarlamak için;

Masaüstünüzdeki Bilgisayarım simgesine sağ tuşla tıklayın ve Özelliklere basın (Yada Denetim Masasından Sistem simgesini seçin). Karşınıza çıkan pencereden Gelişmiş sekmesine basın.

asd1tm4

Önümüze yeni bir pencere geliyor Performans Seçenekleri; Bu pencereninde Gelişmiş sekmesine tıklıyoruz...

asd3aq9

Önümüze yeni bir pencere daha açılıyor Sanal Bellek. Bu Windows'un kullandığı Sanal bellek değerleri. Şimdi bir kaç tavsiyem olucak. Eğer benim gibi Hardiskiniz 2 veya 3 parçaya bölünmüşse C'ye yani windows'un kurulu olduğu sürücüye sanal bellek değeri girmeyin. Benim hardiskim 3 bölüm ve 2gb ram var. Şimdi gelelim Sanal bellek değerlerini girmeye...

asd4kl6

İlk olarak c sürücümüzü seçiyoruz ve aşağıdaki resimdede gördüğünüz gibi Disk belleği dosyası yok seçeneğini işaretleyip Ayarla düğmesine basıyoruz. Böylece Sanal bellek için "C" sürücüsünü kapamış olduk.

cccwa9

Şimdi gelelim "D" sürücümüze Sanal Bellek değerlerini girmeye...
D sürücüsünü seçiyoruz öncelikle ve Özel boyut seçeneğini işaretleyip 2 numaralı kutucukta gördüğümüz Başlangıç boyutuna bilgisayarımız kaç ram ise onu yazıyoruz yani 512 Mb ram varsa 512, 1024 ram ise 1024 yazıyoruz. 3 numaralı kutucuğada mevcut ram miktarımızın (standardı 1,5 kattır ama benim Hard*****de fazladan yer olduğu için 2 katı değer girdim.) 1,5 katını yazıyoruz yani 512 Mb ram varsa 768 yazıyoruz 1024Mb ram'imiz varsa 1536 yazıyoruz ve ayarla düğmesine basıyoruz

dddeu4

...daha sonrada tamam düğmesine basıyoruz açık pencerelerede Tamam düğmelerine basıp kapattıktan sonra windows yaptığımız ayarların geçerli olmasını onaylamak için yeniden başlatmamızı ister isterseniz hemen yeniden başlatıp yeni Sanal bellek değerlerinizi kullanırsınız isterseniz daha sonra başlat diyebilirsiniz.

Eğer hardiskim tek bölüm (Yani sadece "C" sürücüsünden oluşuyo) diyosanız yukarda d sürücüsü için anlattığım ayarları c için uygularsınız.

Not:Ö.M (PM) yoluylada ayrıntılı bilgi verebilirim istiyen arkadaşlara! Kolay gelsin...

Angelic_Girl - avatarı
Angelic_Girl
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1224
Angelic_Girl - avatarı
Ziyaretçi
merhaba,
ben klavyemi F e çeviremiyorum çünkü yüklü değil..Nasıl ve nerden yükleyebilirim yardımcı olabilir misiniz ?? Smiley9
I3uz_KaLpLi - avatarı
I3uz_KaLpLi
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1225
I3uz_KaLpLi - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Angelic_Girl adlı kullanıcıdan alıntı

merhaba,
ben klavyemi F e çeviremiyorum çünkü yüklü değil..Nasıl ve nerden yükleyebilirim yardımcı olabilir misiniz ?? Smiley9

Systen trayin yanındaki TR sekmesine sağ tıklayıp Ayarlar menüsünü seçiyoruz.

yakalama1jc2

Açılan pencereden Ekle yi tıklıyoruz.

yakalama2aq7

Yine açılan pencereden resimdeki gibi Türkçe F Klavyeyi seçip tamamlıyoruz.

