Alıntı
lightandstranger adlı kullanıcıdan alıntı arkadaşlar ben windows xp sp 2 kullanıyorum bu günlerde c de boş alan kalmadı ve yetersiz bellek alanı türü bi uyarı geliyo c ye girdim programları d ye taşıdım en büyük boyut olarak windows çıkıyo yaklaşık 15 gb gibi bi rakam bu sizce dogal mı windows normalde ne kadar yer kaplar ben bunu bi sorun olarak görüyorum yardımcı olursanız sevinirim (kusura bakmayın sorunun nasıl gönderilecegini bulamadıgım için bu şekilde sordum
Sp2 yüklenmiş bir Windows yaklaşık olarak hardiskinizde
3 - 3.5 Gb yer kaplar. 15 gb olması Buzkalplininde dediği gibi Windows 'un C
:\Windows\Temp klasörünün doluluğundan olabilir. Kontrol etmenizde yarar var. Şuda varki windows kendi içerisinde bir sanal bellek oluşturur. Sanal bellek Raminizin yetmediğinde bilgisayarın Harddisk' inizi Ram gibi kullanmasını sağlar. Eğer çalıştırdığınız programların kullanığı ram değeri sizin mevcut raminizden fazla ise verileri bilgisayarınız Hardiskinize yazar. Windows kendisi bunu otomatik olarak kurulunca hardiskinizden ayırır. Eğer bu değerler olması gerektiğinden yüksekse Harddiskinizin mevcut alanı düşer.
Sanal belleğin ne faydası vardır dersenizde bilgisayarınızın performansını arttırır ve Windows'unuz daha stabil çalışmasını sağlar.
Sanal Bellek ayarlarınızı gözden geçirip yeniden ayarlamak için;
Masaüstünüzdeki Bilgisayarım simgesine sağ tuşla tıklayın ve Özelliklere basın (Yada Denetim Masasından Sistem simgesini seçin). Karşınıza çıkan pencereden Gelişmiş sekmesine basın.
Önümüze yeni bir pencere geliyor Performans Seçenekleri; Bu pencereninde Gelişmiş sekmesine tıklıyoruz...
Önümüze yeni bir pencere daha açılıyor Sanal Bellek. Bu Windows'un kullandığı Sanal bellek değerleri. Şimdi bir kaç tavsiyem olucak. Eğer benim gibi Hardiskiniz 2 veya 3 parçaya bölünmüşse C'ye yani windows'un kurulu olduğu sürücüye sanal bellek değeri girmeyin. Benim hardiskim 3 bölüm ve 2gb ram var. Şimdi gelelim Sanal bellek değerlerini girmeye...
İlk olarak c sürücümüzü seçiyoruz ve aşağıdaki resimdede gördüğünüz gibi Disk belleği dosyası yok seçeneğini işaretleyip Ayarla düğmesine basıyoruz. Böylece Sanal bellek için "C" sürücüsünü kapamış olduk.
Şimdi gelelim "D" sürücümüze Sanal Bellek değerlerini girmeye...
D sürücüsünü seçiyoruz öncelikle ve Özel boyut seçeneğini işaretleyip 2 numaralı kutucukta gördüğümüz Başlangıç boyutuna bilgisayarımız kaç ram ise onu yazıyoruz yani 512 Mb ram varsa 512, 1024 ram ise 1024 yazıyoruz. 3 numaralı kutucuğada mevcut ram miktarımızın (standardı 1,5 kattır ama benim Hard*****de fazladan yer olduğu için 2 katı değer girdim.) 1,5 katını yazıyoruz yani 512 Mb ram varsa 768 yazıyoruz 1024Mb ram'imiz varsa 1536 yazıyoruz ve ayarla düğmesine basıyoruz
...daha sonrada tamam düğmesine basıyoruz açık pencerelerede Tamam düğmelerine basıp kapattıktan sonra windows yaptığımız ayarların geçerli olmasını onaylamak için yeniden başlatmamızı ister isterseniz hemen yeniden başlatıp yeni Sanal bellek değerlerinizi kullanırsınız isterseniz daha sonra başlat diyebilirsiniz.
Eğer hardiskim tek bölüm (Yani sadece "C" sürücüsünden oluşuyo) diyosanız yukarda d sürücüsü için anlattığım ayarları c için uygularsınız.
Not:Ö.M (PM) yoluylada ayrıntılı bilgi verebilirim istiyen arkadaşlara! Kolay gelsin...