yakalama3vn3

Tamama bastıktan sonra bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda driverlerin yükleneceğini söyleyecektir. Bir sonraki yeniden başlatmada Türkçe F sytemtryin yanındaki TR sekmesinde tıkladığınızda görünecektir.
lightandstranger
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1226
Ziyaretçi
slm
sayfa 153 de bana yardımcı olan buz kalpli ve teknixs arkadaşlarıma burdan teşekkür ediyorum artık hata iletisi gelmiyo fakat windows hala 15,3 gb ın üzerinde
arkadaşlar windows sp2 kullanıyorum temp dosyası boş oldugu halde boyut olarak windows 15 gb görünüyo
içerisinde klasor halinde bulunmayan 137 tane sey var bunların çogu ......not defteri olarak görünüyo ayrıca twain 32 türü şeyler var ve daha bi çok şey bunu nasıl düzelticem yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum
Teknixs - avatarı
Teknixs
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1227
Teknixs - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

slm
sayfa 153 de bana yardımcı olan buz kalpli ve teknixs arkadaşlarıma burdan teşekkür ediyorum artık hata iletisi gelmiyo fakat windows hala 15,3 gb ın üzerinde
arkadaşlar windows sp2 kullanıyorum temp dosyası boş oldugu halde boyut olarak windows 15 gb görünüyo
içerisinde klasor halinde bulunmayan 137 tane sey var bunların çogu ......not defteri olarak görünüyo ayrıca twain 32 türü şeyler var ve daha bi çok şey bunu nasıl düzelticem yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum

Antivürüs kullanıyomusunuz ? Virüs olma ihtimalide var. Hardiskinizi şişiren doluymuş gibi gösteren eğer windows klasörüne yanlışlıkla program kurmadıysanız yada boyut olarak büyük bir dosya atmadıysanız ve temp kalsörünüzde bos ise virüs diyebilirim.
yesimcalik82 - avatarı
yesimcalik82
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1228
yesimcalik82 - avatarı
Ziyaretçi
ben bi şey sorucam
benim işletim sistemim fat32 ama ben bu sekildeyken msn deki paylasım klasörlerini kullanamıyorum, bunun için NFTS ye dönmem gerek dönüs yapıcam ama bilgisayarımda ne gibi problem yaratır ?
ve bilgilerin hiç birinin gitmemesi için ne yapabilirim??
I3uz_KaLpLi - avatarı
I3uz_KaLpLi
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1229
I3uz_KaLpLi - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
yesimcalik82 adlı kullanıcıdan alıntı

ben bi şey sorucam
benim işletim sistemim fat32 ama ben bu sekildeyken msn deki paylasım klasörlerini kullanamıyorum, bunun için NFTS ye dönmem gerek dönüs yapıcam ama bilgisayarımda ne gibi problem yaratır ?
ve bilgilerin hiç birinin gitmemesi için ne yapabilirim??

Hiçbir sorun yaşamazsınız.

Başlat + Donatılar + Komut İşlemi açılan msdos pencereye

Kod:
ntfs : convert c: /FS:NTFS
yazarsanız ntfs ye dönebilirsiniz
Teknixs - avatarı
Teknixs
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1230
Teknixs - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
I3uz_KaLpLi adlı kullanıcıdan alıntı

Hiçbir sorun yaşamazsınız.

Başlat + Donatılar + Komut İşlemi açılan msdos pencereye

Kod:
ntfs : convert c: /FS:NTFS
yazarsanız ntfs ye dönebilirsiniz

Yalnız ntfs : convert c: /FS:NTFS bu komut veri kaybına yol açabilir. İşinizi görüceğinden emin olabilirsiniz. Fakat en sağlıklısı verilerinizi yedeklemeniz ve Hardiskinizi NFTS Dosya Sistemi ile formatlayıp yeniden İşletim Sistemi kurmanızdır!
Ama format atmadan Dosya sisteminizi değiştirmek istiyorsanız illaki Partition Magic kullanmanızı öneririm.

Partition Magic - Windows Disk Yöneticisi